Un any de guerra
El grup de mercenaris Wagner crea la seva pròpia divisió de desinformació per combatre «la propaganda occidental»
Fitxa un jove ciberactivista rus per crear una factoria de vídeos, mems, comunicats de guerra, xerrades patriòtiques i contestació a la narrativa de l’OTAN
Té música èpica i format a mig camí entre el clip i el videojoc l’últim vídeo amb què la cantant russa Vika Tsiganova promociona la seva cançó ‘Txeburraxka’. Aquest és el nom d’un ninot de peluix, popular joguina soviètica que reprodueix el protagonista d’uns dibuixos animats amb què es van criar els russos adults d’avui. Però la cançó no parla precisament de jocs: és un cant a l’«operació militar especial» de Putin i als joves que s’immolen al Donbass per la «mare Rússia», per la pàtria i contra la degeneració nazi, homosexual i corrupta d’Occident.
El vídeo és violent, eixordador. El martell de Thor sobrevola el diabòlic enemic; guerrers de còmic empunyen espases pròpies de Conan el Bàrbar; llançacoets i carros de combat cobreixen de foc i terror éssers infrahumans; l’estrella del símbol de l’OTAN gira entre els rostres de Zelenski, Biden i Scholz fins que es converteixen en esvàstica; homosexuals disfressats pel dia de l’Orgull es contraposen a tres icones clau de l’obra: una vella mare russa, un Jesús el Natzarè carregant la creu i un fong atòmic que sorgeix després de l’advertència: «No vingueu aquí». La cantant entona: ’Mare Rússia, neteja les teves llàgrimes...’.
És l’últim videoclip amb què el grup Wagner arenga els soldats russos. I s’encarrega de ficar al torrent de les xarxes socials del país una nova divisió de la companyia privada de mercenaris. Es diu Cyberfront Z. Des del 13 de desembre, el grup Wagner ofereix a la seva panòplia de serveis una àrea pròpia de propaganda. La companyia de l’oligarca Ievgueni Viktorovitx Prigojin, que els mitjans dissidents anomenaven ‘el cuiner del Kremlin’, té una nova eina de guerra.
Jove activista
Jove activistaAquesta divisió de desinformació de Wagner neix de l’absorció d’un moviment d’internautes russos animat al llarg de l’últim any a partir de la condemna internacional contra Moscou, després de la invasió d’Ucraïna iniciada el 24 de febrer del 2022. Al principi l’integraven seguidors del fundador, l’activista putinista Egor Mikhaïlov, amb els del blog patriòtic ‘Makhaev’, el qual dota de continguts un jove en alça de l’òrbita el moviment Rússia Unida.
Dmitri Makhaev és diputat del Parlament de la Joventut de la Duma estatal, al qual va arribar després d’un breu però intens inici com a ciberactivista favorable al Govern.
El Cyberfront Z sorgeix, segons la seva pròpia carta de presentació en xarxes socials, amb dos objectius: l’«oposició a la propaganda ucraïnesa i occidental» i «trencar el bloqueig digital de la Federació Russa».
Però això són les declaracions de principis d’una associació popular d’internautes que es conjura per mantenir en sites i tota mena de xats els «punts de vista patriòtics». El front d’internet busca la complicitat no només dels russos putinistes, també dels «camarades d’altres països que veuen Rússia com l’últim refugi dels valors tradicionals», segons té explicat el seu ‘community manager’.
«Mems de combat»
«Mems de combat»El tema ‘Txeburraxka’ ha sigut presentat precisament aquesta setmana pel Dia dels Patriotes Russos, el 23 de febrer, i no sembla casual que la cantant Vika Tsiganova fos l’escollida pel Cyberfront Z. La tardor passada, també va publicar ‘Wagner’, una cançó dedicada a la companyia militar privada, amb versos laudatoris a uns mercenaris que presenta com una orquestra de músics «nascuts per al foc i les batalles sense cap mena d’idil·li».
Però l’exaltació neofeixista del guerrer rus no és l’única especialitat del nou servei de Wagner. També s’encarrega de qüestions més sofisticades: comunicats de guerra a Telegram sobre Soledar que es puguin repicar a Twitter, mapes d’operacions a Bakhmut, amb un xat directe d’indicacions precises –«Districte de Zabakhmutka: les unitats de Wagner van ocupar tota la línia d’edificis de cinc pisos als llarg del carrer Vatutina», informaven a trenc d’alba dijous passat– i, amb molta més subtilesa política, animació i celebracions de l’èxit d’un acapte popular per contractar un tren de munició.
La manca de projectils per a l’artilleria i els carros s’ha convertit en un motiu de crítica interna a la cúpula militar. «Vas salvar centenars, potser milers de vides d’individus que defensen la seva pàtria. Els vas donar l’oportunitat de continuar vivint. Les seves mares i els seus fills no rebran taüts amb els seus cossos», els ha agraït Wagner als subscriptors de la campanya amb la qual la companyia sí que ha aconseguit munició.
Aquest mes de febrer han engegat el «Projecte Mitjana» per «distribuir en àrees de congestió enemigues» un succedani de les velles octavilles de guerra d’altres temps. Són caricatures i acudits, cosa que Wagner anomena «mems de combat», per mantenir la moral dels seus guerrers. En un es veu el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, assegut en un caça de joguina en el qual amb prou feines cap. La mà d’un Oncle Sam li toca el cap. «Ara prova amb això», li diu.
No estava mort
No estava mortPerò no sempre les tasques de la desinformació són tan festives. El 13 de febrer, Wagner donava un cop de propaganda intentant posar en ridícul els relats que han corregut per Europa i els Estats Units sobre suposades execucions de traïdors a la manera mafiosa russa: aixafant-los el crani amb una maça.
Notícies relacionadesAl començament del matí van deixar córrer per tota mena de xarxes socials el vídeo d’una d’aquestes execucions. El reu s’adreçava al públic i confessava la seva traïció. Després se’l veia amb el cap subjecte a un totxo de formigó amb film transparent, mentre un anònim soldat agafava la maça i... El cos queia exànime a l’acabar.
Quan la terrible escena ja havia corregut prou, i quan ja havia aconseguit milers de condemnes del públic en comptes de Twitter i Facebook occidentals, l’aparell de desinformació de la milícia privada deixava anar un altre vídeo «per a amants dels finals alternatius»: l’executat apareixia fresc com una rosa. «Tot ha sigut una broma», deia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia