Sortida de la família europea
La premsa britànica afirma que el Regne Unit i la UE arriben a un acord sobre Irlanda del Nord i el Govern ho desmenteix
Londres i Brussel·les consensuen un acord duaner que posa fi a les disputes
Brexit
El Regne Unit i la Unió Europea (UE) han arribat a un acord duaner que pot ajudar a posar fi a les disputes pel controvertit Protocol del Brexit per a Irlanda del Nord, dissenyat per evitar una frontera física entre les dues Irlandes, segons informa aquest dimecres el diari ‘The Times’. Un acord desmentit pel Govern britànic.
Segons aquest protocol, Irlanda del Nord queda dins del mercat interior comunitari i britànic, així que els controls al comerç entre el Regne Unit i la UE s’efectuen en els punts d’entrada nord-irlandesos, cosa que ha provocat problemes burocràtics.
Aquesta frontera comercial, situada al mar d’Irlanda, ha creat també problemes polítics entre els unionistes probritànics, ja que consideren que afecta la seva relació amb la resta del Regne Unit.
L’objectiu del protocol era evitar una frontera física entre la República d’Irlanda i la província britànica d’Irlanda del Nord a fi de no perjudicar l’acord de pau, que va posar fi al conflicte sectari entre catòlics i protestants el 1998. D’acord amb la informació de ‘The Times’, Brussel·les ha acceptat una proposta que evitaria la necessitat de controls de rutina als productes destinats a la província.
A més, la UE ha concedit per primera vegada que el Tribunal de Justícia de la UE podria pronunciar-se sobre qüestions relacionades amb la província només si els tribunals d’Irlanda del Nord remeten un cas, afegeix el diari.
Jurisdicció de la cort europea
Fins ara, Brussel·les havia insistit que la Comissió Europea hauria de poder portar els casos directament als tribunals. Això pot ajudar a posar fi a l’estancament del Protocol per a Irlanda del Nord, que van entelar les relacions anglocomunitàries.
El marc per a un acord es coneix després de mesos de negociacions a càrrec de funcionaris del Ministeri britànic d’Afers Exteriors i Tim Barrow, assessor de seguretat nacional del primer ministre britànic, Rishi Sunak. L’article, que cita fonts britàniques, afegeix que Brussel·les havia fet concessions significatives en temes com la jurisdicció de la cort europea. «Aquest és un tema crític de sobirania i això es mantindrà amb el Regne Unit», va dir una font del Govern. «La UE s’ha mogut molt de la seva posició original. Aquest acord no complaurà ningú, però l’esperança és que satisfaci prou tothom», va afegir una altra font al rotatiu.
Quant a les duanes, l’acord es basa en gran manera en les propostes del Regne Unit per a un sistema de carrils verds i vermells. Es permetria l’entrada de mercaderies destinades a Irlanda del Nord sense controls de rutina, mentre que les mercaderies per a la seva posterior exportació a la República d’Irlanda se sotmetrien als tràmits duaners als ports d’Irlanda del Nord.
Les dades sobre els moviments dels vehicles es compartirien amb la UE i el Regne Unit acceptaria investigar qualsevol activitat sospitosa, diu ‘The Times’. Segons el pla, el Regne Unit i la UE negociarien un acord separat a llarg termini que cobreixi les exportacions de carn, animals vius i altres productes a Irlanda del Nord, i el Regne Unit acordaria mantenir els estàndards veterinaris de la UE en els béns exportats a la província.
Aquesta informació surt publicada un dia després que es compleixi el tercer aniversari de la sortida oficial del Regne Unit de la UE, després que els britànics votessin a favor del Brexit en el referèndum celebrat el juny del 2016.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034