Guerra d’Ucraïna

Els experts en desinformació russa afirmen que Inna Afinogenova continua fent propaganda a Espanya

L’oposició a Putin nega que la col·laboradora de Pablo Iglesias en els seus mitjans s’hagi convertit en una veu crítica amb el Kremlin

  • El fitxatge estrella de Pablo Iglesias per als seus mitjans, acusada de falsejar notícies quan treballava a la televisió russa

  • Inna Afinogenova, l’antiga estrella del canal de Putin en espanyol | Perfil

  • ¿Què és Canal Red, la televisió alternativa de Pablo Iglesias?

Els experts en desinformació russa afirmen que Inna Afinogenova continua fent propaganda a Espanya
3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ni l’oposició russa ni els experts en desinformació del Kremlin donen cap credibilitat a la renúncia d’Inna Afinogenova a RT per, suposadament, dissentir de la seva línia editorial i per no estar d’acord amb la guerra a Ucraïna. Els uns i els altres insisteixen que si veritablement s’hagués convertit en una veu crítica amb Moscou, denunciaria les gravíssimes pràctiques del canal en el qual ha treballat durant anys, demanaria disculpes, i criticaria públicament els seus antics caps, alguns dels quals han arribat a realitzar en antena crides al genocidi.

«Malgrat la seva pretesa denúncia de la guerra, el cert és que a la pràctica, el discurs d’Afinogenova segueix ben alineat amb el Kremlin, i contribueix a l’esforç de la diplomàcia russa per trencar el suport occidental a Ucraïna», assegura en un missatge Nicolás de Pedro, cap d’investigació del laboratori d’idees Institute for Statecraft i expert en desinformació russa. «Afinogenova insisteix que no pot ser més explícita en la seva denúncia de la guerra i del règim de Putin perquè podria arriscar-se a severes penes de presó o que la seva família a Rússia afronti dificultats, però no té objeccions a insistir que la situació a Europa és igual i que ‘els dos bàndols reprimeixen les veus crítiques’; crida l’atenció que insisteixi en aquesta narrativa d’equiparació mentre disfruta de la llibertat d’expressió i de les garanties jurídiques que ofereix la democràcia espanyola... que li permet llançar crítiques molt explícites als governs occidentals sense més preocupació», contínua De Pedro.

L’analista espanyol creu que la seva dimissió seria «més creïble» si inclogués en les seves crítiques els seus antics caps: «Crida l’atenció que Afinogenova no tingui objeccions a assenyalar tuitaires comuns, però no tingui res a dir davant algunes declaracions extraordinàriament agressives de la seva antiga cap, Margarita Simonián, ni tampoc davant les recurrents crides al genocidi dels ucraïnesos en els mitjans russos». Això últim li serveix d’argument a l’analista espanyol per carregar contra l’equidistància de la qual fa gala en les seves intervencions i la narrativa que tots els bàndols són iguals, que acaba beneficiant sempre el Kremlin. «No sé en què podríem equiparar això (les crides al genocidi) en els mitjans de comunicació espanyols», conclou De Pedro.

Delicte funcional

Yúlia Taran, vicepresidenta a Espanya de Rusos Libres-España, un organització que agrupa ciutadans russos a l’estranger crítics amb el Kremlin, exigeix que Inna assumeixi «la responsabilitat i repari el mal causat pels seus actes». «Sense ser experta en deontologia periodística, suposo que tant en termes jurídics com morals, la deliberada difusió d’informació falsa en un mitjà públic ha de constituir un delicte funcional», apunta Taran. «A hores d’ara no és cap secret que RT va servir durant llargs anys com a mitjà per sembrar por, odi i confusió, i va preparar el terreny per a les guerres del Kremlin», afirma Taran.

La comunicadora, segons l’activista, «en lloc de posar de manifest cada detall de cada mentida, i cada notícia falsa transmesa sota la seva supervisió... continua transmetent el mateix missatge confús i irracional, tan característic de la postveritat putiniana, que no distingeix un fet d’una opinió, entre un invasor i un envaït», conclou Taran. L’activista insta Afinogenova que, si de veritat ha trencat amb Moscou, ajudi «a desemmascarar la propaganda» i a «prevenir l’adoctrinament de noves generacions», una cosa que permetria «salvar vides». Mentre «tot segueixi igual, no tindrà cap credibilitat i continuarà sent còmplice de genocidi i de múltiples crims de guerra», conclou.

Notícies relacionades

L’URSS i la Rússia de Putin compten amb una llarga tradició de generar un fenomen que es coneix a l’espai postsoviètic com a falsa oposició o falsos opositors, començant per la mateixa Duma estatal, la Cambra baixa del Parlament, on s’asseuen formacions polítiques com el Partit Comunista de Rússia, que no qüestiona les grans decisions del Govern i el president, o el Partit Liberaldemòcrata de Rússia, una formació ultra creada en plena perestroika pel KGB per servir de crossa al poder polític de torn a l’òrgan legislatiu.

Celebritats com Ksenia Sobtxak, filla de l’antic alcalde de Sant Petersburg Anatoli Sobtcak, també van exercir el paper d’impostada oposició, al presentar-se com a candidata liberal a les eleccions presidencials del 2018 a tall d’espàrring. Segons va dir llavors Tatiana Felgenhauer, directora adjunta de l’emissora avui clausurada Eco de Moscou, la candidatura va permetre a Ksenia recuperar contractes com a tamadà (animadora) en els esdeveniments i celebracions de l’elit moscovita.