Polèmica al Regne Unit
Lineker, la BBC i les pasteres del canal de la Mànega: claus per entendre l’últim ‘embolic britànic’
La controvertida llei antiimmigració de Sunak pot acabar perjudicant la imatge de la BBC després que la cadena expulsés el futbolista per criticar el Govern
Rishi Sunak, inquilí del 10 de Downing Street des que va substituir Liz Truss al capdavant del Govern britànic fa tot just cinc mesos, donava per descomptat que la seva última ocurrència per fer front a la immigració il·legal, tradicional obsessió de les files conservadores que el Brexit no ha aconseguit frenar, resultaria polèmica. Però el que ni ell ni la ministra de l’Interior Suella Braverman esperaven és que la mesura tindria una derivada televisiva i futbolística que pot acabar destruint la cúpula de la BBC, i qui sap si fins i tot la llei mateixa.
De moment, ja li ha costat el lloc a l’exfutbolista Gary Lineker, presentador del popular programa esportiu de la cadena pública ‘Match of the day’ fins dijous passat, dia en què la cadena pública va decidir treure-li la targeta vermella per haver comparat la política migratòria de l’Executiu conservador amb la del règim nazi.
Com si es tractés d’un d’aquells vodevils televisius que solia facturar la BBC als anys 80, l’embolic no ha parat de créixer les últimes hores. L’assumpte té moltes claus i variables, i un desenllaç que de moment sembla incert.
La llei que va encendre la metxa
Al crit de «Ja n’hi ha prou, hem d’aturar les pasteres», la ministra de l’Interior, filla d’emigrants africans, anunciava dimarts passat, 7 de març, una nova llei per intentar frenar l’arribada de pasteres carregades d’immigrants a les costes angleses a través del canal de la Mànega. El 2022, fins a 45.000 persones van arribar d’aquesta manera fins a territori britànic.
El problema és antic, però les mesures que inclou la nova llei són inèdites i, segons l’opinió de molts, impròpies d’un país occidental que respecta els drets humans, ja que nega l’asil polític a les persones que accedeixin al país per aquesta via, sigui quin sigui la seva situació, i proposa la deportació immediata d’aquests migrants a estats com Ruanda, considerat un «país segur» per l’Executiu ‘tory’.
A més, el nou reglament prohibirà a aquestes persones sol·licitar asil polític en el futur i aplicar-lo tindrà efectes retroactius, per la qual cosa podria afectar immigrants que ja són al Regne Unit i que van arribar a l’illa amb pastera.
Lineker, la ministra i l’Alemanya nazi
El projecte de llei de l’Executiu conservador va provocar immediatament una onada de crítiques, però la més sonada va ser la de l’exfutbolista anglès Gary Lineker, que presenta des de fa 24 anys el popular espai esportiu ’Match of the day’ de la BBC. A través del seu compte de Twitter, l’esportista va qualificar la mesura d’«horrible i cruel», va recordar que el Regne Unit rep cada any molts menys immigrants que altres països europeus i va comparar la política migratòria impulsada per la nova ministra de l’Interior amb «la que va aplicar Alemanya als anys 30». Per acabar-ho d’adobar, hi ha la circumstància que el marit de Suella Braverman és jueu.
Els conservadors demanen el cap del futbolista
L’al·lusió als nazis va coure a les files ‘tories’, que no van trigar a criticar-l’hi a les xarxes i a través de declaracions públiques. El diputat Jonathan Gullis el va advertir: «La seva feina consisteix a parlar de futbol, no de política.» Lee Anderson, vicepresident del Partit Conservador, una formació que té Lineker en el seu punt de mira des que va mostrar la seva oposició al Brexit, li va recordar que s’hauria de limitar a donar els resultats dels partits i promocionar patates fregides», amb referència a un dels seus patrocinadors. Fins i tot la ministra de l’Interior va titllar els comentaris d’«irresponsables» i li va exigir que moderés el seu llenguatge, recordant-li que treballava en una cadena pública.
L’al·lusió a la seva condició de rostre conegut de la BBC no és fútil, ja que l’emissora obliga per contracte els presentadors a abstenir-se de comentar qüestions governamentals que siguin alienes al seu àmbit de treball. Apel·lant a aquest compromís, el diputat conservador Craig Mackinlay va suggerir l’acomiadament de l’exfutbolista.
Lineker al carrer: s’arma el gran embolic
La picabaralla va acabar saltant pels aires divendres, 48 hores després del ja famós tuit del futbolista, quan la BBC va anunciar l’acomiadament immediat al capdavant del programa que presenta des de 1999. La mesura, entesa per molts analistes i espectadors com una «inadmissible cessió» de la cadena pública a les pressions del partit conservador i del Govern, va provocar una allau de retrets contra la BBC a les xarxes i una rebel·lió de diverses de les seves figures més populars, com els també exfutbolistes i comentaristes Ian Wright i Alan Shearer, companys de plató de Lineker, que van anunciar la seva retirada del programa en solidaritat amb el seu company.
La BBC, en el punt de mira
El que va començar dimarts amb una discutible llei migratòria, cinc dies més tard s’ha convertit en una crisi de reputació de la BBC de conseqüències impredictibles. La decisió d’apartar del programa Lineker, ídol de masses entre els britànics, ha acabat girant contra la direcció de la cadena pública, tradicionalment elogiada per la seva imparcialitat i independència, però que ara és acusada d’operar a les ordres del Govern.
La portaveu laborista d’Economia, Rachel Reeves, va qualificar l’expulsió del futbolista de «mesura desproporcionada» i l’exdirector de la BBC, Greg Dyke, la va considerar «un error» que ha perjudicat la credibilitat de la cadena.
La polèmica ha pujat tant de to que el primer ministre mateix, Rishi Sunak hi ha hagut d’intervenir per advertir que el futur del presentador «és cosa de la BBC», i no del Govern.
Lluny de minvar, el litigi creix per hores i ara apunta al director de l’emissora, Tim Davie, que ha hagut de demanar disculpes als espectadors, a qui ha promès un acord que permeti que Lineker torni al seu espai televisiu. El directiu ha confirmat que, almenys de moment, descarta dimitir.
Si això es produeix, la seva caiguda seria l’última peça que es cobraria una llei que encara s’ha de discutir al Parlament britànic, i el darrer episodi d’un vodevil politicotelevisiu que a aquestes hores és lluny de resoldre’s.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia