Conflicte a l’est d’Europa

Rússia acusa els EUA d'estar al darrere de l’atac amb drons al Kremlin

  • DIRECTE | Última hora de la guerra més d’un any després de la invasió de Putin

Rússia acusa els EUA d'estar al darrere de l’atac amb drons al Kremlin
2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

«Sabem molt bé que les decisions sobre aquest tipus d’accions, sobre aquest tipus d’atemptats terroristes, no es prenen a Kíiv. Es prenen a Washington. I Kíiv ja està fent el que li diuen que faci», va assegurar aquest dijous el portaveu del Kremlin Dmitri Peskov. Ell mateix va assegurar que «sovint ni tan sols els mateixos objectius els determina Kíiv, sinó que es determinen a Washington i després es comuniquen a Kíiv perquè Kíiv els executi». L’atac de la matinada de dimecres, del qual Rússia culpa Ucraïna sota ordres nord-americanes ha provocat que Moscou ja hagi advertit que «pot respondre amb represàlies».

En l’esmentat atac no hi va haver danys humans i hi va haver danys materials mínims, l’estructura dels edificis del Kremlin no ha resultat afectada. El president rus, Vladímir Putin, no era per la zona i manté que seguirà la seva agenda amb total normalitat.

Per la seva banda, l’expresident rus i actual vicepresident del Consell de Seguretat Dmitri Medvédev va anar més enllà i va afirmar sense embuts que cal «eliminar físicament [Volodímir] Zelenski i la seva colla». És la primera vegada que un membre destacat de l’oficialisme rus demana una cosa així, prèviament sí que havia demanat enderrocar-lo i apartar-lo del poder. Kíiv ha negat qualsevol implicació en l’esmentat atac i ha insistit que el seu objectiu és portar Putin al Tribunal Penal Internacional, no assassinar-lo.

Preparant el dia de la Victòria

Notícies relacionades

Mentrestant, Moscou s’engalana per a la gran ocasió de l’any, un dels dies més importants per a tots els russos. Ja s’augura que la celebració no serà com habitualment és. La plaça Roja s’ha tancat dues setmanes abans de l’efemèride, més de l’habitual en altres anys, i ja s’ha confirmat que s’anul·la l’anomenat «regiment dels immortals», una cerimònia en què a cada localitat russa ciutadans porten retrats de persones que van morir durant la Segona Guerra Mundial per honrar-les. En regions frontereres com ara Kursk i Bélgorod també s’han anul·lat les desfilades, així com en algunes localitats de Sibèria. A la majoria de ciutats, no obstant, s’espera que se celebri amb relativa normalitat.

Un dels factors que recorden que el moment actual és excepcional és la presència als carrers del país de cartells per reclutar homes per a l’exèrcit regular rus. Molts negocis llueixen als seus aparadors un anunci amb tres soldats amb el lema «La nostra professió, defensar la pàtria» i un número de contacte per fomentar l’allistament.

Temes:

Rússia