Un any de contesa
Els quatre gràfics que mostren com la guerra d’Ucraïna està estancada
L’últim gran avenç de Rússia sobre el territori ucraïnès es va produir fa sis mesos i l’última contraofensiva de Zelenski, al novembre
Fa un any que el món acumula notícies sobre la guerra a Ucraïna i compta morts, ferits i refugiats en una contesa que ha alterat tots els equilibris internacionals. La realitat al front de batalla és molt diferent de la que el Kremlin havia previst quan va envair el país: prendre ràpidament el control de tot Ucraïna i enderrocar Volodímir Zelenski. Però la resistència ucraïnesa va obligar les tropes de Vladímir Putin a retirar-se d’àrees clau de l’est i el sud del país, i va empènyer el president rus a ordenar una mobilització militar parcial per fer front a les contraofensives d’Ucraïna.
Sobre el mapa, l’evolució dels esdeveniments demostra que la guerra es troba en una situació d’estancament des de fa pràcticament sis mesos. Segons dades de l’Institut d’Estudi de la Guerra (ISW per les seves sigles en anglès) dels Estats Units, l’últim gran avenç de Rússia es va produir a mitjans d’agost, quan les tropes russes van aconseguir aconseguir 1.623,9 quilòmetres quadrats de territori ucraïnès. Des d’aleshores, l’únic avenç mitjanament significatiu de Putin sobre Ucraïna ha sigut de 496 quilòmetres quadrats a principis d’aquest mes de febrer.
ELS AVENÇOS DE CADA BÀNDOL, SETMANA A SETMANA
El següent gràfic resumeix els canvis en el control del territori ucraïnès setmana a setmana des del 24 de febrer de 2022, data de la invasió russa d’Ucraïna. Com es pot comprovar, des de mitjans de novembre amb prou feines hi ha canvis sobre el terreny. El punt d’inflexió que va portar a l’estancament de la contesa va ser la retirada de les tropes russes de Kherson.
Només en les dues primeres setmanes de conflicte, Rússia va aconseguir gairebé 78.000 quilòmetres quadrats de territori ucraïnès, fonamentalment de la zona del Donbass, a l’est del país. Però a partir d’aquell moment, la proporció dels avenços russos va anar minvant setmana rere setmana, tot i que van anar conquerint territori pràcticament totes les setmanes fins a l’agost. Des d’aleshores, tots els èxits han caigut del bàndol ucraïnès.
Les contraofensives de les tropes de Zelenski han tingut tres grans moments. A principis d’abril de l’any passat, Ucraïna va recuperar en una setmana 26.376,5 quilòmetres quadrats de territori i va forçar la retirada russa del nord del país. A mitjans de setembre, la recuperació de gairebé 6.000 quilòmetres quadrats va ser el primer revés de Rússia a Kherson, que va culminar el 10 de novembre amb la retirada de la ciutat després de perdre 3.500 quilòmetres quadrats més de territori.
El següent carrusel permet comprovar sobre el mapa la situació dels dos bàndols sobre el territori en tres dates diferents de la contesa.
ELS CIVILS MORTS, MES A MES
Notícies relacionadesUna altra dada que exemplifica el limitat avenç de Putin sobre Ucraïna és el balanç de civils morts durant aquest primer any de guerra. A falta d’una font oficial fiable, diversos organismes internacionals i oenagés han intentat elaborar un càlcul del nombre total de morts. El següent mapa localitza sobre el terreny els atacs i l’evolució de civils morts mes a mes. Interrompent l’interactiu i ampliant la imatge es poden consultar les dates, els llocs i els morts de cada atac.
El mapa anterior i el següent reflecteixen clarament que les víctimes de la guerra s’han concentrat al nord i, sobretot, a la regió del Donbass, a l’est i sud-est del país. Per contra, en algunes zones del centre i, en especial, de l’oest d’Ucraïna (limítrofs amb Polònia i Moldàvia) no hi ha hagut baixes en aquests 365 dies.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034