Violència amb armes de foc als EUA

Un arsenal legal i problemes mentals, claus en el tiroteig en una escola de Nashville:

Audrey Elizabeth Hale, responsable de la matança, estava en tractament mèdic per un «trastorn emocional»

Les autoritats, que tenen en el seu poder un manifest que va deixar, diuen que encara desconeixen el motiu de l’atac calculat

  • La intervenció policial en el tiroteig a l’escola de Nashville, en vídeo

Un arsenal legal i problemes mentals, claus en el tiroteig en una escola de Nashville:

BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Les autoritats de Nashville, Tennessee, encara no han determinat el motiu que va fer que Audrey Elizabeth Hale cometés dilluns una massacre a l’escola de l’església presbiteriana Covenant, l’últim tiroteig massiu que ha commocionat i sacsejat els Estats Units i l’enfronta de nou a la realitat d’un problema de violència amb armes de foc que no té parangó a cap altre país desenvolupat. Del que sí que han informat aquest dimarts en una roda de premsa és que Hale, de 28 anys, «estava sota cura mèdica per un trastorn emocional» i que havia comprat recentment i de forma legal a cinc botigues de la zona set armes de foc, tres de les quals va fer servir en un atac premeditat i planejat, en el qual amb trets aleatoris va segar la vida de tres nens de nou anys i tres adults abans de morir sota les bales de la policia

Els pares de Hale han explicat en entrevistes amb la policia que pensaven que no era apropiat que tingués armes, creien que n’havia venut una que tenia i desconeixien que hagués adquirit les altres, que va amagar a la casa on vivia la família. Aquest dilluns, quan va sortir de casa amb una bossa vermella, li van preguntar què portava però va evitar contestar-los.

John Drake, el cap de la policia de Nashville, ha explicat també en una roda de premsa que Hale, sense antecedents penals, no era al seu radar. Només si les forces de l’ordre haguessin sabut que tenia armes i la família hagués informat que era una persona «suïcida» o que «pretenia matar algú», segons ha dit el responsable policial, haurien intentat aconseguir aquestes armes. No hi ha cap llei a l’estat de Tennessee, en qualsevol cas i com ha recordat Drake, que els hagués donat empara legal per requisar-les.

Preguntes i guerres culturals

24 hores després de la massacre, hi continua havent més preguntes que respostes. Algunes sobre les motivacions podrien contestar-se quan l’FBI i la policia local completin la revisió d’un manifest que va deixar Hale, un procés que segons Drake no ha conclòs. I de moment la policia es mou amb peus de plom al facilitar informació sobre aquest últim cas en la llarga llista de tirotejos massius als EUA, 129 des de començament d’any segons les dades del Gun Violence Archive, i tretze en un centre d’educació obligatòria segons el recompte que manté Education Week.

Part d’aquesta cautela, habitual davant els tirotejos massius, es pot atribuir a elements d’aquest cas que fan que s’emboliqui encara més que altres episodis similars en les guerres culturals dels EUA. Perquè com de costum es viuen ja les batalles que després dels tirotejos enfronten als que reclamen i clamen per més legislació de control d’armes, i especialment d’armes semiautomàtiques i d’assalt com les que va utilitzar Hale, amb qui es resisteixen a aquests controls redoblats, no veuen vincles de l’ocorregut amb la seva defensa a ultrança de la segona esmena i prefereixen posar el focus a incrementar la presència policial a les escoles o tornar-lo només cap a la salut mental.

Però en el cas també hi ha elements que toquen religió, educació i gènere, en un moment en què els drets parentals i la legislació per limitar drets de la comunitat LGBTQ s’han convertit en prioritat per als conservadors als EUA i per a polítics i legisladors republicans. A principis d’aquest mes, el governador de Tennessee va firmar una llei que veta l’accés a menors trans a teràpia o cirurgia, a més d’una altra que el converteix en el primer estat que prohibeix espectacles de drag queens en propietats públiques o davant menors.

L’objectiu de l’atac era una escola cristiana fundada i finançada per l’església presbiteriana Covenant, part d’una denominació ultraconservadora, per la qual en algun moment que les autoritats no han especificat Hale va passar com a estudiant. Drake, el cap de policia, va declarar dilluns que Hale allotjava «cert ressentiment» per haver hagut d’estudiar allà.

Hale, a més, ha sigut identificada com a transgènere. La policia va donar inicialment el seu nom i el seu gènere de naixement, dona. Aquest dimarts Drake utilitzava pronoms femenins en el seu cas, però la vigília havia assenyalat a aquesta identificació transgènere i utilitzat en diverses ocasions l’indefinit «they» (ells). I empremtes en xarxes socials de Hale confirmen que utilitzava de vegades pronoms masculins, així com el nom Aiden, que va gravar en una de les armes utilitzades en el tiroteig.

Notícies relacionades