Debat autonòmic

El Govern de Meloni aprova un projecte de llei per donar més autonomia a les regions

El centreesquerra i els Cinc Estrelles acusen l’Executiu de la ultradretana de voler «trencar» Itàlia

La mesura impulsada per la Lliga, un partit que en el passat va arribar a advocar per la secessió del nord, encara té un llarg recorregut per a la seva aprovació final

El Govern de Meloni aprova un projecte de llei per donar més autonomia a les regions

GUGLIELMO MANGIAPANE

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Mai abans s’ha arribat tan lluny i en tan poc temps. L’Executiu italià ha aprovat un projecte de llei que constitueix un pas més d’Itàlia cap a l’anomenada autonomia diferenciada, l’objectiu de la qual és donar més poders autonòmics a les regions que ho sol·licitin en detriment de l’Estat central. La decisió, que líders de l’oposició de centreesquerra han dit que amenaça de «trencar el país», ha sigut celebrada per la Lliga de Matteo Salvini, que des de fa anys promou la reforma i que l’ha impulsat dins del Govern de Giorgia Meloni.

El full de ruta de la proposta és encara llarg i complex. La reforma, de fet, haurà, de ser debatuda per la Conferència Unificada de l’Estat i Regions i després es discutirà al Parlament. Però tot i així, per primera vegada, la llum verda del Consell de Ministres italià posa al calendari l’inici del debat sobre els anomenats nivells essencials de prestacions que l’Estat haurà de continuar garantint a tots i a tot el territori nacional. Per a això, serà creat una espècie de grup de treball, les propostes del qual hauran de ser ratificades pel Govern a través de decrets.

Riques regions del nord

Només després d’això, les administracions regionals sol·licitadores (moltes de les quals són precisament riques regions de la Itàlia industrial del nord, governades per la Lliga, com el Vèneto i la Llombardia), podran sol·licitar les competències que desitgen, cosa que després passarà per l’escrutini tant del Govern com del Parlament.

Entre les competències que podran sol·licitar les regions hi ha l’educació, l’administració de béns culturals, el comerç exterior, la gestió de ports i aeroports, la salut i les xarxes de transports. Per això, en cas d’aprovar-se de manera definitiva, la reforma pot transformar el rostre d’Itàlia.

Vendre la unitat d’Itàlia

La proposta ha posat immediatament el crit al cel del progressista Partit Democràtic (PD), un dels principals partits de l’oposició. Stefano Bonaccini, candidat a la direcció del PD i governador de l’Emília-Romanya, ha lamentat en particular que l’esborrany de la proposta no fos enviat anteriorment a la Conferència de les Regions.

D’aquesta manera, «es va en la direcció de trencar el país», va denunciar. D’altres han sigut fins i tot més taxatius. «¿Qui pagarà el preu d’aquest gran nyap? Els italians més dèbils, no–. No només farà mal al sud d’Itàlia, sinó també als ciutadans de les zones internes», ha dit el diputat Nicola Frantoianni, líder d’Esquerra Italiana.

El Moviment Cinc Estrelles (M5E) també ha sigut molt crític. «El risc concret és el de trencar el país i augmentar la desigualtat», ha afirmat Roberto Fico, directiu de l’M5S i expresident del Congrés italià. «L’M5S estarà en primera línia en contra d’aquesta perillosa desviació», ha afegit. «Meloni està venent la unitat d’Itàlia per les eleccions regionals», va afegir Giuseppe Conte, el líder d’aquest partit. 

Aplaudiments de la Lliga

Dins de les formacions de la majoria governamental, la versió és la contrària. La decisió va ser rebuda entre aplaudiments dels ministres de la Lliga, que l’havia inclòs com una de les seves principals peticions en l’acord de Govern amb Meloni. Però també la primera ministra italiana l’ha defensat obertament.

«El Govern està iniciant un procés per superar les bretxes que hi ha avui entre els territoris i garantir a tots els ciutadans, i a tot arreu d’Itàlia, els mateixos drets i el mateix nivell de serveis», va puntualitzar la mandatària.

Respir per a Salvini

Notícies relacionades

Com a efecte col·lateral, la decisió també suposa un respir d’alleujament per a Salvini, el lideratge del qual en els últims mesos va ser posat en discussió per la vella guàrdia secessionista de la Lliga, després que el partit perdés gairebé tres milions de vots en les últimes eleccions del setembre passat. «Una altra promesa complerta», ha celebrat el líder de la Lliga, després que es conegués la informació.

Més eufòria fins i tot han manifestat els líders històrics de la Lliga, com l’actual ministre per a les Autonomies, Roberto Calderoli. «Itàlia és un tren que pot circular si hi ha regions que actuen com a força motriu i altres que augmenten la seva pròpia velocitat, amb vista a la cohesió», va dir Calderoli. «No és la secessió dels rics», va concloure, per la seva banda, l’influent governador de el Vèneto al criticar aquells que volen seguir «a la seva zona de confort»