Primer aniversari
La guerra força 8 milions d’ucraïnesos a refugiar-se a Europa
Un informe de l’oenagé xifra en 48.000 les persones procedents d’Ucraïna acollides a Espanya després d’un any de conflicte

La invasió d’Ucraïna per part de Rússia ha forçat més de 8 milions d’ucraïnesos a deixar casa seva i buscar refugi a Europa, segons l’informe que ha publicat la Creu Roja amb motiu del primer aniversari de la guerra. El document informa que l’oenagé ha atès 14,8 milions de persones durant 12 mesos de conflicte, tant al país en guerra com en diversos països d’Europa, entre els quals Espanya.
Aquest divendres 24 de febrer es compleix el primer any de la invasió russa d’Ucraïna que ha provocat la mobilització gairebé total del sector humanitari. Els enfrontaments, les morts, la destrucció d’infraestructures i els desplaçaments no cessen, adverteix l’oenagé internacional. I, juntament amb la duresa de les baixes temperatures i el deteriorament econòmic, evidencien que el suport humanitari continua sent fonamental. La Creu Roja constata que, al llarg d’un any de guerra, més d’1,2 milions de llars van ser malmeses o destruïdes; 16 milions d’ucraïnesos van necessitar assistència en aigua, sanejament i higiene; i 14,5 milions de persones van necessitar ajuda sanitària humanitària.
Per això, s’estima que hi ha més de 7 milions de desplaçats interns i 8 milions de persones refugiades en països europeus. D’aquests últims, segons l’organització no governamental, més del 90% estan formats per dones, nens, persones grans, persones amb discapacitat i altres grups vulnerables.
Asil a Espanya
Un dels països europeus on han recorregut els ucraïnesos és Espanya, que, després d’un any de l’inici del conflicte, ha rebut 48.389 persones en centres d’acollida. Creu Roja Espanyola és una de les entitats que gestiona l’acollida de persones que sol·liciten Protecció Internacional, un sistema que coordina el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, i s’encarrega de donar asil als ucraïnesos que s’han vist obligats a fugir d’Ucraïna.
Paral·lelament, el Ministeri d’Inclusió ha engegat un programa d’acolliment familiar que, de moment, s’ha posat en marxa a Madrid, Barcelona, Màlaga i Múrcia. En aquest marc, les famílies residents a Espanya que ho desitgin –i estiguin acreditades– poden acollir a casa seva famílies ucraïneses, amb un acompanyament professional en la traducció, i suport psicològic i jurídic. Hi ha més de 500 llars candidates, de les quals 82 ja donen empara a famílies refugiades a Barcelona i Madrid.
Integrar-se al país
El següent pas per als ucraïnesos refugiats és convertir-se en persones autònomes al país. D’aquest procés s’encarreguen equips de Creu Roja, que busquen allotjaments de lloguer que permetin a les persones acollides amb recursos del sistema continuar el seu procés d’integració en Espanya amb més independència. Més de 1.656 han abandonat els recursos d’emergència i acollida temporal, i es troben en aquesta «segona fase».
D’altra banda, Creu Roja fa èmfasi en el fet que també s’encarrega d’acompanyar els refugiats en les gestions administratives per integrar-se al mercat laboral. Segons l’informe de l’organització, molts d’ells «manifesten el desig de tornar al seu país» o «les seves expectatives de treballar a Espanya en el mateix sector professional que exercien a Ucraïna». No obstant, gran part de les persones ateses opten per reconvertir-se professionalment, ja que no pot homologar els seus títols i té baix nivell de castellà.
Creu Roja opera a Ucraïna i a la resta d’Europa. Més d’11,79 milions de persones han rebut assistència de la Creu Roja Ucraïnesa i la Creu Roja de països com Eslovènia, Polònia, Romania, la República Txeca, França i Espanya, entre molts d’altres, també han proporcionat ajuda des de l’inici de la invasió.
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- Tribunals Alliberada la presa espanyola més jove a l’estranger: Fátima Ofkir complia cadena perpètua a Oman per tràfic de drogues
- La ronda catalana L’etapa reina de la Volta es converteix en un caos
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Alemanya d’entreguerres Weimar, del triomf de la creativitat i la llibertat a la desraó que Hitler va aprofitar