Catàstrofe natural
El terratrèmol colpeja zones opositores a Síria ja devastades per la guerra
El sisme, que ha afectat territori turc i sirià, ha causat almenys mig miler de morts
Els Cascos Blancs detallen que a Idlib i les zones d’Alep controlades per grups opositors s’han confirmat 147 morts i 340 ferits
El terratrèmol registrat aquest dilluns a la matinada amb epicentre a Turquia i de magnitud d’entre 7,4 i 7,7 graus ha colpejat més enllà de la frontera turca; a la zona on es troba l’últim bastió opositor de Síria i en àrees més allunyades en mans del Govern de Damasc. Les morts en aquest país ja devastat per la guerra s’aproximen ja a les 400.
Es preveu que aquestes zones del nord-oest de Síria siguin les més afectades pel sisme a causa de la seva proximitat a l’epicentre. Molta de la seva població viu en campaments, cosa que podria haver salvat gran part de quedar atrapada després del despreniment d’edificis. De moment, a Idlib i les zones d’Alep controlades per grups rebels, opositors o directament per les forces turques i les seves milícies aliades, s’han confirmat 147 morts i 340 ferits, segons l’últim balanç ofert pels Cascos Blancs, un grup de rescatistes operatiu a la zona. Segons l’organització, «la xifra de morts podria augmentar en gran manera per la presència de centenars de famílies sota la runa».
Més devastació
La província nord-occidental d’Idlib, a Síria, és dominada per l’Organisme d’Alliberament de Llevant, una aliança armada islamista en què s’inclou l’exfilial siriana d’Al-Qaida, antigament denonimada Front Al-Nusra. En aquesta zona, juntament amb les àrees del nord d’Alep que també s’escapen del control de Bashar al-Assad, hi viuen 4,6 milions de persones, de les quals gairebé 3 milions són desplaçades pel conflicte armat iniciat el 2011 al país àrab.
Rússia –aliada d’Al-Assad– i Turquia –valedora de l’oposició siriana– van acordar un alto el foc a Idlib el març de 2020, tot i que la regió continua sent objectiu de bombardejos russos i atacs d’artilleria de les tropes governamentals amb relativa freqüència.
Els Cascos Blancs han demanat als dos països que evitin atacar les zones d’Idlib i Alep afectades per la tremolor, que, a més, aquests dies pateixen baixes temperatures i condicions meteorològiques adverses.
Més morts a Síria
Notícies relacionadesMés morts a SíriaD’altra banda, les àrees d’Alep en mans de Damasc i les províncies de Latakia, Tartús i Hama, més allunyades de l’epicentre i controlades pel Govern sirià en gairebé la seva totalitat, han registrat almenys 237 morts i més de 600 ferits, segons el Ministeri de Salut.
El Centre Nacional de Monitoratge Sísmic de Síria va afirmar que el terratrèmol és el «més fort» registrat pels sistemes sirians des que van entrar en funcionament el 1995. L’epicentre del sisme, que va durar uns 30 segons entorn de les 4.17 hora turca (01.17 GMT), va ser la regió de Kahramanmaras i es va produir a una profunditat de set quilòmetres, segons va precisar la Presidència de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD) de Turquia.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors