Guerra a Ucraïna

Els EUA pressionen per reforçar la defensa aèria d’Ucraïna davant una possible ofensiva de Rússia

Els països de l’Aliança Atlàntica es comprometen a accelerar l’enviament d’armes i munició a Kíiv però no concreten sobre la petició d’avions

Els EUA pressionen per reforçar la defensa aèria d’Ucraïna davant una possible ofensiva de Rússia

STEPHANIE LECOCQ / EFE

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«Sabem que Rússia té un nombre considerable d’avions al seu inventari i que li queda molta capacitat. Per això hem insistit que hem de fer tot el possible per dotar Ucraïna de tota la capacitat de defensa aèria que puguem» i «crear les condicions adequades (per a ells) al camp de batalla», ha explicat en roda de premsa el secretari de Defensa nord-americà, Austin Lloyd, després de la novena reunió del grup de contacte per a la defensa d’Ucraïna que presideix, celebrada aquest dimarts al quarter general de l’Aliança Atlàntica a Brussel·les. La cita, que ha precedit la reunió ministerial de Defensa que se celebra aquest dimarts i dimecres, ha servit per renovar el missatge d’urgència i coordinar l’enviament d’armes i munició davant una possible ofensiva de Rússia aquesta primavera.

A priori en el que no hi ha hagut avanços –tampoc s’esperaven– és en l’última petició de Kíiv per fer front a l’agressió russa: l’enviament de caces de combat F-16 a Ucraïna. El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va assegurar la setmana passada després de la seva minigira europea haver rebut «senyals positius» i el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov, arribava a la seu de l’OTAN mostrant a la premsa un mocador estampat amb dos avions de combat. El seu gest no ha tingut de moment resposta. «No tinc cap anunci a fer avui sobre els avions» però «continuem treballant amb Ucraïna per abordar les seves necessitats més apressants. Es contempla una ofensiva a la primavera, en unes setmanes, així que hi ha molt a fer», ha explicat el polític nord-americà.

«Es tracta d’un sistema d’armament complex i hem de debatre’l amb els nostres socis –també amb els Estats Units– i pensar en la viabilitat», però «és una cosa que portarà temps», ha explicat la ministra de Defensa holandesa, Kajsa Ollongren. Espanya, segons ha afegit la ministra Margarita Robles, ha descartat participar en aquest terreny. «Nosaltres no els tenim i per tant no entra dins de les capacitats militars d’Espanya», ha explicat en una breu intervenció davant la premsa.

Accelerar les entregues

En tot cas, el que és urgent segons el comandament aliat quan està a punt de complir-se un any de la guerra ordenada per Vladímir Putin és entregar l’armament i munició promès fins ara pels 54 països que participen en el grup de contacte i fer-ho «al més aviat possible». La sensació que impera és que hi ha «poc temps» per ajudar els ucraïnesos a preparar-se davant una possible ofensiva russa donada la mobilització massiva de tropes russes i el posicionament de mitjans aeris a la frontera amb Ucraïna, tot i que «veiem que Rússia està introduint noves tropes en el canvi de batalla, mal entrenades i equipades, així que el seu nivell de baixes ha sigut bastant elevat», ha explicat Lloyd. 

Notícies relacionades

Fins ara, segons ha precisat el cap d’Estat Major conjunt dels Estats Units, Mark Milley, hi ha 11 països que han promès enviar-hi tancs, 22 han promès vehicles de combat d’infanteria, 16 artilleria i munició, i nou, artilleria de defensa aèria. «El grup està centrat a entregar les capacitats compromeses i oferir entrenament, la logística necessària. Entrenar, mantenir i sostenir Ucraïna continua sent clau perquè Ucraïna prevalgui», ha dit sobre una ajuda que ascendeix ja a 50.000 milions de dòlars des de l’inici de la invasió el 24 de febrer.

«Els Estats Units, Alemanya i Holanda estan col·laborant per proporcionar a Ucraïna sistemes de defensa antiaèria Patriot. França i Itàlia estan treballant per proporcionar-li un sistema de defensa antiaèria SAMP/T. I un consorci de països –entre els quals es troben Alemanya, Polònia, Canadà, Portugal, Espanya, Noruega, Dinamarca i els Països Baixos– estan col·laborant per subministrar carros de combat Leopard a Ucraïna», ha precisat Lloyd. Per reforçar el blindatge d’Ucraïna, els Estats Units, la República Txeca i els Països Baixos també han proporcionat conjuntament més de 90 carros de combat T-72, que se sumen als enviats per Polònia i a la companyia de carros de combat Challenger del Regne Unit.