Repercussions del Brexit
La UE i el Regne Unit arriben a un acord sobre Irlanda del Nord
Després de tancar les negociacions amb Von der Leyen, el primer ministre afronta el desafiament de convèncer l’ala pro-Brexit del seu partit i el Partit Democràtic Unionista (DUP)
Fa una mica més de tres anys que es va consumar el Brexit i que els britànics van abandonar la Unió Europea. Des d’aleshores lluny de normalitzar les relacions han seguit marcades per múltiples desavinences entorn de l’aplicació del Protocol sobre Irlanda del Nord, el mecanisme acordat per evitar la tornada d’una frontera física a l’illa –i posar en perill l’acord de pau de Divendres Sant– i que manté el territori nord-irlandès dins de la unió duanera i subjecte a les regles europees. Després de mesos de converses, Londres i Brussel·les han aconseguit deixar de banda les seves diferències i tancar un acord que obre un nou capítol de cooperació en les seves relacions.
«Hem arribat a un acord de principi sobre el ‘marc de Windsor’ per al Protocol sobre Irlanda/Irlanda del Nord. [Són] solucions duradores que funcionaran per a tothom a Irlanda del Nord i protegiran el mercat únic de la UE», ha celebrat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. «Em complau informar que hem fet un avanç decisiu. Hem canviat el protocol i ara anunciem l’acord ‘marc de Windsor’. Oferirà un comerç fluid a tot el Regne Unit, protegirà el lloc d’Irlanda del Nord en la nostra Unió i salvaguardarà la sobirania del poble d’Irlanda del Nord», ha afegit el primer ministre britànic, Rishi Sunak, durant una compareixença conjunta.
Sunak, que fa menys de cinc mesos que és al capdavant del Govern, haurà ara de superar un obstacle igual de complicat per aconseguir la validació del pacte a la Cambra dels comuns: convèncer l’ala més dura i escèptica del seu partit, amb Boris Johnson i Liz Truss al capdavant, de les bondats de l’acord, i, sobretot, els unionistes del Partit Democràtic Unionista (DUP), que bloquegen des de fa mesos la formació del Govern nord-irlandès, i sense el suport de la qual es dona per fet que podria afrontar una nova rebel·lió interna i reobrir una nova fissura en el partit conservador.
Tot i que l’arribada de Truss a finals del 2021 a la direcció del Govern britànic, en substitució de Johnson, va donar esperances que l’acord amb Londres era possible, no va ser fins que Sunak va assumir les regnes del número 10 de Downing street, a l’octubre, quan «va millorar la música» i les converses es van tornar més «constructives», admeten fonts europees, que esmenten l’acord a principis de gener sobre l’accés de la UE a les bases de dades britàniques. De fet, fa setmanes que a l’altre costat del canal de la Mànega es donava per «imminent» el pacte tot i que no ha sigut fins aquest dilluns quan Sunak i la presidenta de la Comissió Europea han acabat de donar l’«empenta» definitiva durant una trobada en un hotel de Windsor, a prop de Londres.
Unió duanera i mercat interior
Segons el protocol, Irlanda del Nord segueix vinculada a la unió duanera i al mercat interior, cosa que significa que tota mercaderia que entra des de la Gran Bretanya ha de continuar aplicant les normes sanitàries i fitosanitàries europees per preservar la integritat del mercat interior europeu i mantenir la coherència entre el nord i el sud de l’illa. Una exigència que traslladava la frontera al mar d’Irlanda i que ha generat enormes tensions amb el DUP, que considera que l’acord els separa de la resta del Regne Unit i posa en risc la integritat territorial. «És clar que hi ha hagut dificultats imprevistes i la Comissió n’ha sigut plenament conscient», reconeixen fonts de la UE sobre l’aplicació aquests dos anys del protocol.
Per superar resistències i oferir garanties als nord-irlandesos, l’acord inclou una solució «pràctica» amb requisits i controls mínims de certificació per als productes agroalimentaris a la menuda destinats al consum final a Irlanda del Nord. A aquests se’ls aplicaran les normes de salut pública britàniques, mentre que les normes fitosanitàries i zoosanitàries de la UE continuaran sent aplicables per a la protecció del mercat únic. Tant Sunak com Von der Leyen han garantit que tots els aliments disponibles a la Gran Bretanya ho estaran també a Irlanda del Nord i que tots els medicaments disponibles a la Gran Bretanya estaran disponibles a Irlanda del Nord alhora.
El pacte també preveu dos carrils per a la revisió de mercaderies, que distingirà les que tenen risc d’entrar en el mercat únic de la UE i les que no. Hi haurà un carril verd, amb controls mínims i sense burocràcia duanera, per als productes que viatgin des de la Gran Bretanya amb destinació final a Irlanda del Nord i un altre vermell, per als productes que tinguin com a destinació la República d’Irlanda i per tant el mercat interior europeu, als quals sí que s’hauran d’aplicar controls sanitaris i fitosanitaris. «Les persones que envien paquets a amics i familiars o compren productes en línia no tindran tràmits duaners», ha dit Sunak, que ha arrencat el compromís a fixar tipus d’IVA britànics inferiors als tipus mínims d’IVA de la UE per a determinats productes sense risc d’entrar en el mercat únic.
El ‘fre Stormont’
Notícies relacionadesQuant al paper del Tribunal de Justícia de la UE continuarà sent, en última instància, segons ha explicat Von der Leyen, qui tingui l’última paraula sobre la legislació de la UE i les qüestions del mercat únic tot i que segons Londres els litigis relatius a l’aplicació de les normes europees seran tractats inicialment pels tribunals nord-irlandesos, abans de ser eventualment remesos al TJUE. L’acord de Windsor també inclou l’anomenat ‘fre Stormont’, un mecanisme d’emergència i d’últim recursque permetrà al Govern britànic, si rep una petició de 30 diputats de l’Assemblea nord-irlandesa, frenar l’aplicació a Irlanda del nord de canvis legislatius relacionats amb el protocol que puguin tenir un impacte significatiu i durador específic en la vida quotidiana de les comunitats d’aquest país.
Després de l’anunci Von der Leyen, que ha anunciat la seva disposició a acceptar el Regne Unit com a membre del programa d’investigació Horizonte Europa, s’ha reunit amb el rei Carles III mentre que Sunak compareixia davant de la Cambra dels Comuns per oferir detalls sobre el pacte. Ja ha confirmat, tal com han reclamat diputats del seu partit, que el pacte serà sotmès a votació tot i que no serà immediatament. «El Parlament celebrarà una votació en el moment oportú, però crec és important que donem a tothom el temps i l’espai que necessiten per considerar els detalls del marc que hem anunciat. Es necessitarà temps perquè la gent el digereixi», ha dit Sunak.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034