Comicis

La dreta guanya les eleccions a dues regions importants d’Itàlia però amb alta abstenció

L’aliança liderada per Meloni guanya a la Llombardia i el Laci i consolida la seva hegemonia al país

La dreta guanya les eleccions a dues regions importants d’Itàlia però amb alta abstenció

MAURO SCROBOGNA / DPA

5
Es llegeix en minuts

La coalició dretana governant a Itàlia va guanyar les eleccions regionals celebrades diumenge i dilluns a dues regions importants, les quals van estar marcades per una alta abstenció. La coalició encapçalada pel partit d’ultradreta Germans d’Itàlia (FDI) de la primera ministra, Giorgia Meloni, aliada amb la Lliga contra la migració de Matteo Salvini i el dretà Forza Italia del magnat Silvio Berlusconi, va guanyar amb una notable distància els comicis realitzats a la Llombardia, on hi ha Milà, motor econòmic del país, i el Laci, la regió de Roma. La coalició de dretes que governa Itàlia des d’octubre, liderada per Meloni, apuntala la seva hegemonia.

«Es tracta d’un resultat que consolida la unió de la dreta i reforça la tasca del Govern», va celebrar de seguida Meloni a les xarxes socials, amb les primeres projeccions que permetien entreveure una evident victòria conservadora. El seu vicepresident i ministre d’Exteriors, Antonio Tajani, un dels referents de la «berlusconiana» Força Itàlia, va asseverar que aquesta victòria «demostra la confiança en el Govern de dretes» i va expressar la seva «satisfacció».

Els comicis, a què estaven convocats 13 milions de ciutadans, eren importants perquè se celebraven en dues regions clau com el Laci, que allotja la capital nacional, Roma, i governada des del 2013 per l’esquerra, i la Llombardia, l’autèntic motor econòmic i industrial de tot el país i bastió de la dreta des de 1994. Però també perquè suposaven una primera prova electoral per a la coalició que governa Itàlia des del 22 d’octubre, integrada pels ultradretans Germans d’Itàlia de la primera ministra Meloni, la Lliga de Salvini i el partit de Silvio Berlusconi.

Resultats

A la Llombardia, el president sortint Attilio Fontana, dretà, es va imposar amb el 54,4% al candidat conjunt del PD i de l’M5S, l’exregidor milanès Pierfrancesco Majorino (33,6%), i a la de Tercer Pol, Letizia Moratti (10,1%), segons les primeres projeccions. Al Laci, la dreta va conquistar el seu govern gràcies al seu candidat, l’expresident de Creu Roja Italiana, Francesco Rocca, que va obtenir un ampli 52,1%. En aquesta regió els partits opositors van estar més dividits que a la Llombardia i van acabar perdent: el candidat del PD, Alessio D’Amato, responsable regional de Sanitat en pandèmia, va obtenir el 34,7%, i la de l’M5S, la periodista Donatella Bianchi, un 10,6%.

La dreta s’hi va presentar unida amb el mateix candidat mentre que el centreesquerra, el Partit Demòcrata (PD, progressista), el Moviment Cinc Estrelles (M5S, populista) o Tercer Pol (centre) no van aconseguir consensuar candidats a les dues regions.

Reaccions

Un dels primers a reaccionar va ser el vicepresident del Govern i líder de la Lliga, Matteo Salvini, que va tuitejar «Victòria» des de la seu del seu partit a Milà, al costat de Fontana, malgrat el ‘sorpasso’ patit per la seva formació en mans dels Germans d’Itàlia de Meloni al seu feu històric de la Llombardia. Al Laci, dels 5 milions d’electors, només va acudir a votar el 41,84% del cens, davant el 69,97% que ho va fer en les eleccions del 2018. A la Llombardia, amb gairebé 8 milions de persones amb dret a vot, va acudir a les urnes només el 41,64% del cens, mentre que fa cinc anys ho va fer el 71,90%. El cert és que a Roma el clima electoral ha sigut pràcticament inexistent en aquestes setmanes, tot just quatre mesos després de votar en unes generals, i la dada d’abstencionisme va ser reveladora: només un de cada tres romans van acudir als col·legis electorals.

El resultat mesura de manera efectiva les forces entre el partit ultradretà Germans d’Itàlia de Meloni, la formació de Salvini i Força Itàlia de l’avi Berlusconi. Del resultat individual dels partits de la coalició governant se’n podrien derivar repercussions en l’equilibri de poder. Segons una enquesta realitzada per l’institut Youtrend el 2 de febrer, en cas de noves eleccions a escala nacional, el partit de Meloni aconseguiria gairebé un terç del total de vots, en tant les altres dues forces aconseguirien entre set i vuit punts cada una.

Moderació

La primera dona que governa Itàlia, després d’arrasar en les legislatives amb un discurs populista, ha tingut una gestió moderada en els seus primers 100 dies de Govern, en particular cap a la Unió Europea, abstenint-se de canviar la línia del seu predecessor, l’economista i europeista Mario Draghi. Les regions italianes tenen bastanta autonomia respecte al Govern central, sobretot en sectors com la salut, el transport i l’educació.

Oposició

 Els dos partits que lideren l’oposició, el progressista Partit Demòcrata (PD) i el populista Moviment 5 Estrelles (M5S), han negat avui que la seva derrota en els comicis regionals del Laci i la Llombardia suposi un cop als seus respectius projectes i es van creuar acusacions mútues. «El PD es manté ferm com la segona força política i el primer partit de l’oposició», va manifestar el seu líder, Enrico Letta, amb una declaració en la qual va demanar que els seus adversaris, l’M5S i el centrista Tercer Pol, prenguin nota del resultat i assumeixin que l’oposició «ha de fer-se al Govern i no al PD».

PD

Notícies relacionades

El PD no va aconseguir tancar una coalició que inclogués els principals partits d’oposició i va resultar la segona formació més votada. «En un marc polític especialment complicat per a nosaltres i amb el vent clarament en contra, el PD obté un resultat més que significatiu, demostra el seu esforç per establir coalicions i rebutja el desafiament de l’M5S i del Tercer Pol. El seu repetit intent de substituir-nos com a principal força d’oposició va fracassar», va indicar Letta. El líder del PD, que deixarà el càrrec la setmana que ve després de les primàries que celebrarà el 26 de febrer la formació progressista, va demanar que el seu successor «prengui nota de les dades».

M5S

Per la seva banda, Giuseppe Conte, líder de l’M5S i ex primer ministre d’Itàlia (2018-2021), va qualificar els resultats d’insatisfactoris però va demanar no exagerar. «Hi ha qui anuncia ja la mort de l’M5S, però jo no exageraria. No em fio de les enquestes, però n’acaba de sortir una que ens veu creixent a escala nacional», va afirmar durant una austera roda de premsa en la qual va assegurar que no entenia el to triomfalista del PD després de la seva derrota.