Guerra a l’est d’Europa
Marc Marginedas des d’Ucraïna: El Dniéper, la nova ‘línia Maginot’ per a les tropes del Kremlin
Russos i ucraïnesos es miren de reüll i es bombardegen, sense pressa ni pausa, des de les dues vores del curs fluvial més llarg i cabalós
MULTIMÈDIA | Un any de la invasió russa d’Ucraïna
És la guerra al ralentí. O el que és el mateix, la pugna bèl·lica a càmera lenta, l’empresa gota a gota o l’erosió gradual de l’enemic, materialitzada, això sí, gràcies l’artilleria, l’arma més mortífera i eficaç en aquesta guerra de desgast en què s’ha convertit la contesa d’Ucraïna. I això, malgrat que el terreny és pla com una bassa d’oli, sense turons o posicions defensables, ni tampoc vegetació espessa, cosa que en llenguatge militar equival a espai perfectament propici per a qualsevol avançament llampec de columnes de blindats, una pràctica molt del gust del Kremlin a la qual les tropes russes van recórrer, amb escàs èxit, en la fase inicial de la invasió d’Ucraïna.
El responsable que russos i ucraïnesos mantinguin des de novembre, al front de Kherson, una actitud semblant de veure-les venir, mentre s’observen obsessivament de reüll des de les seves posicions, és el Dniéper, el quart riu més llarg del continent europeu. Amb el seu cabalós curs d’un quilòmetre d’ample i la seva espessa xarxa de pantans i canals paral·lels, s’ha convertit en una espècie de ‘línia Maginot’ per a les tropes del Kremlin. També fa momentàniament de nova frontera –no reconeguda per cap estat del món– entre els dos països, en una demarcació, de moment insalvable per a cap dels dos contendents, des que a mitjans de la tardor passada els comandaments militars russos ordenessin evacuar la vora dreta del curs fluvial, incloent la capital provincial homònima. «El riu fa més difícil qualsevol operació bèl·lica», admet el sergent Pavlo Martseniuk, del 128 Batalló de la Defensa Territorial, en un punt indeterminat del front de Kherson.
Artilleria russa
Segons aquest veterà sotsoficial d’artilleria, les forces russes acumulen a la vora esquerra bateries BM- 21 Grad i llançacoets BM-30 Smersh, entre altres peces d’artilleria. Les primeres poden destruir un objectiu «a 20 quilòmetres» de distància, mentre que les segones tenen un radi d’acció d’«unes set desenes de quilòmetres», continua. La diferència de la intensitat dels combats artillers que aquí tenen lloc amb el que succeeix en aquests moments als fronts bèl·lics de l’est és abismal. «Soc artiller, i considero que un bombardeig d’artilleria és intens quan cauen milers de projectils diaris; aquí estem parlant de desenes», conclou.
Notícies relacionadesEl seu comandant, el coronel Oleksándr Positko, corrobora el que ha dit el seu sotsoficial i detalla com han dissenyat les forces russes les seves línies de defensa al marge contrari. «Al costat de la vora han cavat trinxeres, on han posicionat soldats procedents de la mobilització, tot i que al comandament es troba un comandant amb gran experiència; després, a una distància d’entre 2 i 10 quilòmetres, han desplegat l’artilleria» amb la qual bombardegen pesadament, segons es dedueix de les seves paraules.
Tant Martseniuk com Positko dubten que l’Exèrcit rus torni a intentar travessar el riu, i coincideixen a afirmar que la seva retirada de novembre va ser un moviment intel·ligent que va evitar un daltabaix major. «Només tenien dues opcions, o retirar-se o morir», coincideixen tots dos. I com a prova de l’insostenible que era la situació del seu enemic fa uns quants mesos, que la mort els podia ploure del cel als soldats del Kremlin en qualsevol moment, el sergent Martseniuk assenyala una casa, destruïda precisament al mig del llogarret on el 128 Batalló de la Defensa Territorial ha establert la seva base. «Miri, allà s’havien establert txetxens durant l’ocupació; amb els HIMARS» –sistemes llançamíssils capaços d’arribar a un objectiu a desenes de quilòmetres de distància amb uns metres de marge d’error– «l’Exèrcit ucraïnès va destruir el lloc sense provocar danys col·laterals», continua. I mentre espera que alguna cosa passi –una operació amfíbia, per exemple–, el coronel Potseniuk s’afana en preparar els seus homes, un Exèrcit amb escassa experiència i format per actors, juristes o empresaris, per a qualsevol temptativa enemiga des de l’altre costat del riu: «Hem d’estar preparats per a tot», conclou.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista