Pols als EUA
Circ, divisió i caos a Nova York
L’enorme polarització que viu el país es materialitza en les manifestacions a favor i en contra de Trump davant la seu del tribunal a Manhattan
Circ, divisió, caos i tensió són conceptes que han envoltat la vida política de Donald Trump des que fa ara prop de vuit anys va baixar les escales de la seva torre a la Cinquena Avinguda i va anunciar que entrava en la carrera per aconseguir la nominació republicana, que no només va aconseguir, sinó amb la qual va batre el 2016 Hillary Clinton per arribar a la presidència dels Estats Units. Aquests mateixos elements han tornat a desplegar-se amb tota la seva potència, i amb dosis considerables d’esperpent, als voltants de l’edifici de tribunals al baix Manhattan on Trump es converteix aquest dimarts en el primer ocupant del Despatx Oval imputat pel penal.
Collect Pond, el petit parc davant el número 100 de Centre Street, és l’escenari on les divisions i la polarització dels EUA s’estan desplegant en aquesta jornada històrica. Ho fan de forma literal, amb l’espai dividit en dos per tanques policials per acollir a un costat els que es manifesten en favor de Trump i els que han acudit a celebrar la seva imputació. Però com en la vida diària, les barreres físiques no són impermeables. I al llarg del matí s’estan veient encreuaments d’arguments, amb veu calma o a crits, i també moments d’enfrontament entre dues faccions que, almenys aquí, es mostren irreconciliables.
Amb tot el carrer Centre, on hi ha l’edifici del tribunal, presa per instal·lacions de premsa i càmeres, a la plaça hi ha més periodistes que manifestants, a favor o en contra de Trump. També, un imponent desplegament de policies uniformats.
La sensació de ser en una representació de l’absurd es fa per moments inevitable. I potser un moment paradigmàtic per expressar-ho sigui el que ha passat quan ha arribat a la protesta pro Trump la congressista republicana i radical Marjorie Taylor Greene. Com quan abans ha aparegut breument per la plaça George Santos, el seu col·lega de files esquitxat per l’escàndol de les seves incomptables mentides, ella també s’ha mogut involucrada per un dens eixam de fotògrafs, càmeres i periodistes.
Quan la representant de Geòrgia ha parlat, a través d’un megàfon, les seves paraules denunciant que la imputació de Trump «és un assalt a la democràcia», han sigut apaivagades pels constants sons d’uns xiulets. Els havia repartit, paradoxalment, un altre manifestant Pro Trump. I ha hagut de ser després, donant entrevistes a la premsa al seient posterior del seu tot terreny, quan Taylor Greene ha pogut llançar els seus missatges comparant l’expresident amb Nelson Mandela i amb Jesucrist, «arrestats i perseguits per poderosos governs corruptes».
«És tot un espectacle que s’alimenta a si mateix», descrivia l’escena Robin, una dissenyadora gràfica novaiorquesa, jueva i veïna del Lower East Side, que va votar per Alvin Bragg, el fiscal demòcrata que ha convençut un gran jurat per imputar Trump i que es movia pel costat dels defensors del president per mirar d’argumentar sobre els mèrits que fins i tot un expresident s’assegui davant la justícia.
Parlava sense gaire èxit amb un grup de dones, vestides amb tota la parafernàlia del moviment MAGA (Make America Great Again), que havien arribat des de Long Island, un feu republicà a Nova York, i asseguraven que el que es viu avui a Nova York és «una desgràcia», «fastigós», «antiamericà». «Si s’ho poden fer a ell ens ho poden fer a nosaltres», deia la Christine, una de les dones, que assegurava que els càrrecs estan «inflats», defensava també que Trump «està fent això per nosaltres» i replicava els missatges de l’expresident i candidat del 2014 contra el fiscal Bragg i definint el que passa com «absolutament una persecució política». «¿On són els càrrecs contra Hillary Clinton pels seus correus, contra Hunter Biden, contra Nancy Pelosi?», plantejava.
Conats de racisme
Quan a la Christine se li preguntava per l’assalt al Capitoli i les pors que va disparar que es produeixi violència per defensar Trump, buscava distanciar-se d’aquell moment. «Estem simplement agitant banderes, anem sense màscares, és tot molt pacífic», defensava. Però minuts després, just quan arribava Santos, es produïa un aldarull entre un manifestant pro Trump i un càmera de televisió negre. I una de les dones del grup de Long Island etzibava la càmera, sense importar-li que la resta de la premsa estigués filmant: «no volem els de la teva classe aquí». Hi ha expressions que no són ni tan sols els xiulets de gos racistes.
Hi ha hagut altres moments d'encreuaments tensos, intercanvis de paraules pujades de to, fins i tot alguna escaramussa en què ha intervingut la policia. Però per a molts dels reunits a la plaça que no són seguidors de Trump era un moment de festa. «Hem vingut no a manifestar-nos, sinó a celebrar», deien Nadine Sealer i Karen, dues de les primeres a arribar-hi aquest matí. «Aquesta imputació pot ser el primer pas», deia la Karen. «Normalment els homes rics blancs no reten comptes davant la justícia. I cal recordar que aquest és un país molt jove, i no dic que aquest experiment hagi de funcionar, però és aquest primer pas».
Amb una pancarta que deia directament «Fuck Trump» (que el fotin a Trump), la Karen també estava convençuda que acabarien sent més a la plaça. Com assegura que són més a les urnes. «Hi ha gent que pensa a no venir avui o no sortir per no donar oxigen als trumpistes, perquè no guanyin atenció. Però així va arribar Hitler al poder. Ja hem demostrat que no tenim por. I definitivament tenim els números».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034