Tensió Washington-Pequín
Els EUA seguien el globus acusat d’espionatge des que va sortir de la Xina
Es creu que espiava al Pacífic i que es va desviar pels vents sense intenció, tot i que Pequín hauria aprofitat la seva arribada als EUA
Aquesta última tesi apunta que la crisi política i diplomàtica entre els dos països va poder ser parcialment causa d’un error
La crisi política i diplomàtica oberta entre els Estats Units i la Xina per la localització d’un globus sobre els EUA continentals que Washington ha identificat com un aparell d’espionatge i que va fer caure el 4 de febrer pot haver sigut conseqüència, almenys parcialment, d’un error.
Segons ha revelat aquest dimarts ‘The Washington Post’ citant fonts governamentals anònimes, agències militars i d’espionatge nord-americanes seguien l’aparell des que va ser llançat des de l’illa de Hainan, gairebé una setmana abans d’entrar en l’espai aeri nord-americà. Ara consideren la possibilitat que el globus fos desviat pels vents de forma no intencionada, tot i que també pensen que Pequín va aprofitar l’oportunitat per utilitzar les seves capacitats d’espionatge una vegada que va arribar als EUA.
El globus va sortir de l’illa de Hainan i va sobrevolar Guam, el territori nord-americà al Pacífic on, com a Hawaii, els EUA asseguren que la Xina ha estat realitzant incursions d’aquest estil per monitoritzar instal·lacions militars nord-americanes, part d’un programa d’espionatge que porta a terme l’Exèrcit Popular d’Alliberament i amb el qual segons Washington Xina complementa el que realitza amb satèl·lits.
Un front fred
Segons les fonts del Post, el globus, que pot ser parcialment controlat remotament però també es mou segons els corrents d’aire, pot ser que es desviés a causa de forts vents d’elevada altitud. En una anàlisi amb models de computació realitzats pel diari, els corrents el van portar cap a l’est i quan era al sud del Japó va començar a guanyar velocitat i dirigir-se molt més al nord del que podria esperar-se per l’impacte d’un fort front fred.
Així va entrar a l’espai aeri d’Alaska el 28 de gener, després d’on va passar al del Canadà i després, mogut de nou per fonts vents, va tornar a entrar en territori nord-americà sobre Idaho el dia 31, un dia abans de ser vist sobre Montana. Tot i que allà es va plantejar fer-lo caure, es va descartar davant els riscos que podia representar per a la gent sobre el terreny. I finalment, després de dies en què va continuar creuant els EUA, el president Joe Biden va donar el vistiplau a la demolició el 4 de febrer a les aigües davant Carolina del Sud.
Espionatge de la Xina
Els analistes d’espionatge nord-americans estan convençuts que l’objectiu del globus era l’espionatge, probablement de les instal·lacions militars dels EUA al Pacífic, i tot i que no saben si la desviació va ser intencionada o accidental les fonts del ‘Post’ es mostren convençudes que Pequín va decidir aprofitar l’oportunitat una vegada que va arribar als EUA de recollir dades d’intel·ligència. Estimen també que no va ser accidental que sobrevolés instal·lacions nuclears a Montana.
A les instal·lacions de l’FBI a Quantico (Virgínia) han arribat ja les restes recuperades a l’oceà del globus enderrocat, que podran donar llum, tot i que una de les fonts del ‘Post’ ha avançat que aparentment no representa un augment dramàtic de les capacitats d’espionatge xinès sinó simplement més recol·lecció.
De moment, en qualsevol cas, la crisi ha incrementat l’escrutini sobre les activitats d’espionatge aeri de la Xina, que segons els EUA manté una flota de globus que espien a 40 països als cinc continents com a part d’un programa d’espionatge aeri que inclou sofisticats sistemes de satèl·lits.
El govern xinès va reaccionar inicialment a la troballa del globus, que va fer que el secretari d’Estat Anthony Blinken posposés una visita prevista a Pequín, amb una inusual disculpa però va assegurar també que es tractava d’un aparell d’investigació meteorològica. Després va passar a criticar Washington per «sobrereaccionar» a l’incident i ha sumat les seves pròpies denúncies que els EUA han enviat 10 globus espies sobre la Xina, una cosa que la Casa Blanca ha negat.
Els altres tres objectes enderrocats
L’incident d’aquest globus també va fer que els EUA modifiquessin els seus sensors i radars per maximitzar la detecció d’objectes aeris i aquestes modificacions han permès que se’n localitzessin tres entre divendres i diumenge als EUA i el Canadà que van ser enderrocats. El Pentàgon ha advertit que «no s’ha d’assumir que els esdeveniments dels últims dies estan connectats» i aquest dimarts des de la Casa Blanca s’ha començat a suggerir que aquests tres aparells, a diferència del globus, podrien ser «benignes» i estar «simplement vinculats a entitats comercials o d’investigació». De fet, segons ha dit el portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby, de moment no hi ha «cap indicació» que els tres fossin part del programa d’espionatge de la Xina ni de cap altre país.
Notícies relacionades
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació