Temor sobre la seguretat
¿Quins governs i organismes occidentals han prohibit TikTok als seus telèfons mòbils?
Una desena de països i administracions europees s’han sumat amb més o menys força al veto a l’aplicació xinesa, accelerades per la pressió dels Estats Units
ESPECIAL MULTIMÈDIA | TikTok: ¿per què la xarxa social xinesa inquieta els EUA?
TikTok està amb l’aigua fins al coll. L’aplicació més popular del món afronta un 2023 especialment complicat després que els Estats Units hagin redoblat els seus esforços per restringir el seu ús en mòbils i ordinadors governamentals i fins i tot estudiï una prohibició general en tot el seu territori.
La plataforma de vídeos és propietat de ByteDance, empresa amb seu a Pequín. Washington tem que això permeti a la Xina accedir a dades dels seus usuaris posant en risc la seva privacitat i, després d’anys de pressió i insistència, ha aconseguit que aquesta preocupació també contagiï els seus aliats. Aquests són els països que s’han apuntat a una onada de restriccions cada vegada més compartida.
Estats Units
La desconfiança dels EUA ha crescut en paral·lel a la popularitat de TikTok, que acumula ja 150 milions d’usuaris al país. Ja el 2019, el Comitè d’Inversions Estrangeres va començar a investigar les implicacions per a la seguretat nacional que podia tenir la recopilació de dades d’usuaris nord-americans. El 2020, Donald Trump va amenaçar de prohibir l’aplicació si no venia el seu negoci a l’empresa Oracle. La proposta no va prosperar, però l’escrutini ha continuat augmentant.
Amb Joe Biden com a president, la Casa Blanca va ordenar als funcionaris del Govern federal que deixessin d’utilitzar la plataforma des dels seus dispositius electrònics públics. L’FBI va advertir dels riscos que TikTok podia suposar i almenys 22 estats, tant demòcrates com republicans, han fet el mateix. A finals del 2022, el Departament de Justícia va obrir una investigació pel presumpte espionatge a ciutadans i periodistes. Ara Biden ha tornat a amenaçar amb la prohibició i ha exigit als propietaris xinesos de ByteDance que venguin les seves accions. La companyia i l’administració continuen negociant.
Regne Unit
El 16 de març, el Govern del Regne Unit va anunciar que prohibiria «amb efecte immediat» l’ús de TikTok entre els empleats públics. «La seguretat de la informació sensible del Govern ha de ser el primer», va assenyalar el ministre del Gabinet, Oliver Dowden. Downing Street va canviar la seva opinió, ja que fins aleshores s’oposava al veto, després de seguir les recomanacions del Centre Nacional de Ciberseguretat. El dia 23, el Parlament britànic i l’Executiu i el Parlament d’Escòcia es van afegir a aquesta mesura.
Canadà
El 27 de febrer, el Canadà va vetar l’ús de TikTok als telèfons que el Govern de Justin Trudeau proporciona al seu personal. L’Executiu canadenc va justificar la seva decisió assegurant que l’aplicació «presenta un nivell inacceptable de risc per a la privacitat i la seguretat».
Comissió Europea
El 23 de febrer, la Comissió Europea (CE) va demanar als seus empleats eliminar TikTok dels seus dispositius electrònics corporatius i dels personals en els quals utilitzen aplicacions de treball. El Consell Europeu, la institució integrada pels vint-i-set caps d’Estat o de Govern de la Unió Europea, va seguir els mateixos passos.
La decisió va arribar després que el conseller delegat de TikTok, Shou Zi Chew, es reunís el 10 de gener amb les autoritats europees, que van transmetre un missatge de calma. «No hi pot haver cap dubte que les dades dels usuaris a Europa estan segures i que no estan exposades a un accés il·legal per part de les autoritats de tercers països», va dir llavors la vicepresidenta de la Comissió Europea i Comissària de Valors i Transparència, Vera Jourová. Uns 125 milions de persones utilitzen l’‘app’ a la UE.
Bèlgica
El 10 de març va ser Bèlgica el país que es va afegir al veto de TikTok en dispositius governamentals. «No podem ser ingenus: TikTok és una empresa xinesa que actualment té el mandat de cooperar amb els serveis d’intel·ligència xinesos», va assegurar el primer ministre belga, Alexander De Croo.
Països Baixos
El Govern neerlandès va anunciar el 21 de març que desaconsellava l’ús de TikTok entre els funcionaris mentre estudia un veto als mòbils governamentals. La ministra de Digitalització, Alexandra van Huffelen, va assegurar que la decisió es devia que l’ús d’aquesta aplicació augmenta el «risc d’espionatge» per part de la Xina.
Dinamarca
Si bé el Govern de Dinamarca encara no ha vetat l’ús de TikTok, sí que ho va fer el 6 de març el Ministeri de Defensa. El Centre de Ciberseguretat del país, una part dels serveis d’intel·ligència nacionals, van advertir en contra de l’ús de l’aplicació mòbil. Tres dies després, la radiotelevisió pública danesa va aconsellar al seu personal que no utilitzés TikTok als seus dispositius de treball per motius de seguretat.
Letònia
De manera similar a Dinamarca, a Letònia no hi ha una prohibició governamental de TikTok, tot i que sí que afecta el Ministeri d’Afers Estrangers des de l’1 de març. «Per raons de seguretat, he eliminat el meu compte de TikTok i el Ministeri d’Afers Estrangers té prohibit utilitzar aquesta ‘app’ als dispositius intel·ligents en els quals tenen instal·lats els correus electrònics del ministeri», va detallar a Twitter el ministre Edgars Rinkēvičs.
França
França ha sigut l’últim país a apuntar-se al veto de TikTok. El francès de la Funció Pública, Stanislas Guerini, ha informat aquest divendres que el Govern d’Emmanuel Macron limitarà l’ús de l’‘app’ entre els seus funcionaris «per garantir la ciberseguretat». Aquesta restricció podria ampliar-se i afectar altres aplicacions com les de Netflix, Twitter i el joc Candy Crush, segons han apuntat fonts pròximes al ministeri a AFP.
Altres prohibicions
Aquests han sigut els principals països occidentals que en els últims mesos han vetat l’ús de TikTok. Tot i així, la restricció va molt més enllà. El Pakistan, l’Afganistan i Síria han prohibit l’aplicació perquè la consideren immoral.
D’altres, com l’Índia i Taiwan, l’han prohibit per raons de seguretat nacional. En el cas de l’Índia, el bloqueig de la plataforma es va executar el 2020, després de l’escalada de tensió militar a la seva frontera amb la Xina, i va afectar 58 ‘apps’ xineses més. En el cas de Taiwan, l’Executiu estudia una prohibició total al creure que Pequín podria estar utilitzant TikTok per sembrar desinformació i fins i tot preparar una eventual invasió.
Als nostres antípodes, Nova Zelanda ha limitat l’ús de l’‘app’ al seu parlament nacional i Austràlia està estudiant la mesura. Gairebé la meitat dels 140 organismes públics ja haurien prohibit TikTok als dispositius de propietat estatal, segons va informar ‘The Canberra Times’.
Mentrestant, Espanya ha optat per no aplicar una restricció que no entra a l’agenda del Congrés ni a la del Senat. De moment.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat