Reunió ministerial
Stoltenberg urgeix els aliats a accelerar l’enviament d’armes i munició a Ucraïna: «Som en una carrera logística»
Stoltenberg admet que el ritme a què disparen bales els ucraïnesos és més gran que el de la producció
Els ministres de defensa de l’Aliança es reuneixen aquest dimarts i dimecres a Brussel·les per concretar l’entrega de tancs a Ucraïna
El debat sobre el possible enviament d’avions de combat a Ucraïna serà aquest dimarts i dimecres sobre la taula de la reunió ministerial de Defensa de l’OTAN, però el que és urgent ara com ara, segons el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, és enviar armes i munició a Kíiv i fer-ho amb extremada rapidesa perquè el ritme a què l’Exèrcit ucraïnès gasta munició per defensar-se de l’agressió de Rússia és més gran que el de producció. «Som en una carrera logística. Capacitats clau com municions, combustible i components han d’arribar a Ucraïna abans que Rússia pugui prendre la iniciativa al camp de batalla. La velocitat salvarà vides», ha avisat en vigílies de la reunió ministerial i de la trobada que mantindrà el grup de contacte per a la defensa d’Ucraïna de Ramstein, que comanden els Estats Units, en el qual coordinar les aportacions.
Les dues cites, en què participarà el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov, tenen lloc a menys de dues setmanes del primer aniversari de la guerra i els aliats aprofitaran per tancar de nou files amb Kíiv i mostrar-li tot el seu suport. «Si [Vladímir] Putin venç a Ucraïna, el missatge a ell i a altres règims autoritaris és que l’ús de la força té recompensa. Això faria el món més perillós i que tots siguem més vulnerables», així que «hem de continuar proporcionant a Ucraïna el que necessita per guanyar. I per aconseguir una pau justa i sostenible», ha dit durant la seva habitual compareixença en prèvia.
Segons el dirigent aliat, el president rus no només no s’està preparant per a la pau o per negociar algun tipus d’acord que respecti la integritat territorial i la sobirania d’Ucraïna, sinó que ha llançat noves ofensives per controlar Ucraïna, enviant més armes i mitjans per pressionar Kíiv. «El que el president Putin està fent ara és enviar milers i milers de tropes més, acceptant un índex molt alt de baixes, tenint grans pèrdues, però pressionant els ucraïnesos. Intenta compensar quantitat amb qualitat. Estan disposats a enviar aquestes forces i assumir un elevat nombre de baixes. Això no fa més que remarcar la importància del moment oportú. És urgent proporcionar més armes a Ucraïna. Com més ràpid puguem subministrar armes, municions, peces de recanvi i combustible al front ucraïnès, més vides salvarem», ha reiterat Stoltenberg, que ha eludit especular la possible reacció del Kremlin el 24 de febrer.
De totes aquestes aportacions, inclòs l’enviament de tancs Leopard, en parlaran els membres del grup de contacte per a la defensa d’Ucraïna en una reunió prèvia que es fa aquest dimarts al quarter general aliat. En les trobades, segons fonts diplomàtiques, també hi haurà la possibilitat d’enviar-hi avions de combat, tot i que consideren que es tracta d’un pas prematur. «Sigui quina sigui l’opinió sobre el possible enviament d’avions entre els aliats, això portarà temps. El que es necessita ara és suport urgent per a Ucraïna. Així que la meva màxima prioritat és garantir que les promeses que els aliats han fet de vehicles de combat d’infanteria, de blindats, de carros de combat, s’entreguin al més aviat possible, perquè cada dia compta», ha reconegut Stoltenberg sobre quina ha de ser ara la prioritat número u. I el dia per concretar les promeses serà aquest dimarts, inclòs determinar el nombre de tancs Leopard a enviar. Espanya és un dels països que s’hi han sumat tot i que encara no n’han confirmat el nombre.
Augmentar la producció d’armes
La trobada ministerial també permetrà als aliats continuar planificant la seva capacitat de defensa i, particularment, parlar de com augmentar la capacitat de la indústria de la defensa, de l’inventari d’armes i la reposició de l’arsenal. «La guerra d’Ucraïna està consumint una enorme quantitat de munició i esgotant les reserves dels aliats. El ritme actual de despesa en munició d’Ucraïna és moltes vegades superior al nostre ritme actual de producció. Això posa sota pressió les nostres indústries de defensa», ha admès Stoltenberg, que considera urgent accelerar en aquest terreny donats els llarguíssim terminis d’entrega que hi ha.
Notícies relacionades«Per exemple, el temps d’espera per a la munició de gran calibre ha augmentat de 12 a 28 mesos», així que «les comandes realitzades ara només s’entregarien en dos anys i mig», ha precisat. D’aquí ve la importància de negociar acords plurianuals amb la indústria, com els que han firmat els Estats Units, França o Noruega, i reforçar la capacitat de producció perquè no només és necessari per continuar recolzant Kíiv sinó per garantir que els aliats disposen de prou mitjans per protegir-se. Arran d’això ha confirmat la creació també d’una nova cèl·lula de coordinació a Brussel·les per «cartografiar les nostres vulnerabilitats i col·laborar amb la indústria» que servirà per «prevenir i contrarestar les amenaces a les infraestructures crítiques, incloent-hi els cables submarins i els oleoductes».
Stoltenberg espera, a més, que els ministres de Defensa acordin aquesta setmana establir una nova xarxa virtual de satèl·lits nacionals i comercials per recolzar la capacitat d’intel·ligència i la vigilància. «Permetrà als aliats augmentar l’intercanvi de dades espacials amb l’estructura de comandament de l’OTAN, i així facilitar una millor navegació, comunicació i alerta primerenca de llançaments de míssils». Respecte als artefactes voladors detectats per Washington en els últims dies, tot i que no serà a l’agenda perquè tant els Estats Units com el Canadà han donat les seves explicacions, considera que formen part «d’un patró en el qual la Xina, però també Rússia, estan augmentant les seves activitats d’intel·ligència i vigilància contra els aliats de l’OTAN amb moltes plataformes diferents» i remarca la importància d’augmentar la vigilància i intensificar la intel·ligència.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia