Els tentacles del Kremlin a Europa
Konstantín Maloféiev, l’oligarca rus amb vincles amb la ultradreta espanyola
Els serveis secrets russos acusen Ucraïna d’intentar assassinar el magnat ultradretà, després d’haver acabat amb la filla d’Aleksandr Duguin
Monàrquic i activista contrari al feminisme i als moviments LGTB, considera que l’annexió de Crimea és la voluntat de Déu
Konstantín Maloféiev és un home «pastat» a l’antiga, i a la russa. És un profund defensor de la família tradicional, recolza el que queda de la monarquia russa i és cristià ortodox molt lligat a la seva fe. Està sancionat per Ucraïna, els EUA i la UE, i ha sigut acusat de finançar grups paramilitars. A més, té vincles amb la ultradreta de molts països europeus, com és el cas de l’organització Hazte Oír o el partit polític Vox. Tot i que formalment no forma part del govern, està estretament relacionat amb el Kremlin i els seus interessos.
Segons els serveis secrets russos –FSB per les seves sigles en rus–, aquest dilluns passat haurien intentat assassinar-la forces de Kíiv, una acusació desmentida per Ucraïna i una cosa semblant a l’atemptat contra la filla d’Aleksandr Dugin, Daria Duguina. El mateix filòsof, assenyalat com un dels referents de Vladímir Putin, també va treballar a Tsargrad, que vol dir ciutat del tsar, antic nom eslau de Constantinoble, convertit en el canal de televisió per Internet impulsada per Malofeev, del qual és director. És la seva plataforma, definida pels experts com d’ultradreta russa, on es presenta els ciutadans russos les consignes de l’Església Ortodoxa russa, amb qui treballa colze a colze, missatges antioccidentals i de suport a les annexions de Crimea i el Donbass.
El 2016 va aixecar polèmica per la seva llista dels «100 russòfobs de l’any», el 2017, per demanar als homosexuals russos que abandonessin el país amb el títol «bon viatge, sodomites», i el 2020, pels seus missatges antivacunes durant la pandèmia de covid. Va arribar a explicar que l’annexió de Crimea per part de Rússia el 2014, no reconeguda per la comunitat internacional, era la «voluntat de Déu».
Rastre a Espanya
Maloféiev és un home amb molts recursos i una part d’aquests els utilitza per defensar les causes que ell considera justes, com lluitar contra el liberalisme i «els grups de pressió LGTB». L’Oligarca de Déu no en té prou de fer-ho en territori rus, i per això ha estat en estret contacte amb la ultradreta i polítics conservadors de mig Europa. Segons una investigació d’‘El Español’, l’empresari seria un dels impulsors de la fundació conservadora amb seu a Madrid CitizenGo i el mateix text apunta que els diners de Maloféiev van servir per recolzar el partit polític espanyol Vox i les seves organitzacions afins, tot i que també matisa que no hi ha proves que hagin rebut ingressos directament d’ell o de Tsargrad.
L’extrema dreta europea ha mostrat bona sintonia amb ell –tot i que des de l’ofensiva russa a Ucraïna menys– amb Vladímir Putin i el seu Govern. Des de Marine Le Pen, que va ser rebuda pel mateix president rus, fins a Matteo Salvini, al qual se l’ha fotografiat amb samarretes amb el rostre del líder rus a la plaça Roja. Maloféiev ha sigut un dels actors que ha intentat unir forces amb aquells que veuen la família o les tradicions d’una manera semblant a com les veu ell. Un dels seus homes de confiança, Aleksei Komov, és el seu vincle de CitizenGo i també un dels més influents en el Congrés Mundial de la Famílies, un grup conservador, anti LGBT i antiavortament amb seu als Estats Units.
Pel tsar
Notícies relacionadesEl suport de Maloféiev a la causa tsarista russa no és cap secret. Més enllà de Tsargrad, amb clara càrrega protsarista, Maloféiev és un abanderat dels últims hereus dels tsars russos. Va ser present el 2021 en el casament de Gueorgui Mikhàilovitx Romanov a Sant Petersburg, amb el qual manté un estret contacte. No obstant, el seu gran suport és un altre dels seus projectes estrella, l’escola de Sant Basili, en què segons fonts del mateix centre van afirmar a The Guardian allà es prepara la base per a la futura i inevitable «tornada del tsarisme» a Rússia.
Per defensar les seves idees, Maloféiev va tenir un breu conat de ficar-se directament en política en l’assentament rural d’Ugranski, a la regió de Smolensk, a l’oest de Rússia. Va guanyar com a candidat independent en el Consell de Representació local malgrat haver sigut jutjat per corrupció i haver ofert l’equivalent a sis euros per cada vot al seu favor.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista