Conflicte bèl·lic

El primer ministre d’Ucraïna defensa «la nova etapa» en la relació amb la Xina

Denís Xmihal diu a Roma que la recent conversa entre Xi Jinping i Zelenski és un «bon començament», però no confirma la disponibilitat del seu Govern a una mediació de la Xina o el Brasil

  • Directe | Última hora de la invasió russa d’Ucraïna

El primer ministre d’Ucraïna defensa «la nova etapa» en la relació amb la Xina

GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El primer ministre d’Ucraïna, Denís Xmihal, es manté enrocat en els seus arguments, però sense renunciar a mantenir oberta la porta al major nombre d’aliats possible. Sense confirmar si Kíiv acceptaria una eventual mediació de la Xina en un possible procés de pau, va afirmar aquest dijous que els recents gestos de Pequín són «un bon començament». I, a les preguntes sobre les propostes del president del Brasil,Luiz Inácio Lula da Silva, va agrair els seus «esforços», però va suggerir que la seva visió no és el camí correcte.

Xmihal va celebrar, en un acte a Roma després de dos dies de visita a la capital italiana per parlar de la reconstrucció del seu país, la recent conversa entre els presidents de la Xina, Xi Jinping, i Ucraïna, Volodímir Zelenski. «Obre una nova etapa en les relacions» entre els dos països, va afirmar. «Ahir (per dimecres) hi va haver una conversa telefònica molt productiva entre els dos presidents. […] Estic convençut que és un bon començament per al desenvolupament positiu de les nostres relacions en el futur», va continuar el líder ucraïnès.

Però, quant a la naturalesa dels intercanvis amb la delegació xinesa que viatjaria a Ucraïna segons s’ha anunciat, es va negar a donar una resposta. En canvi, va insistir –com a ja fet reiteradament el mateix Zelenski en els últims mesos– que el seu Govern condiciona qualsevol negociació a la devolució de tots els territoris ocupats (inclosa Crimea). 

La fórmula Zelenski

«Tenim el nostre propi camí cap a la pau, la fórmula Zelenski. Sabem perfectament el que és l’alliberament d’Ucraïna», va afirmar, responent a aquest diari. «Tots els territoris dins de les fronteres de 1991 han de ser lliures. La seguretat ha d’estar garantida per estructures internacionals. Només així estarem segurs de tenir una pau estable, justa i duradora», va advertir, el mateix dia en què el Kremlin es va expressar positivament sobre l’intercanvi amb Pequín.

Quan li van preguntar sobre el pla de Lula, les paraules del polític ucraïnès van ser més taxatives. «En faig un exemple simple», va començar dient. «Si al vostre apartament entra una banda de criminals, que volen matar-vos a vosaltres i als vostres fills i apropiar-se de casa vostra, ¿discutireu i firmareu la pau amb aquests bandits?», va preguntar a un grup de corresponsals de mitjans estrangers acreditats a Roma.

«En primer lloc, aquests bandits han de sortir de casa teva, llavors potser podríem discutir els principis de la coexistència pacífica amb ells», va continuar. Tot i així, va agrair «els esforços del poble brasiler i del president del Brasil en el seu desig d’ajudar el poble ucraïnès en la seva lluita».

Més dards

No va ser l’únic dard de la compareixença. Dies després que Polònia i Hongria anunciessin el seu veto a les importacions de productes agrícoles ucraïnesos, Xmihal va assenyalar la importància que tots els corredors es mantinguin oberts. I, quant a la participació de Rússia a l’acord del gra que compta amb la mediació de l’ONU, va afirmar que s’espera el «suport de tots els socis» d’Ucraïna.

Notícies relacionades

I més encara. La cimera de l’OTAN a Vílnius, el juliol que ve, és el moment en què el Govern ucraïnès espera que li donin una resposta sobre quan Ucraïna podrà ingressar en aquesta organització, va dir. «L’Exèrcit ucraïnès és avui un exèrcit estàndard de l’OTAN, segueix els seus principis i utilitza les seves armes», va argumentar, per després afegir que estan «demanant ajuda a tots els socis, inclosos Itàlia i Espanya, per promoure aquest procés».

El polític ucraïnès va concloure així una jornada iniciada amb una trobada amb el papa Francesc, amb qui ja s’havia reunit el 2021. A ell, segons va explicar, li va demanar ajuda per aconseguir la restitució dels «nens portats per la força» per Rússia durant el conflicte. Així mateix, va tornar a convidar Francesc al seu país, un desig que el pontífex va dir diverses vegades que es complirà només quan també pugui viatjar a Rússia. Una cosa que no sembla estar de moment en els plans més immediats del Vaticà.