Guerra d’Ucraïna
Vladímir Karà-Murzà, la dissidència ferma i serena a Rússia | Perfil
L’opositor condemnat a un quart de segle de presó denuncia que Putin ha instaurat un «estalinisme postmodern» i rebutja qualsevol forma de col·laboració amb el règim
Vladimir Kara-Murza, opositor de Putin
Sabia que era un gest «bespolezno» (sense esperança), però encara així va seguir endavant. A mitjans de setembre del 2021, és a dir, a penes cinc mesos abans de l’arrencada de la invasió d’Ucraïna, Vladímir Karà-Murzà va acudir al Tribunal del Districte de Jamovniki, a l’oest de Moscou, a presentar una demanda contra el Comitè d’Investigació, òrgan equivalent a la Fiscalia General a Espanya, per negar-se a iniciar indagacions criminals en les dues temptatives d’assassinat per enverinament que va patir el 2015 i el 2017. Dues publicacions –‘Bellingcat’ i ‘The Insider’– havien identificat els responsables de la intoxicació, quatre funcionaris de l’FSB, però la justícia de Rússia no tenia cap intenció d’indagar en aquest crim. Com era d’esperar, el tribunal va desestimar el cas, i després d’aquesta resolució, en un cafè pròxim, sota l’atenta mirada de dos foscos individus, va conversar amb EL PERIÓDICO sobre el que significava haver sigut enverinat, i sobre la deriva tirànica que estava experimentant el país.
L’enverinament és un «vell mètode soviètic» per eliminar els oponents a què «es recorre sovint des que va arribar Putin al poder», explicava, mentre els seus dos seguidors, probablement funcionaris dels serveis secrets, intentaven acostar-se al màxim per escoltar el contingut de la conversa. A més, va continuar, «té dos avantatges respecte a l’assassinat amb armes de foc: és un mètode sàdic i pateixes molt» i concedeix a l’autor «el que els nord-americans denominen com a ‘negació plausible’; la maquinària propagandística del Kremlin es posa en marxa i assegura que ha sigut una falta de sucre, una borratxera...».
Per a Karà-Murzà, l’evolució política del seu país va més enllà de l’autoritarisme. Segons la seva opinió, Putin actua seguint «els mètodes de Stalin, és com un estalinisme postmodern, amb algunes correccions», empresonant els opositors polítics i fent fora del Parlament la veritable oposició. Tot i que per a l’opositor, el moment «més terrible» es va produir «quan va ser assassinat el 2015, al peu del Kremlin, Borís Nemtsov». «En ple segle XXI» hi ha a Europa un país on «actuen esquadrons de la mort a sou de l’Estat i que tenen com a funció l’eliminació dels oponents polítics», va denunciar.
Menys conegut
Karà-Murzà, menys conegut del públic occidental que el bloguer Aleksei Navalni, encarna un estil de fer oposició diferent. Igual com l’activista anticorrupció, és ferm en les seves conviccions i valent fins al punt de renunciar a abandonar el país malgrat l’assassinat de gent molt pròxima a ell. Però la seva esmena al sistema és total, i a diferència d’aquest, ni tan sols per tacticisme, està disposat a cooperar amb forces polítiques de la denominada ‘oposició sistèmica’, formada pels partits amb representació a la Duma.
En les ultimes eleccions parlamentàries celebrades a Rússia, va rebutjar la crida de Navalni al denominat vot intel·ligent, que es resumia a votar a favor del candidat de cada circumscripció aliè al partit Rússia Unida i més ben col·locat per vèncer l’aspirant oficialista. «En la majoria dels casos» això implica votar el Partit Comunista, responsable de terribles crims contra el nostre poble, contra milions de persones torturades, afusellades o enviades al Gulag, va declarar llavors.
El dissident, amb una àmplia trajectòria com a periodista després de la desintegració de l’URSS, durant una època en la qual el país es va deslliurar temporalment de la censura i el control dels mitjans de comunicació, va produir també documentals sobre la dissidència soviètica, per després escriure llibres i blogs sobre la regressió en la llibertats que experimentava el país sota el mandat de Putin. En els últims anys, es va convertir en coordinador de la fundacióRússia Oberta, fundada per Mikhaïl Khodorkovski, un oligarca empresonat el 2003 i desposseït de la seva fortuna després d’enfrontar-se a Putin a principis del seu primer mandat. A diferència de Navalni, Karà-Murzà no ha coquetejat en cap moment de la seva trajectòria amb idees nacionalistes o xenòfobes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia