Guerra d’Ucraïna

Ordre d’arrest internacional: una mesura històrica i sense precedents contra Putin

Ordre d’arrest internacional: una mesura històrica i sense precedents contra Putin

REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Dmitri Medvédev, vicepresident del Consell de Seguretat i ex primer ministre de Rússia, és home de provada lleialtat a Vladímir Putin: durant quatre anys, entre el 2008 i el 2012, va exercir el càrrec de president vicari, escalfant-li la cadira al seu superior, per permetre-li, a l’iniciar la dècada, superar la prohibició constitucional d’encadenar més dos mandats presidencials consecutius. Aquest divendres, tot just conèixer-se la decisió del Tribunal Penal Internacional (CPI) d’emetre una ordre d’arrest contra el líder el Kremlin per la deportació a Rússia de menors ucraïnesos, va voler marcar la diferència entre l’elit russa i va reaccionar en un to especialment burlesc a la decisió: «no fa falta explicar on ha de ser utilitzat aquest paper», va escriure en un tuit en anglès, junt amb una emoticona de paper higiènic, fórmula escatològica de recordar que la Federació Russa no forma part de l’Estatut de Roma, l’instrument legal constitutiu del tribunal, i no reconeix la seva jurisdicció. La seva opinió, no obstant, topa de cara amb l’opinió d’experts en Dret Internacional Públic, que destaquen que el tribunal, amb aquesta mesura, està establint importants precedents legals, a més d’imposar, a la llarga, incerteses i restriccions gens menyspreables al líder del Kremlin a l’hora d’emprendre un viatge a l’estranger.

Raquel Regueiro Dubra, professora de Dret Internacional Públic a la Universitat Complutense de Madrid, explica, en un missatge dirigit a EL PERIÓDICO, que amb l’ordre d’arrest, la CPI aplica, «per primera vegada en la seva història», la doctrina que «nega immunitat de jurisdicció als caps d’Estat o de govern d’Estats que no són part de l’Estatut de Roma», i ho fa, no impel·lida pel Consell de Seguretat, sinó a petició de «43 estats parts de l’estatut, que van remetre el cas al tribunal». A més, per primera vegada, és emesa «una ordre d’arrest contra un cap d’Estat o de Govern d’un dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat», cosa que suscita en aquesta acadèmica la curiositat de veure l’impacte polític d’aquesta, «quina serà la reacció dels altres quatre països, en particular els EUA i la Xina, que tampoc són part de l’estatut». França i el Regne Unit, per contra, «són membres fundadors de la CPI».

Limitacions de la CPI

Notícies relacionades

Regueiro Dubra reconeix que la CPI «manca de de forces de l’ordre pròpies», amb la qual cosa «depèn de l’actuació dels Estats per a l’execució de l’ordre». Sobre el paper, «tots els estats membre de la CPI tenen l’obligació d’arrestar Putin i extradir-lo», continua. No obstant, el succeït «amb l’ordre d’arrest contra l’expresident de president del Sudan Omar al-Bashir mostra les dificultats d’executar-la», en particular en els estats del denominat «Sud global, que tendeixen a rebutjar la idea que no existeix immunitat de jurisdicció per a caps d’Estat i de Govern que no són part de l’Estatut de Roma». En resum, recapitula la professora Regueiro: «Putin està fora de perill a Rússia, en qualsevol Estat que no hagi ratificat l’Estatut de Roma», així com en estats que compleixen «de forma estricta el principi d’immunitat de l’Estat».

Els delictes, això sí, no són gens menyspreables d’acord amb el dret internacional, i si algun dia el president Putin o si no Maria Lvova-Belova, la comissària russa per als Drets de la Infància, també inclosa en l’ordre de detenció, s’asseuen al banc dels acusats, podrien ser condemnats a llargues penes de presó. Es tracta d’actes «constitutius de crims de guerra, i passibles de penes privatives de llibertat d’un nombre determinat d’anys, amb un màxim de 30 anys,» informa la professora de la universitat madrilenya. «En casos d’extrema gravetat», l’acusat pot ser condemnat fins i tot a «reclusió a perpetuïtat», prossegueix. En l’aspecte econòmic del delicte, «el tribunal podrà imposar una multa i ordenar el decomís del producte, dels béns i dels havers que procedeixen, directament o indirectament, del crim», conclou Regueiro Dubra.