Visita a Europa de l’Est
Biden ataca Putin amb el seu discurs a Polònia: «Les autòcrates només entenen una paraula: no»
El president dels EUA insisteix en la resistència i el suport d’Ucraïna i en la unitat de l’OTAN i Occident davant l’agressió de Rússia
Emmarca la guerra com una lluita entre democràcia i autocràcia i diu al líder rus que «el seu covard anhel de territori i poder fracassarà»
Tota la informació de la guerra d’Ucraïna, en directe
A les portes del primer aniversari de l’inici de la guerra d’Ucraïna i un dia després de realitzar una de breu però significativa i simbòlica visita per sorpresa a Kíiv, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha ofert aquest dimarts a Polònia un discurs en el qual ha aplaudit i destacat la resistència d’Ucraïna, ha assegurat que «l’OTAN està més unida que mai» i també ha fet una promesa: «El suport a Ucraïna no vacil·larà, l’OTAN no es dividirà i no ens cansarem [...] Ucraïna mai serà una victòria per a Rússia; mai».
Biden parlava unes hores després que ho fes a Rússia Vladímir Putin. Ho feia al mateix escenari que fa una mica menys d’un any, després que Moscou llancés la invasió i la guerra: el complex del Castell Reial de Varsòvia. Però aquesta vegada no intervenia des d’una sala tancada sinó a l’exterior, davant diversos milers de convidats entre els quals hi havia nombrosos ciutadans corrents. I no parlava, com llavors, amb un to ombrívol urgint a respondre amb una unitat i determinació que llavors no semblava garantida, sinó amb vigor i lloant l’aconseguit. «Kíiv segueix dret, orgullós i lliure», ha dit.
Democràcia i autocràcia
Biden, com està fent des de l’inici de la guerra, ha emmarcat el conflicte com una lluita entre democràcia i autocràcia, assenyalant directament Putin com una «autòcrata» i un «tirà» i assegurant que «les ganes d’una autòcrata no s’han d’apaivagar, cal oposar-s’hi, les autòcrates només entenen una paraula: no». I també ha declarat que el líder rus ha topat «amb la voluntat de ferro dels EUA i nacions de tot el món que es neguen a acceptar un món governat per por i força».
«El seu covard anhel de territori i poder fracassarà», ha dit. «Les democràcies del món vigilaran les nostres llibertats avui, demà i per sempre», ha declarat en un altre dels temes centrals del seu discurs.
Duel directe
Tot i que Jake Sullivan, assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, havia avançat que el discurs de Biden no pretenia ser un enfrontament personal ni un duel retòric amb el seu homòleg rus, al llarg de 20 minuts el mandatari ha fet repetides al·lusions i incriminacions directes a Putin (a qui l’any passat a Polònia va anomenar «carnisser i de qui, en declaracions que després la Casa Blanca va haver de matisar, va dir que «no s’hauria de mantenir en el poder»). Ha respost també a acusacions que el líder rus ha llançat en la seva intervenció prèvia. I l’ha fet responsable d’un conflicte i d’una brutalitat per a la qual ha promès buscar justícia.
Ha parlat de «crims de guerra i crims contra la humanitat comesos sense vergonya ni objecció per tropes russes i mercenaris», esmentant concretament d’atacs a civils i bombardejos d’estacions, unitats de maternitat, hospitals, escoles i orfenats; de l’ús de la violació com a arma de guerra i de «nens robats a Ucraïna en un intent de robar el seu futur». Biden també ha acusat Putin d’«haver intentat matar de gana el món».
En resposta a una de les acusacions llançades pel mandatari rus en la seva intervenció, i tot i que el seu discurs no es podia seguir en directe a cap televisió russa, Biden s’ha dirigit directament al poble rus per assegurar que «els EUA i les nacions d’Europa no busquen controlar o destruir Rússia» i que «Occident no estava planejant atacar Rússia com ha dit Putin». «Aquesta guerra mai va ser una necessitat, és una tragèdia, la va elegir el president Putin», ha declarat també. «Cada dia que la guerra continua és la seva elecció. Podria acabar-la amb una paraula».
«Dies difícils i amargs»
Biden, no obstant, és conscient que aquesta paraula no és a prop. Ha advertit a Varsòvia que s’acosten «dies durs» i «difícils i amargs», una cosa que pot fer-se especialment evident quan s’iniciï una nova esperada ofensiva russa en un conflicte amb aparences de convertir-se en una guerra de desgast. I ha anunciat que la setmana vinent s’imposaran més sancions, però sense esmentar que aquestes estan colpejant amb menys efectes del que Washington va anticipar.
Biden no ha esmentat tampoc les fissures gaire reals que amenacen la promesa de suport infrangible i unitat. I ha optat per no dir res d’un altre dels passos més transcendentals anunciats per Putin aquest dimarts i que remarca els perills globals de la tensió entre Rússia i els EUA, l’OTAN i Occident, un complex mapa geopolític i diplomàtic en el qual també s’està intensificant la perillosa bretxa amb la Xina: la suspensió de la seva participació en el tractat de reducció d’armes nuclears Nou START. Washington i Moscou el van firmar el 2010 i era l’únic pacte en aquest terreny que quedava vigent entre els dos països.
Notícies relacionades
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"