Tensió bèl·lica
Zelenski i Xi parlen per primera vegada des de l’inici de la guerra
El president de la Xina ha plantejat al seu homòleg ucraïnès que la negociació amb Rússia és l’única via per caminar cap a la pau
Els canvis d’Elon Musk a Twitter donen ales a Rússia
Rússia jutja un polític opositor per criticar l’exèrcit

Dos assumptes li han criticat a la Xina des que es postulés com a mediadora en la guerra llançada per Rússia sobre Ucraïna: la falta de condemna a l’agressió russa i de contactes presidencials amb Kíiv. La primera és disculpable per preservar l’equidistància; la segona era indefensable. Ho ha resolt a la fi Xi Jinping, president xinès, amb una trucada a Volodímir Zelenski, el seu homòleg ucraïnès, catorze mesos després de la invasió.
Es desconeix qui va marcar el número aliè, però la televisió xinesa ha aclarit que Xi va parlar amb Zelenski «per invitació». La trucada es donava per fet i només faltava posar-li data. L’havia sol·licitat Ucraïna durant mesos i Xi va revelar a principis d’abril que «desitjava» conversar amb Zelenski. Era un clamor a Occident: la Xina havia d’atendre Kíiv. La balança continua desnivellada : són cinc xerrades entre Xi i Vladímir Putin des que esclatés la guerra, amb cimera a Moscou inclosa, davant «gairebé una hora de conversa telefònica», segons el cronòmetre de Kíiv. Però la brevetat no és incompatible amb la substància.
Zelenski ha qualificat la xerrada de «significativa» i ha confiat que el nomenament d’un ambaixador a Pequín, el primer en dos anys, impulsarà el desenvolupament bilateral. Els mitjans xinesos n'han ofert més detalls. Xi ha remarcat que «el diàleg i la negociació són l’única sortida viable» i que «el respecte mutu de la sobirania i la integritat territorial és la base política de les relacions». L’última cosa, que pot ser interpretada com una crítica a la invasió russa, haurà satisfet Zelenski. També ha recordat que la Xina «està del costat de la pau» i que «mai es mantindrà ociosa ni llançarà gasolina al foc ni de bon tros en traurà profit» de la guerra. El missatge al·ludeix als Estats Units i l’OTAN, culpables en el discurs xinès de la barrabassada.
I had a long and meaningful phone call with 🇨🇳 President Xi Jinping. I believe that this call, as well as the appointment of Ukraine's ambassador to China, will give a powerful impetus to the development of our bilateral relations.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) 26 de abril de 2023
Mediar per a la pau
Més enllà de la xerrameca, la Xina ha anunciat passos concrets en la seva ofensiva diplomàtica. Enviarà el seu representant especial a càrrec dels assumptes euroasiàtics cap a Ucraïna i altres països de la zona «per mantenir una comunicació en profunditat amb totes les parts» que desemboqui en la pau. No se n’han revelat les dates, però sí el mandatari. És Li Hui, ambaixador xinès a Rússia durant una dècada i premiat per Putin amb una medalla a l’amistat. No sembla haver incomodat Kíiv, que va agrair els esforços de Pequín per «exercir un paper important en el restabliment de la pau», segons la versió xinesa.
Xi ja va presentar un pla de pau de dotze punts al febrer que incloïa un alto el foc immediat i sense condicions prèvies. La proposta va ser rebuda amb cert interès a Moscou i Kíiv però rebutjada a Washington i Brussel·les per parcial. Entre les acusacions més recurrents hi havia la falta de comunicació de Pequín i Kíiv. Xi va prometre dues setmanes enrere a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que la trucada arribaria «quan les condicions i el moment fossin els adequats».
Ha arribat tot just un parell de dies després d’un desagradable conflicte entre Pequín i els països bàltics causat per les sorprenents declaracions de l’ambaixador xinès a França posant en dubte l’estatus internacional de les exrepúbliques soviètiques. Pequín ho va arreglar dilluns, negant la postura del seu insensat diplomàtic i recordant que el respecte a la sobirania és la pedra angular de la seva política exterior, però durant el cap de setmana havia col·leccionat crítiques.
Notícies relacionadesLa trucada ha sigut rebuda amb alegria continguda per la Casa Blanca. El seu portaveu, John Kirby, l’ha qualificat com a «positiva», però ha puntualitzat que és aviat per saber si portarà la pau. França es va mostrar més entusiasta. «Encoratgem tot diàleg que pugui contribuir a la resolució del conflicte», ha afirmat l’Elisi. El seu president, Emmanuel Macron, va demanar ajuda a Pequín el mes passat perquè «fes entrar en raó Rússia».
Moscou va aplaudir els esforços xinesos per les negociacions, però s’hi va mostrar escèptica. «Les autoritats ucraïneses i els seus suports occidentals ja van demostrar la seva capacitat de soscavar les iniciatives de pau», ha denunciat el Ministeri de Relacions Exteriors en un comunicat. Rússia ha acusat Zelenski de plantejar «ultimàtums i exigències no realistes» com a única solució al conflicte.
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- El Barça sobreviu a un malson
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)
- Educació El TSJC dicta que el castellà també ha de ser llengua vehicular i habitual a l’escola catalana
- Estudi Aquest país europeu és el més feliç del món per vuitè any consecutiu
- Educació a Catalunya Educació manté els canvis a batxillerat: fusions en ciències i cau el pes del TR
- Recuperació editorial El conte de Vargas Llosa que dona les claus de la seva ruptura amb Isabel Preysler