Guerra a Europa
La intel·ligència dels EUA atribueix el sabotatge dels gasoductes Nord Stream a un grup pro Ucraïna
Fonts anònimes del govern citades per ‘The New York Times’ diuen no haver vist proves que Zelenski o els seus comandaments estiguessin involucrats en l’operació
El sabotatge als gasoductes Nord Stream el 26 de setembre del 2022 va poder ser, segons la intel·ligència dels Estats Units, obra d’un grup pro Ucraïna. La teoria que estudia Washington ha sigut revelada aquest dimarts per ‘The New York Times’, que cita fonts governamentals anònimes. Aquestes mateixes fonts asseguren no haver vist proves que ni el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ni alts caps del seu govern estiguessin involucrats en l’operació, ni que els sabotejadors actuessin sota ordres de membres del Govern de Kíiv.
La nova tesi arriba unes setmanes després que el periodista Seymour Hersh publiqués un article en el qual assenyalava els EUA com a responsable del sabotatge, atribuint-ho a una operació encoberta d’agents nord-americans aprovada pel president Joe Biden. Tot i que molts van mirar de desacreditar l’article, basat en una sola font també anònima, i que la Casa Blanca va injuriar com a «totalment fals», aquest va revifar la polèmica per l’atac als Nord Stream.
A finals del mes passat Rússia va convocar una reunió en el Consell de Seguretat, on Jeffrey Sachs, professor de Colúmbia, va recordar que Suècia, Dinamarca i Alemanya han investigat l’atemptat però no han compartit els resultats d’aquestes indagacions. Suècia, a més, va rebutjar una investigació conjunta amb els altres dos països.
Parquedat en els detalls
Les fonts governamentals citades pel Times reconeixen que hi ha molt que no saben sobre els presumptes autors de l’atac o les seves afiliacions. Tot i que es neguen a donar detalls sobre com es va obtenir la informació d’intel·ligència, la seva naturalesa o la contundència de les suposades proves, apunten que suggereix que es va tractar d’opositors de Vladímir Putin però sense especificar ni qui són ni qui va dirigir o va finançar l’operació.
Sí que han assegurat al diari que no hi va haver ciutadans dels EUA o el Regne Unit implicats, i suggereixen que van poder ser ciutadans d’Ucraïna o Rússia o dels dos països. També han arribat a la conclusió que no va tenir res a veure amb l’atemptat el govern del Kremlin, per al qual els costosos i avançats gasoductes eren una important font d’ingressos i un dels vehicles a través dels quals exercir influència a Europa.
Sense conclusions fermes, també es deixa la porta oberta a la possibilitat que es tractés d’un acte de sabotatge portat a terme per una força amb connexions al govern o els serveis de seguretat ucraïnesos. També s’apunta que «el més probable» és que bussejadors experimentats col·loquessin els explosius al terra del mar Bàltic, i tot i que no sembla segons les fonts governamentals que treballessin amb serveis militars o d’intel·ligència, no es descarta la possibilitat que haguessin rebut entrenament especialitzat d’algun govern en el passat.
Notícies relacionades
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia