Escalada de tensió
Atrinxeraments, atemptats i bombardejos: la violència s’apodera del Pròxim Orient
Durant la nit, centenars de palestins s’han tancat a la mesquita d’Al-Aqsa mentre Israel i Síria han intercanviat coets i míssils en la seva frontera compartida
El Teatre de la Llibertat, escenari de resistència a l’ocupació israeliana
El Pròxim Orient bull en plena setmana sagrada. Ni jueus ni musulmans han pogut celebrar la seva Pasqua ni el seu Ramadà en pau. A la Terra Santa es concentra la violència amb dos atemptats que han acabat amb la vida de tres persones a Cisjordània i a Tel Aviv. Al seu torn, la mesquita d’Al-Aqsa continua sent el focus dels conflictes amb centenars de palestins atrinxerats a la nit després que els soldats israelians ataquessin els fidels la setmana passada. La violència s’ha estès al cel amb bombardejos sobre les fronteres nord i sud d’Israel que arriben des de Gaza i des de Síria i el Líban. Per la seva part, Israel ha respost amb més agressivitat.
En total han sigut sis els coets que Síria ha llançat cap a Israel, els primers des del 2019. Només tres han creuat a territori israelià i han arribat als alts del Golan sirians ocupats per l’Estat hebreu durant 56 anys. A tall de resposta, l’Exèrcit israelià ha atacat aquesta matinada posicions del sud de Síria amb artilleria i per aire. Els avions de combat israelians també han arribat als voltants de Damasc, uns atacs que Israel ha intensificat aquest mes. El més recent va ser dimarts als suburbis de la capital i va causar dues víctimes civils. En aquesta ocasió no hi ha hagut baixes, però sí que ha afectat una bona part de la infraestructura militar, segons l’Exèrcit israelià.
Foc creuat
Els intercanvis de foc al cel arriben dos dies després d’atacs similars des del sud del Líban. Israel també va respondre bombardejant amb míssils objectius de Hamàs en l’escalada més gran a la frontera des de la guerra del 2006. Durant aquests dies també hi ha hagut foc creuat al sud, a prop de Gaza. Aquests enfrontaments no han provocat víctimes mortals però sí que han despertat els fantasmes del conflicte armat que sempre sotgen aquesta regió. Mentrestant, la violència ha seguit en augment sobre el terreny. Divendres, dues colones britàniques van ser assassinades en un tiroteig prop d’un assentament il·legal a la Cisjordània ocupada.
Tan sols unes hores després, un automòbil envestia una multitud en un popular parc al costat del mar a Tel Aviv. Un turista italià va morir a causa de l’atac i diverses persones, de nacionalitats britànica i italiana, van resultar ferides. El perpetrador de l’atemptat va ser «neutralitzat», segons les fonts policials. Aquesta tensió es veu agreujada pels dies sensibles en què es produeix. Aquest any tornen a coincidir el Péssah (la Pasqua jueva), la Setmana Santa cristiana i el Ramadà musulmà. Els principals llocs de culte a Jerusalem s’han convertit en focus d’enfrontaments que han impedit als fidels gaudir dels seus dies més sagrats.
Tancats a Al-Aqsa
Centenars de palestins van decidir passar la nit de dissabte atrinxerats a la mesquita d’Al-Aqsa, al recinte de l’Esplanada de les Mesquites de la ciutat santa. La policia israeliana no els ha desallotjat per la força aquesta vegada, com sí que va havia fet en dues ocasions anteriors durant la setmana, un gest que va avivar la flama de la tensió que ara domina la regió. Jordània, administradora del lloc, ha advertit de «conseqüències catastròfiques» si es repeteix la mateixa estratègia. «La violació de la santedat de la mesquita d’Al-Aqsa per part de les forces policials i el nou atac als fidels en un intent de buidar-la només portarà més tensió i violència, per les quals tothom en pagarà el preu», ha afirmat la diplomàcia jordana.
L’intercanvi d'acusacions ha anat en augment a mesura que avançava la nit. «Els que profanen la santedat de la mesquita d’Al-Aqsa i s’hi atrinxeren són una turba perillosa, radicalitzada i incitada per Hamàs i altres organitzacions terroristes», ha dit el Ministeri d'Exteriors israelià. Per la seva part, la milícia palestina ha respost recordant a l’Executiu israelià que «Al-Aqsa és una línia vermella i atacar-la és accionar els detonadors». «La resistència està a punt per respondre als crims de l’ocupació amb proporcionalitat a l’abast del crim», ha afegit. Totes les mirades, doncs, estan posades en aquesta petita mesquita mentre a l’altre costat del mur de les Lamentacions es concentren milers de fidels jueus per celebrar el Péssah.
Malgrat les tensions, han continuat les protestes a Israel. Només 24 hores després de l’atemptat que va acabar amb la vida d’un turista italià, milers de ciutadans s’han reunit aquest dissabte en la manifestació setmanal contra els polèmics plans de reforma judicial del Govern. Per catorzena setmana consecutiva, gran part de la societat israeliana ha ignorat les preocupacions de seguretat per l’augment de la violència entre israelians i palestins i han continuat exercint la seva pressió sobre l’Executiu de Benjamin Netanyahu. Dissabte, a més, un jove palestí va morir a la Cisjordània ocupada per trets de l’Exèrcit israelià, que ha comès més de 85 assassinats des de començament d’any. La tensió es palpa als carrers i al cel, on l’horitzó d’un conflicte obert sembla una realitat immediata.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034