Setena flota

Els EUA envien un destructor al mar de la Xina Meridional en plena tensió per Taiwan

  • Les autoritats xineses condemnen la «il·legal intrusió» del vaixell de guerra nord-americana

Els EUA envien un destructor al mar de la Xina Meridional en plena tensió per Taiwan
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els Estats Units van anunciar aquest dilluns que un destructor llançamíssils navega per aigües pròximes a unes illes del mar de la Xina Meridional que Pequín es disputa amb països de la zona, en plena escalada de tensions per unes maniobres militars xineses d’alta intensitat al voltant de Taiwan.

Segons un comunicat divulgat avui per la Setena Flota de la Marina dels EUA, el destructor classe Arleigh Burke USS Milius navega «a prop» de les illes Spratly, que la Xina es disputa amb les Filipines, Taiwan, Malàisia, el Vietnam i Brunei, en un exercici en defensa de la «llibertat de navegació consistent amb el dret internacional».

La Marina nord-americana ha afirmat aquest dilluns que el seu vaixell destructor USS Milius ha fet una missió de drets i llibertats de navegació al mar de la Xina Meriodional, «de conformitat amb el Dret Internacional».

«En el terme de l’operació, l’USS Milius ha sortit de l’àrea de reclamació excessiva i ha prosseguit les seves operacions», segons un comunicat de la Setena Flota dels Estats Units, que ha indicat que la maniobra ha tingut lloc a menys de dotze milles nàutiques (uns 22 quilòmetres) de l’escull Mischief, ubicat a les illes Spratly.

Les autoritats nord-americanes han indicat que, «segons el Dret Internacional Consuetudinari, reflectit en la Convenció sobre el dret del mar, els accidents com l’escull Mischief que estan submergits en marea alta en el seu estat natural no tenen dret a un mar territorial».

«Al fer comuns dins de les dotze milles nàutiques de l’escull Mischief, els Estats Units han demostrat que els vaixells poden exercir legalment la llibertat d’alta mar en aquestes zones», continua la missiva.

D’altra banda, ha criticat les «reclamacions marítimes il·legals i generalitzades al mar de la Xina Meridional», al considerar que «suposen una greu amenaça per a la llibertat dels mars, incloses les llibertats de navegació i sobrevol, el lliure comerç i la llibertat d’oportunitats econòmiques per a les nacions riberenques».

Així, Washington ha remarcat que «desafia les reclamacions marítimes excessives arreu del món, independentment de la identitat del reclamant», insistint en la Convenció sobre el dret del mar del 1982: «Atorga a totes les nacions certs drets i llibertats i altres usos legítims del mar».

«Mentre alguns països continuïn reclamant i afirmant límits als drets que superen la seva autoritat en virtut del dret internacional, els Estats Units continuaran defensant els drets i les llibertats del mar garantits a tothom. Cap membre de la comunitat internacional ha de ser intimidat ni coaccionat perquè renunciï als seus drets i llibertats», ha asseverat la Marina nord-americana.

La Xina condemna la «intrusió il·legal»

Per la seva banda, les autoritats xineses han condemnat la decisió dels Estats Units d’entrar en aigües pròximes a l’escull Mischief sense l’aprovació del Govern xinès.

Notícies relacionades

El portaveu del Comando de Teatre del Sud, el coronel Tian Junli, ha declarat que el destructor nord-americà «va irrompre il·legalment a les aigües adjacents a l’escull».

«La Xina té sobirania indiscutible sobre les illes del mar de la Xina Meridional i les aigües adjacents. Les tropes de teatre mantenen un alt nivell d’alerta en tot moment i salvaguarden resoltament la sobirania i la seguretat nacional, així com la pau i l’estabilitat», segons un comunicat.