Renúncia d’una altra líder
Nicola Sturgeon: una lluita frustrada per la independència d’Escòcia
La líder de l’SNP va entrar en política per combatre les polítiques ultraliberals de Margaret Thatcher

Nicola Sturgeon era una figura desconeguda per als britànics fins que en les eleccions generals del 2015 va participar en un debat a la televisió junt amb el conservador David Cameron i el laborista Ed Miliband. L’audiència va descobrir una dona sòbria, concisa en les respostes, amb una gran capacitat per comunicar les seves idees i fer-se entendre en un llenguatge clar i senzill. Una actuació molt per sobre de la de la resta dels participants. Aquella nit, a l’acabar el debat, la pregunta «¿puc votar per l’SNP si visc a Anglaterra?» es va convertir en el número u de les recerques a Google. Feia només quatre mesos que havia succeït al capdavant del Partit Nacionalista d’Escòcia (SNP, en les seves sigles en anglès) Alex Salmond.
Sturgeon, de 52 anys, ha convertit la política i la independència d’Escòcia en el fil conductor de la seva vida. Un objectiu en què ha fracassat. Es va criar al poble d’Irvine, a la costa escocesa de North Ayrshire, junt amb una germana més petita. El seu pare era electricista i la seva mare, tècnica de laboratori, a més de regidora de l’SNP. L’adolescent es va unir al partit als 16 anys horroritzada al veure el desastre social que va suposar l’arribada al poder de Margaret Thatcher. «Quan era molt jove Thatcher representava tot el que considerava dolent en la política», ha explicat. «Ella va ser d’alguna forma una de les persones que em va motivar per participar en les campanyes contra el que proposava».
Enemics íntims
Des del principi, la jove militant va ser una estrella en ascens, la primera en la seva família que va estudiar una carrera. Es va llicenciar en Dret a la Universitat de Glasgow i va treballar com a advocada fins a entrar el 1999 en l’acabat de crear parlament autonòmic d’Escòcia al guanyar un escó. L’equip que va formar com a número dos de Salmond, el llavors líder, va aconseguir el 2007 convertir l’SNP en la força més votada a Escòcia. Tots dos es complementaven a la perfecció i ella «podia dir-li quan pensava que ell s’estava equivocant», ha comentat algú que va treballar amb tots dos.«Mai he vist un polític que controli a edat tan primerenca, amb aquesta seguretat, tal varietat d’arts en la política», escriuria el 2015 Salmond, reconeixent el talent de la que va ocupar suposat, després del daltabaix del referèndum.
Amb el pas del temps la relació de tots dos es va anar refredant i va acabar per trencar-se el 2018, quan van sorgir acusacions d’assetjament sexual contra Salmond d’antigues empleades. Sturgeon es va negar a sortir en la seva ajuda. Ell la va acusar d’haver organitzat un complot en contra seu. Els antics col·laboradors es van transformar en enemics íntims. Al finalitzar un judici, penoses compareixences demanant excuses i donant explicacions, els sondejos van mostrar que Sturgeon havia guanyat la partida davant l’opinió pública. Aquest dimecres, Salmond, que ara lidera Alba, un partit sense cap escó, va considerar la renúncia de la seva rival com «una oportunitat per reestructurar el moviment independentista».
Crítiques dels detractors
Notícies relacionadesLa ministra principal ha sigut acusada d’estar bolcada en els plans per aconseguir un segon referèndum, i haver desatès altres assumptes de Govern. El balanç del seu mandat, en transport, llistes d’espera hospitalàries, educació, o en l’alt nivell de morts a causa de les drogues, deixa molt a desitjar, segons els seus detractors.
Casada amb Peter Murrell, director executiu de l’SNP, el matrimoni no té descendència. El 2016, Sturgeon va tenir un avortament i ho va fer públic per aquesta raó: «Si ets una dona, particularment en una posició de responsabilitat i no tens fills, s’assumeix que ets una bruixa amb el cor gelat, que ha decidit donar prioritat a la seva carrera en lloc de tenir fills».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- A les portes de la catedral de Barcelona Devots del papa Francesc després de la seva mort: "No crec en Déu, però hi ha un abans i un després del seu papat"
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Una de cada 350 El Sant Jordi 2025 vendrà encara 25.000 roses catalanes: l’últim productor del Maresme es resisteix a abandonar
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí