Escàndol de corrupció

El Parlament Europeu retira la immunitat parlamentària a dos socialistes pel Qatargate

El ple aprova l’aixecament de la immunitat de l’italià Andrea Cozzolino i el belga Marc Tarabella

El Parlament Europeu retira la immunitat parlamentària a dos socialistes pel Qatargate

YVES HERMAN / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous la retirada de la immunitat parlamentària a l’italià Andrea Cozzolino i al belga Marc Tarabella, tots dos membres del partit socialista europeu i suspesos mentre duri la investigació del Qatargate. La decisió d’aixecar la immunitat es produeix arran de la sol·licitud de la Fiscalia Federal de Bèlgica emesa el 28 de desembre per poder investigar els dos eurodiputats en el marc de l’escàndol de presumpta corrupció i suborns de l’anomenat Qatargate, destapat a principis de desembre i pel qual segueixen en presó preventiva a Bèlgica quatre persones, incloent-hi l’exvicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kaili, i el suposat cervell de la xarxa, el penedit Pier Antonio Panzeri

El procediment s’ha portat a terme en un temps rècord. La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va comunicar al ple la petició de la Fiscalia Federal el 16 de febrer i va posar en marxa el procés. Aquell mateix dia la comissió d’assumptes jurídics del Parlament Europeu va nomenar la frances< Manon Aubry, del grup de l’Esquerra Europea, ponent dels informes de recomanació. Tal com preveuen les regles, els dos eurodiputats tenen drets a comparèixer en audiència a porta tancada i explicar-se davant la resta de col·legues. 

És el que va fer l’italià Cozzolino el 24 de gener durant una sessió de la comissió d’assumptes jurídics en què va reivindicar la seva innocència i va negar haver rebut diners ni directament ni indirectament. «Ha demostrat que la seva activitat política sobre les qüestions de Qatar i el Marroc eren incompatibles amb l’assumpció que formés part d’una xarxa per influir», va explicar aquell dia el seu advocat, Federico Conte. També Tarabella, que va optar per no sol·licitar l’audiència a la qual té dret i ha votat aquest dijous a favor de l’aixecament de la seva pròpia immunitat en el ple, ha negat haver rebut diners de tercers països i ha declarat estar a disposició de la justícia. «L’aixecament de la meva immunitat no ha generat debat. Soc conscient de les conseqüències possibles i hi estic a favor. Lluitaré», ha dit.

Via lliure per a la Fiscalía

Notícies relacionades

Segons la premsa belga, Pier Antonio Panzeri hauria declarat als investigadors haver donat 120.000 euros en diversos pagaments a Tarabella perquè ajudés en els expedients sobre Qatar. Els dos eurodiputats, suspesos pel grup dels socialdemòcrates europeus mentre duri la investigació, comparteixen grup amb els eurodiputats del grup dels No Inscrits. Amb la suspensió de la immunitat, «tot serà possible», ha dit en declaracions a l’agència AFP el portaveu de la fiscalia Eric van Duyse. «Això no vol dir que hi haurà mesures coercitives –com una possible detenció–, però la justícia tindrà tots els mitjans», ha explicat.

«Al desembre molts eurodiputats es posaven la mà al cor pel pitjor escàndol de corrupció de la història, parlaven de democràcia atacada i deien que mai de la vida. Però des d’aleshores la posada en marxa de reformes anticorrupció està bloquejada. El pla d’acció de la presidenta no conserva quatre de quinze propostes. S’ha oblidat de l’autoritat ètica independent, la comissió d’investigació, mitjans perquè hi hagi control d’un registre obligatori d’interaccions amb els ‘lobbies’», ha denunciat aquest dijous la ponent de la recomanació sobre l’aixecament de les immunitats, Manon Aubry, molt crítica amb la revisió de les normes posada en marxa per l’Eurocambra.