Sisme al país anatoli

Turquia censura i ataca les crítiques a la gestió del terratrèmol

El Govern d’Erdogan tanca l’accés al fòrum de discussió d’internet més utilitzat al país, multa cadenes opositores i deté internautes crítics amb Ankara

Turquia censura i ataca les crítiques a la gestió del terratrèmol

OFICINA DE LA PRESIDENCIA DE TURQUÍA / AFP

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

«Aquesta gent... els que no tenen honor no poden deixar de deshonrar. N’han aparegut alguns ara, pregunten on és la Mitja Lluna Roja», va dir, aquest dimarts, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, visiblement enfadat. Erdogan arrufava les celles. La seva expressió contenia una ràbia que la boca deixava anar sense filtres: «Són uns immorals, uns desgraciats, uns vulgars. La Mitja Lluna Roja dona 2,5 milions d’àpats al dia. ¿És possible dir aquesta deshonestedat?». Les seves paraules van marcar el camí. Des del terratrèmol al sud-est de Turquia i el nord-oest de Síria de fa dues setmanes, diverses desenes de persones han sigut detingudes per haver criticat a les xarxes socials la gestió del Govern turc del sisme. 

Però des d’aquest dimarts –des del discurs del president Erdogan–, l’Executiu d’Ankara ha posat una marxa més. Molts temen que no serà l’última. Els exemples són diversos: aquest dimarts a la nit, per sorpresa, les autoritats van tancar l’accés des de Turquia a Eksi sözlük (Diccionari Agre), el fòrum al país anatoli amb més activitat i seguidors a les xarxes, on milions de turcs es connecten cada dia per comentar i llegir les opinions d’altres usuaris sobre qualsevol tema o qüestió.

Durant les últimes setmanes, la pàgina web s’havia omplert de crítiques al Govern per la seva gestió i resposta al terratrèmol, que molts turcs qualifiquen de lenta, dolenta i insuficient: dues setmanes després, encara hi ha regions on ha arribat poca ajuda i hi ha gent dormint al ras. Els que es queixen d’això, segons Erdogan, són els deshonrats i els vulgars.

Prohibit emetre

Prohibit emetrePerò hi ha més coses. Aquest dimecres, el consell audiovisual turc ha multat tres cadenes opositores i ha imposat contra dues d’aquestes una prohibició temporal d’emissió. Tot per la seva cobertura crítica durant el terratrèmol. Es tracta de HalkTV, Tele1 –les dues que no podran emetre temporalment– i FoxTV.

«Aquesta decisió no ens sorprèn. [L’AKP, el partit d’Erdogan] va arribar al poder fa 20 anys criticant la mentalitat prohibicionista del règim anterior, i ara aquests mateixos pretenen que els obeïm. Però el nostre compromís és amb el poble turc i amb la democràcia», ha dit el director general de HalkTV, Cafer Mahiroglu, en un comunicat.

«El periodisme de HalkTV continua. Turquia no es quedarà sense saber el que passa només perquè el Govern ho vulgui. No callarem», ha continuat Mahiroglu. Les multes i prohibicions li han arribat a la cadena pels comentaris d’un parlamentari opositor en un programa de la cadena i per haver explicat a les notícies que Erdogan va promoure el 2019 una amnistia que va permetre la legalització de centenars de milers d’edificis construïts il·legalment en anys anteriors. Es desconeix fins ara quants d’aquests edificis van sucumbir al sisme de fa dues setmanes.

Futur incert

Futur incertDues setmanes i més de 45.000 morts després, poc o gairebé res se sap del que passarà en el futur. El país, que ja estava polaritzat, està ara del tot dividit entre els que culpen el Govern de l’enorme xifra de morts i els que creuen que ara és moment d’ajuntar-se entorn de l’Executiu i el seu plenipotenciari president.

Notícies relacionades

Però no hi ha ni ruta ni pla per als pròxims mesos: segons marca la constitució, Turquia haurà de celebrar eleccions presidencials abans del 18 de juny. És una absoluta incògnita si aquests comicis es faran, si no, quan i si Erdogan, en el poder des del 2003, hi podrà seguir a partir de l’estiu. Ningú sap res. 

«Durant els seus discursos des del desastre, Erdogan no ha pogut evitar mostrar el seu ressentiment i arrogància», escriu Selim Koru, politòleg turc. «El terratrèmol ha mostrat com tornaven al centre del debat les lliçons de la societat civil i la seva solidaritat, lluny del Govern. Miners de carbó sense equip ni formació es van llançar a salvar vides. Estudiants de totes les ideologies es van bolcar a enviar-hi ajuda, no per marcar gols polítics sinó per notar el petit plaer temporal de fondre’s en un esforç col·lectiu. Els equips de rescat estrangers han recordat als turcs que ni Occident ni Orient és enemiga de ningú, malgrat el que digui el poder polític,» afegeix. «Encara és aviat», diu Koru, «però cada vegada hi ha molta més gent determinada a crear un canvi».