Guerra d’Ucraïna
Rússia prepara una «destructiva» onada de ciberatacs contra Ucraïna, adverteix Microsoft
Un estudi de la branca de ciberseguretat del gegant tecnològic assegura que grups de cibercriminals acceleraran els seus intents per bloquejar el subministrament militar a Kíiv i atacar Europa i els Estats Units
Grups de cibercriminals vinculats a Rússia podrien estar preparant el llançament d’una onada de ciberatacs contra Ucraïna per a aquesta primavera. Així ho va advertir aquest dimecres el gegant tecnològic Microsoft en un estudi que apunta que accelerar la guerra informàtica podria servir al Kremlin per paralitzar les vies de subministrament a Kíiv.
«Des de gener del 2023, Microsoft ha observat que l’activitat de les ciberamenaces russes s’està ajustant per augmentar la capacitat destructiva i de recopilació d’intel·ligència sobre els actius civils i militars d’Ucraïna i els seus socis», diu l’informe. «[Un grup] sembla estar preparant-se per a una renovada campanya destructiva».
Microsoft, que des de l’inici de la guerra esta recolzant Ucraïna en matèria de ciberseguretat, ha descobert una sèrie de nous mètodes d’atac llançats per Rússia. Des de gener, grups de cibercriminals vinculats als serveis russos d’intel·ligència haurien utilitzat nou ‘wipers’ –programa maliciós que esborra el disc dur del sistema infectat– i dues variants de programari segrestador –mètode que segresta l’accés a dades crucials i exigeix el pagament d’un rescat per alliberar-les– contra més d’un centenar d’organitzacions ucraïneses.
Aquests atacs informàtics, afegeix l’informe, solen aparellar-se amb operacions militars sobre el terreny per mirar de negar a l’enemic la capacitat de coordinar una resposta. No obstant, la resistència ucraïnesa ha sigut molt més àgil del que esperaven els experts i ha aconseguit esquivar moltes d’aquestes amenaces. En les primeres setmanes després de la invasió, els EUA van ajudar Ucraïna a migrar els sistemes de les agències del Govern al núvol, cosa que va ajudar a minimitzar l’impacte dels atacs de Moscou i a mantenir la connexió al país.
Atacs a Europa i els EUA
L’estudi, elaborat per l’equip d’investigació i anàlisi de ciberseguretat de Microsoft, també assenyala que Rússia estaria intensificant la seva campanya de desinformació i influència no només contra la població refugiada ucraïnesa, sinó també contra Europa i els Estats Units. Amb això, el Kremlin buscaria minvar el suport a Ucraïna dels països de l’OTAN que han donat suport logístic a Kíiv, canalitzant el subministrament de material bèl·lic considerat indispensable com els tancs Leopard, de fabricació alemanya, o els sistemes llançamíssils nord-americans HIMARS. També ha accelerat les tasques d’espionatge contra almenys 17 països europeus, segons Microsoft.
«En països d’Amèrica i Europa, especialment als veïns d’Ucraïna, les amenaces russes han mirat d’accedir a organitzacions governamentals i comercials implicades en els esforços de suport a Ucraïna», ha afirmat Clint Watts, director general del Centre d’Anàlisi d’Amenaces Digitals de Microsoft. Watts ha assenyalat que ja hi ha un «repunt» dels ciberatacs per colpejar «infraestructures crítiques» com empreses del sector energètic o logístic, bases de dades governamentals o objectius militars.
Les autoritats en països com Ucraïna i els EUA han advertit que Rússia està enviant noves tropes a l’est d’Ucraïna i que podria accelerar les seves operacions militars en les pròximes setmanes.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació