Malaltia

L’històric líder ultradretà francès Jean-Marie Le Pen, ingressat a l’hospital

Als 94 anys, el pare de Marine Le Pen ha patit «un gran cansament, potser de tipus cardíac», va explicar un amic als mitjans

L’històric líder ultradretà francès Jean-Marie Le Pen, ingressat a l’hospital
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Jean-Marie Le Pen (94 anys), fundador de l’ultradretà Front Nacional (FN) i exdiputat europeu, està ingressat des de dissabte en un hospital de la regió parisenca per un problema cardíac que encara no ha sigut detallat, han informat avui els mitjans francesos. L’expolític va començar a trobar-se malament quan estava a la seva residència de Rueil-Malmaison, a Alts del Sena

Segons la premsa local, l’estat de salut del pare de Marine Le Pen genera inquietud entre els metges que l’atenen, segons la premsa local, tot i que està conscient.

En declaracions als mitjans, Marine Le Pen va enviar un missatge de tranquil·litat i va assegurar que el seu pare «va bé». «Avança amb mèrit cap als seus 95 anys. Per això, de tant, en tant necessita anar a l’hospital per a certes cures», va manifestar la líder ultradretana, que no va saber detallar la data en què li donarien l’alta.

Accident vascular

El patriarca està ingressat a l’hospital Ambroise-Paré, a Boulogne-Billancourt, una adinerada localitat annexa a París. L’última vegada que el veterà polític va estar hospitalitzat va ser el febrer del 2022, quan va patir un lleu accident vascular cerebral.

El 2002, Jean-Marie Le Pen va passar a la segona volta de les presidencials a França. Era la primera vegada que ho aconseguia un partit d’extrema dreta. Ell ho va aconseguir després de guanyar al socialista Lionel Jospin, una fita que va generar un gran impacte a França i a la resta d’Europa. No obstant, va perdre la contesa davant el conservador Jacques Chirac, que fins i tpt va rebre el vot de molts socialistes perquè no guanyés Le Pen.

Eurodiputat entre 1984 i 2019 i diputat francès en dues etapes (1956-62 i de 1986-1988), Jean-Marie Le Pen va realitzar, durant la seva llarga carrera, diverses declaracions racistes, negacionistes i antisemites que li van provocar diverses condemnes judicials, tot i que també li van donar popularitat.

Relacions pare-filla

Va presidir el Front Nacional entre 1972 i 2011, quan va donar el relleu a la seva filla Marine, que uns anys més tard va canviar el nom del partit pel deReagrupament Nacional (RN), actualment el principal partit opositor.

Notícies relacionades

Des que Marine va agafar el 2011 les regnes del partit ultradretà (amb el qual va quedar finalista en les presidencials de 2017 i 2022), la relació amb el seu progenitor van ser tensa, fins al punt que ella el va desposseir el 2015 del títol de president d’honor per unes declaracions antisemites. Fa poc van fer les paus.

Tot i que mai va ocupar funcions governamentals, Jean-Marie Le Pen va contribuir decisivament que la lluita contra la immigració sigui avui una de les principals preocupacions de l’electorat francès.