Actuació controvertida
Líders tibetans en l’exili defensen el dalai-lama en la polèmica per intentar que un nen li llepés la llengua
Els mandataris denuncien una «campanya de desprestigi» orquestrada per la Xina
Líders del Govern tibetà en l’exili i parlamentaris han denunciat una «campanya de desprestigi» fomentada per la Xina arran d’un polèmic vídeo en què el dalai-lama demana a un nen que li «llepi la llengua» durant un esdeveniment públic tret de context, segons els seus defensors.
«Es va tractar d’un esdeveniment públic davant de més de 120 joves i la mare del nen estava asseguda, literalment, al costat d’ell. A més, cal comprendre que acusar un cèlibe de 87 anys com és el 14è dalai-lama va més enllà de la nostra imaginació», va dir a Efe la parlamentària tibetana en l’exili Lhagyari Namgyal Dolkar.
El polèmic vídeo, gravat durant un esdeveniment al febrer però difós a les xarxes socials aquesta setmana, mostra al dalai-lama fent un petó als llavis del nen durant un acte en presència d’altres adults, quan tot seguit li pregunta al nen si li vol «llepar» la llengua. Segons després, el líder espiritual tibetà assenyala la seva boca i treu la llengua.
El també parlamentari Dorjee Tseten va afirmar a Efe que el vídeo va ser tret de context i va apuntar a una estratègia de la Xina per «entelar» la causa del dalai-lama. «La comunitat tibetana s’ha vist profundament ferida i entristida que s’acusi la seva santedat sense una investigació apropiada», va explicar.
Controvèrsia «motivada»
Aquests comentaris s’uneixen a les declaracions d’ahir del líder del Govern tibetà en l’exili, Penpa Tsering, que va qualificar que la controvèrsia estava «motivada».
«Vam veure que el nen està bé. Va parlar bé després de l’esdeveniment, igual que la seva mare. Cap dels 120 estudiants que presenciaven l’acte se’n van queixar», va dir Tsering durant una roda de premsa a Nova Delhi.
El líder tibetà va defensar que el premi Nobel de la pau de 87 anys, anomenat realment Lhamo Dondhup, «sempre ha viscut sota la santedat del seu jurament com un monjo budista, inclòs el celibat, i els seus anys de pràctica espiritual l’han portat més enllà dels plaers sensorials».
Notícies relacionadesL’oficina del dalai-lama va emetre dilluns una disculpa arran de la difusió del vídeo i va afirmar que el líder budista «sovint pren el pèl de manera innocent i entremaliada a les persones a qui coneix, fins i tot en públic i davant les càmeres».
El líder religiós tibetà va néixer el 6 de juliol del 1935 a Taktser, al Tibet oriental, on als dos anys es va convertir en el cap espiritual del seu poble al ser reconegut com la reencarnació del seu predecessor.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia