Restricció contra l’‘app’ de vídeos
La Comissió Europea veta l’ús de TikTok als seus treballadors
El braç executiu de la UE demana als seus empleats desinstal·lar la plataforma xinesa dels seus mòbils corporatius per temor d’una violació de la seva privacitat
La Comissió Europea (CE) ha demanat als seus empleats que eliminin la plataforma xinesa de vídeos TikTok dels seus telèfons mòbils corporatius i dels personals en què utilitzen aplicacions de treball per por que es pugui violar la protecció de les seves dades.
«Per protegir les dades de la Comissió i augmentar la seva ciberseguretat, el Consell d’Administració de la CE ha decidit suspendre l’aplicació TikTok als dispositius corporatius i personals inscrits en els serveis de dispositius mòbils de la Comissió», ha informat aquest dijous el servei informàtic europeu en un correu electrònic a què ha tingut accés el portal EURACTIV. La institució executiva europea ha donat fins al 15 de març com a data límit per a la desinstal·lació de TikTok.
Uns 125 milions de persones de la Unió Europea (UE) accedeixen cada mes a TikTok. La plataforma, propietat del gegant xinès ByteDance, s’ha convertit en un fenomen global en els últims anys, i ha popularitzat els vídeos en vertical i s’ha convertit en un temps rècord en la sisena aplicació digital més consumida del món. No obstant, aquest èxit ha anat de la mà amb les sospites que la Xina podria utilitzar TikTok com una finestra d’espionatge als seus rivals. Aquesta al·legació ha portat països com els Estats Units i Taiwan a prohibir-ne l’ús als dispositius electrònics dels funcionaris, un camí que els països europeus encara no han seguit.
Accés a les dades europees
El comissari europeu d’Indústria, Thierry Breton, ha citat aquesta preocupació per justificar la mesura. I és que el novembre passat, TikTok va admetre que els seus empleats a la Xina i a nou països més podien accedir a les dades personals dels usuaris europeus, una cosa que, segons van assenyalar, s’ajusta a la normativa de la UE i es fa per al manteniment i la millora de la plataforma.
Tot i així, les explicacions de TikTok semblen no haver convençut del tot les autoritats europees, especialment després que ‘Forbes’ revelés que empleats de la companyia havien utilitzat l’aplicació per espiar els seus periodistes.
«Estem decebuts amb aquesta decisió, que creiem que és equivocada i es recolza en malentesos fonamentals», ha assenyalat un portaveu de TikTok, que ha remarcat que la companyia està entossudida a «minimitzar els fluxos de dades dels seus usuaris fora d’Europa».
Notícies relacionadesActualment les dades dels usuaris europeus s’emmagatzemen en servidors ubicats als EUA i Singapur. Per mitigar el temor d’una violació de la privacitat i la pressió regulatòria, TikTok va anunciar la setmana passada que obrirà un total de tres centres de dades —dos a Irlanda i un tercer en una altra àrea del territori europeu— «per emmagatzemar les dades dels usuaris localment, i reduir encara més l’accés dels empleats a aquestes dades».
El 10 de gener, el conseller delegat de TikTok, Shou Zi Chew, es va reunir amb les autoritats europees per mirar de llançar un missatge de calma que va semblar quallar. «No hi pot haver cap dubte que les dades dels usuaris a Europa són segures i no estan exposades a un accés il·legal per part de les autoritats de tercers països», va assenyalar llavors la Vicepresidenta de la Comissió Europea i Comissària de Valors i Transparència, Vera Jourová. La mesura anunciada avui confirma que TikTok encara no compta amb la total confiança de Brussel·les.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia