Bombardejos russos
Alerta a la central de Zaporíjia després de ser desconnectada de la xarxa elèctrica per atacs russos
Energoatom va emfatitzar que la comunitat internacional ha de fer tot el possible perquè «les forces d’ocupació es retirin de les instal·lacions de la ZNPP i les tornin al control total d’Ucraïna»
La planta nuclear ucraïnesa de Zaporíjia (ZNPP), la més gran d’Europa, ha quedat avui completament aïllada de la xarxa elèctrica després dels atacs russos de les últimes hores, cosa que pot comportar una emergència amb conseqüències radioactives arreu del món, segons va assegurar l’empresa estatal Energoatom al seu canal de Telegram.
La central, la tercera més gran del món, al sud d’Ucraïna, va ser ocupada per l’Exèrcit rus després de la invasió i ha tingut diverses desconnexions de la xarxa ucraïnesa des d’aleshores, a causa dels bombardejos que es produeixen a la zona, dels quals s’acusen Moscou i Kíiv mútuament.
«L’última línia de connexió de la central nuclear ocupada de Zaporíjia amb el sistema elèctric d’Ucraïna es va desconnectar el 9 de març a les 03.53 (hora local) a causa dels atacs amb míssils dels russos», va advertir l’empresa estatal ucraïnesa que gestionava la planta abans de la seva ocupació.
De moment, «la central està desconnectada de la xarxa i s’ha implementat un mode d’apagada per sisena vegada des de la seva ocupació», que implica que s’habiliti «un mode d’estat fred a les unitats de potència cinquena i sisena» de la planta, va explicar.
A més s’han engegat 18 generadors dièsel per cobrir les necessitats d’energia de les instal·lacions, que duren uns deu dies. «En cas que sigui impossible reprendre el subministrament d’energia exterior a la planta, es pot produir una emergència en aquest període (de deu dies) amb conseqüències de radiació per tot el món», va precisar l’empresa energètica.
Reducció de capacitat
Energoatom també va informar que totes les centrals nuclears d’Ucraïna han reduït la seva capacitat a causa de l’amenaça d’atacs amb míssils.
Segons la companyia, «a causa que la ZNPP està ocupada i els representants de Rosatom (la corporació nuclear estatal russa) interfereixen en la seva feina, les possibilitats de la part ucraïnesa de mantenir la planta en funcionament de manera segura es restringeixen considerablement».
Energoatom va emfatitzar que la comunitat internacional ha de fer tot el possible perquè «les forces d’ocupació es retirin de les instal·lacions de la ZNPP i les tornin al control total d’Ucraïna». Aquesta és l’única manera de restablir la seguretat nuclear, radiològica i física d’aquesta instal·lació nuclear, va sentenciar.
Després de diverses setmanes de relativa calma lluny del front, Rússia va llançar la matinada passada un nou atac massiu sobre deu zones diferents d’Ucraïna, incloent-hi la capital, Kíiv, i dues grans urbs del país com Khàrkiv i Odessa, segons informen les autoritats ucraïneses.
L’atac, en què Rússia ha utilitzat desenes de míssils creuer disparats des del Mar Negre, ha tingut per objectiu les infraestructures elèctriques, tot i que alguns han impactat en zones residencials.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia