Escalada de violència
¿Per què la mort d’un pres palestí en vaga de fam pot incendiar el Pròxim Orient?
La mort de Jader Adnan després de 86 dies sense ingerir aliments podria ser la gota que fa vessar el got després de mesos d’ofensives militars israelianes a la Cisjordània ocupada, amb un balanç de més d’un centenar d’assassinats
Són milers de persones sense poder-se moure, però són capaços de provocar l’aixecament d’un poble sencer. Els centenars de presos palestins que s’esllangueixen en presons israelianes són un element clau de la societat palestina. La població els veu com a herois nacionals, actors que s’han de protegir tant sí com no. Molts són líders polítics, com Marwan Barghouti de Fatah que, des de fa anys, és un rival directe del president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbàs. Però molts dels reus són civils sense gaire trajectòria política. Tot i així, qualsevol amenaça percebuda contra la població carcerària palestina pot desencadenar tensions i violència a tots els territoris.
Per això, la recent mort de Jader Adnan, membre del Gihad Islàmic que va sucumbir a la vaga de fam després de 86 dies, ha fet saltar totes les alertes als dos bàndols de la Línia Verda. Israel veu els reus palestins com Adnan com a amenaces a la seguretat acusats de participar en atacs i conspiracions mortals. En el seu cas, va ser arrestat al febrer per sospita de pertinença a un grup terrorista, suport a una organització terrorista i incitació. La rellevància dels presos en la societat palestina ha motivat Israel a accedir a les seves demandes d’alliberar-los, reduir les sentències i millorar-los les condicions de vida entre reixes després de l’organització de vagues de fam.
«Preu a pagar»
«La vaga de fam sempre ha sigut l’opció estratègica dels i les presoneres palestins en presons israelianes», explicava fa unes setmanes Mussa’ab Bashir, periodista i ex-pres polític, a ‘EL PERIÓDICO’ després de la convocatòria d’una vaga de fam massiva. «L’èxit de les vagues de fam sempre ha anat correlacionat amb la situació política palestina fora de les presons», recordava Bashir. I aquest cop el fracàs de la vaga de fam arriba en un dels moments més tensos de les últimes dècades. Més de 100 palestins han sigut assassinats a la Cisjordània ocupada per l’Exèrcit israelià des de començament d’any, alhora que 19 israelians han mort en atacs suposadament perpetrats per palestins.
Hores després de la mort d’Adnan, tres coets han sigut llançats des de la Franja de Gaza. I tot i que la dona del difunt, Randa Adnan, ha declarat que ni ella ni la seva família volen cap resposta a la mort, sovint les milícies palestines actuen per lliure. «No volem que es disparin coets i, a canvi, es bombardegi Gaza», ha dit als mitjans davant casa seva a la Cisjordània ocupada. «Ara, després de la seva mort i tots els sacrificis que va fer, no volem que es vessi ni una gota de sang», ha afegit. Els grups considerats terroristes per Israel han respost que aquest és el «preu a pagar» per l’Estat hebreu. L’establiment de defensa israeliana s’estava preparant per a una possible escalada de la violència arran de la mort d’Adnan, inclosos possibles disturbis a les presons.
Baix control de Ben-Gvir
Notícies relacionadesA més, la situació per als presos palestins ha empitjorat els últims mesos. La mort d’Adnan té lloc a l’Israel dirigit pel Govern més dretà de la seva història. Les presons i els presos palestins són supervisats pel ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben-Gvir, un ultranacionalista que ha endurit les restriccions als reus, inclosa la reducció del temps de dutxa i el tancament de fleques a la presó. Actualment hi ha més de 1.000 palestins sense càrrecs ni judici entre reixes, el nombre més alt des del 2003, segons el grup israelià de drets humans HaMoked. Mentrestant, sobre el terreny als territoris ocupats, a la violència de l’Exèrcit israelià s’hi afegeix l’agressivitat creixent dels milers de colons que ataquen amb impunitat davant la mirada inactiva dels soldats.
Després d’un dels Ramadans més tensos en anys, la població palestina mira de respondre-hi amb les poques armes de què disposa. La ciutadania ha convocat una vaga general a Gaza, Cisjordània i Jerusalem en resposta a la mort d’Adnan, i s’esperen protestes. A més, els últims mesos han sorgit entre la joventut nous grups militants que estan liderant els atacs contra israelians dins i fora dels territoris ocupats. Davant una escalada de violència encara més sagnant, aquests joves armats demanen una tercera intifada, ja sense res a perdre.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034