Des de Miami
Guaidó busca suport als EUA per celebrar unes eleccions lliures, però tornarà a Veneçuela
Els convulsos 10 anys en el poder de Nicolás Maduro
L’opositor veneçolà Juan Guaidó, que del 2019 al 2022 va ser reconegut com a president interí per més de 50 governs, ha dit aquest dijous que manté el «compromís» d’aconseguir convocar unes eleccions lliures a Veneçuela i buscarà als Estats Units el suport polític per aconseguir-ho, però el seu propòsit és tornar al seu país.
En una entrevista amb el canal Telemundo, Guaidó, que té previst oferir una roda de premsa aquest dijous a Miami (EUA), s’ha mostrat molt crític amb el Govern colombià perquè, segons ha dit, el va amenaçar amb la «deportació a una dictadura que el persegueix».
En diversos moments de l’entrevista ha assenyalat que el Govern de Colòmbia és un «aliat» de la «dictadura de Nicolás Maduro» i ha agraït els EUA per haver-lo ajudat a sortir de Colòmbia «amb seguretat». Segons el seu parer, el fet que les autoritats colombianes afirmessin que se n’havia d’anar per estar en situació «irregular» al país no és res més que una «excusa». «Soc doblement perseguit, al meu país i al país veí», ha afirmat el també expresident de l’Assemblea Nacional de Veneçuela, i ha dit que no va deixar el seu país «per gust».
No demanarà asil
El seu propòsit era que se sentís la veu dels veneçolans que no estan d’acord amb el govern de Veneçuela en la conferència internacional que va promoure el president de Colòmbia, Gustavo Petro, per tractar del procés polític veneçolà, però dilluns va haver d’abandonar el país.
Guaidó, que va arribar a Miami la matinada de dimarts 25 d’abril, ha reiterat que no pensa demanar asil polític als EUA, sinó tornar a Veneçuela i ha remarcat que en els pròxims dies viatjarà a Washington, on tindrà una «agenda de feina molt intensa» que encara estan organitzant.
Ha eludit respondre a la pregunta de si serà rebut pel president nord-americà, Joe Biden, i quan se li ha preguntat si li serà més difícil trobar el mateix suport que va tenir de l’Administració anterior, encapçalada per Donald Trump, ha manifestat que és un «moment diferent».
Unificar els contraris a Maduro
També ha assenyalat que l’objectiu ha de ser «unificar» i «organitzar» els contraris a Maduro –«som majoria», ha dit– i aconseguir el suport de la comunitat internacional perquè les pròximes eleccions siguin «lliures» de debò.
Notícies relacionadesEn l’entrevista se li ha preguntat què opina del fet que hi hagi molta gent «decebuda» perquè mentre va tenir el reconeixement internacional no va aconseguir un canvi a Veneçuela. «En certa manera tenen raó», ha remarcat, perquè «no es va complir la tasca de les eleccions lliures», però ha indicat que «es van fer tots els esforços» i manté el compromís de continuar buscant aquest objectiu. «Ens toca tornar a demanar suport per aconseguir-ho», ha afegit.
El gener del 2019, després d’unes eleccions presidencials que van donar la victòria a Nicolás Maduro i que no van tenir reconeixement internacional, Guaidó, llavors president de l’Assemblea Nacional, va invocar el procés de successió previst a la Constitució veneçolana per proclamar-se president interí i va ser reconegut com a tal pels EUA i mig centenar de països més.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034