Acord UE - Regne Unit
Sunak i el nou acord per a Irlanda del Nord: de la possible revolta ‘tory’ a la nova era amb la UE
El primer ministre britànic té com a principal missió convèncer els unionistes del DUP i l’ala més dura del seu propi partit
El primer ministre britànic, Rishi Sunak, va presentar aquest dilluns a la tarda al Parlament la reforma del Protocol d’Irlanda del Nord inclòs en l’acord del Brexit que substitueix el negociat per Boris Johnson fa tres anys. Davant una Cambra dels Comuns plena, Sunak va destacar que permet als productes britànics ser transportats a Irlanda del Nord sense necessitat de passar controls duaners, permet imposar els mateixos impostos a tot el Regne Unit i dona dret a veto al Govern nord-irlandès davant qualsevol decisió imposada per la UE. El nou acord de Sunak, ben rebut a la Cambra, tindrà una repercussió directa en la política del Regne Unit:
Governabilitat d’Irlanda del Nord
El principal objectiu d’aquest nou acord és aconseguir que es torni a formar govern a Irlanda del Nord, un executiu que ha de ser compartit entre el principal partit unionista (el Partit Democràtic de l’Ulster, DUP) i el principal partit republicà irlandès (Sinn Féin). El DUP va abandonar el Govern el febrer de l’any passat i va afirmar que no tornaria fins que no s’eliminés el protocol del Brexit i la duana que trencava el mercat interior britànic. El Sinn Féin va guanyar per primera vegada les eleccions regionals de maig del 2022, però no ha pogut formar Executiu pel bloqueig unionista. Jeffrey Donaldson, el líder del DUP, va agrair aquest dilluns a Sunak l’esforç i va demanar temps per estudiar bé el text legal abans de pronunciar-se.
Revolta dels ‘brexiteers’
La qüestió és saber quants diputats conservadors, dels 355 que té Sunak, es rebel·laran contra el seu líder. Sunak espera convèncer els ‘brexiteers’ més durs del seu partit, aquells que integren el Grup de Reforma Europea (ERG). S’espera que l’oposició a Sunak estigui liderada per l’ex primer ministre Boris Johnson. Els principals punts de discrepància són l’eliminació del Protocol d’Irlanda del Nord negociat per Johnson i que donava poders al Regne Unit per eliminar de manera temporal la legislació europea a la frontera. I el rol del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que continuarà tenint jurisprudència a la regió.
Completa implementació del Brexit
Irlanda del Nord va ser l’últim escull per poder firmar l’acord del Brexit el gener del 2020 (junt amb la pesca) i és ara l’últim escull per poder portar-lo a terme. La situació a Irlanda del Nord era molt delicada per la tensió entre unionistes i republicans i perquè els acords de pau no permetien la instal·lació d’una frontera física a l’illa. Amb aquest acord, si finalment és aprovat, es completaria la implementació del Brexit i definitivament el país podria començar a perfilar la nova etapa post-Brexit.
Nova era en les relacions amb la UE
Tant Ursula von der Leyen com Rishi Sunak van coincidir aquest dilluns que l’encaixada que es van donar és el principi d’una nova relació d’amistat entre la Unió Europea i el Regne Unit després de molts anys de tensions i amenaces, des del referèndum del Brexit de juny del 2016. La tensió es va incrementar amb l’arribada al poder de Johnson el juliol del 2019. Johnson va presentar al Parlament una proposta de llei que dona potestat al Regne Unit a eliminar part del protocol, una llei parcialment aprovada a la Cambra i que Sunak ara eliminarà. La UE va portar als tribunals el Regne Unit per violar acords internacionals. Sunak i Von der Leyen van encarnar aquest dilluns aquesta nova era, amb les seves paraules i els seus gestos, i van establir els fonaments per a una futura relació.
Impuls al debilitat Govern de Sunak
Aquest acord desencalla una situació que portava enquistada des de feia tres anys i dona un gran impuls a Rishi Sunak, que va ser elegit primer ministre fa quatre mesos pel seu partit sense el suport popular de les urnes. Els primers mesos del seu Govern han estat marcats per la profunda crisi econòmica en la qual està sumit el país i per l’onada de vagues de tot el sector públic britànic. Les eleccions s’han de celebrar abans del desembre del 2024, els conservadors estan molt per sota en els sondejos, però aquest pot ser un punt d’inflexió per a un primer ministre que, de moment, ha mantingut un perfil molt baix.
Votació
No se sap encara quan es portarà a terme la votació al Parlament, però Sunak ha afirmat que donarà temps de sobres perquè el text legal de l’Acord de Windsor, com es coneix el text, pugui ser escorcollat i debatut per tots els partits. L’oposició laborista va confirmar que donarà el seu suport a l’acord per l’interès nacional. S’espera que sigui aprovat sense problemes, però Sunak no procedirà a la votació fins que compti amb el suport dels unionistes del DUP.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia