Actor controvertit

Beppe Grillo, fundador del Moviment 5 Estrelles a Itàlia, crea una nova religió

“En l’era dels multiversos, Déu necessita una actualització”, afirma el còmic italià

Beppe Grillo entrevistat, per Irene Savio per a EL PERIÓDICO.

Beppe Grillo entrevistat, per Irene Savio per a EL PERIÓDICO.

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Durant molts anys, Beppe Grillo (Gènova, 74 anys) va ser el flagell del controvertit Silvio Berlusconi. Després, el carismàtic actor va fundar el Moviment 5 Estrelles (M5S), plataforma política rebel que va trencar l’equació esquerra-dreta a Itàlia i que es va convertir en el partit més votat del país. I ara vol ser el guru d’una religió que no existeix i que ell pretén crear. Li ha trucat l'Església del Més Enllà i el seu símbol és una a majúscula que imita la figura d’una antena de transmissió.

“Pot ser que ho vegin com la provocació d’un còmic, com quan vaig començar a parlar de l’M5S”, ha explicat davant lers recents preguntes d’un periodista del diari britànic ‘The Times’. «En l’era dels multiversos, Déu necessita una actualització», va argumentar, afegint que la seva religió serà de codi obert. No va explicar, però, el perquè.

Més encara. Segons va dir en una altra recent intervenció a la localitat d’Orvieto, a la regió d’Umbria (centre), el seu projecte inclouria exorcismes i rituals, ja que la idea és registrar la nova fe a les llistes de religions reconegudes per l’Estat italià. Per aconseguir-ho, Grillo també ha creat una pàgina web en la qual ha difós una espècie d’estatut fundacional del seu credo, en el qual es fa anomenar l’Elevat.

Sense respostes

«No estic fent broma», ha explicat el còmic. «Déu ja no existeix. L’hem reemplaçat pel capitalisme, pels diners. Però necessitem alguna cosa. La ciència, la tecnologia, les religions no donen respostes. Als EUA neixen algunes noves religions estranyes. Llavors, ¿per què no puc fundar una religió jo?», va argumentar.

La idea li va sorgir al desembre i des d’aleshores Grillo, amb uns estrategmes que van arribar a inspirar l’exassessor de Donald Trump, Steve Bannon, i el líder del partit del Brexit, Nigel Farage, ha estat repetint el seu extravagant pla en un nou espectacle teatral (titulat ‘Soc el pitjor. Espectacles sobre revelacions’) que va estrenar fa uns mesos i en el qual explica anècdotes sobre les figures polítiques que ha conegut al llarg de la seva carrera com a polític i capitost de l’M5S. Tant és així que algunes males llengües fins i tot han suggerit que allò de l’Església podria ser un estratagema per promocionar la seva activitat com a còmic o que, en tot cas, el seu objectiu és cridar l’atenció.

Dins del partit que va crear fa 14 anys, el tema no ha suscitat gaire interès ni grans debats, almenys públicament. «Francament, molts s’han preguntat què busca realment. El cert és que ell, que va ser un dels polítics més influents en l’última dècada, ha perdut atractiu. És una mica trist», explica una font propera a aquest partit, que actualment té com a líder l’ex primer ministre Giuseppe Conte.

El judici del fill

Fins i tot l’ex primer ministre Giuseppe Conte ha acudit a veure l’espectacle que Grillo està posant en escena en aquests dies. Però no ha fet gaire cosa més. ¿La seva opinió sobre l’Església del Més Enllà? «No m’hi apuntaré, soc catòlic...», s’ha limitat a respondre el polític d’aquest partit, que, segons alguns sondejos, avui compta amb el 15% dels suports. 

Notícies relacionades

A més, aquests moments no són particularment bons per a Grillo. El seu fill Ciro està sent processat per una presumpta violació grupal contra una jove el juliol del 2019. «És un judici polític, en contra meu, ho estan fent a la televisió», ha tornat a dir recentment Grillo, que ha sempre defensat el seu fill, una postura que ha suscitat moltes crítiques dins de l’opinió pública italiana.

En qualsevol cas, Grillo ha enviat a tots els seus presumptes adeptes un manual de 84 pàgines en el qual explica les regles de la seva nova religió, segons ha revelat el periodista del diari ‘La Stampa’, Dario Freccero. Tanmateix, ha afegit Freccero, l’única cosa clara és que l’objectiu és que la nova religió sigui reconeguda per l’Estat italià per tenir accés al 8x1000» (fons públics que es destinen a les religions a Itàlia).