Ritus mil·lenari

Compte enrere per a la coronació de Carles III: «Això és història»

  • MULTIMÈDIA | Els reptes, polèmiques i problemes del rei Carles III

  • MULTIMÈDIA | Guia de la coronació del rei Carles III (comparada amb la d’Isabel II)

  • DIRECTE | Coronació de Carles III d’Anglaterra: últimes notícies sobre la seva proclamació com a rei

Compte enrere per a la coronació de Carles III: «Això és història»

TOBY MELVILLE / POLL / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

Queden menys de 24 hores perquè el rei Carles III tingui la seva cita amb la història i sigui coronat a l’Abadia de Westminster. En una cerimònia religiosa, el monarca realitzarà el jurament de coronació en què es comprometrà a respectar la llei i l’Església d’Anglaterra, i serà ungit amb oli d’olives collides al Mont de les Oliveres de Jerusalem i consagrat en una cerimònia especial a l’Església del Sant Sepulcre. Una cita amb la història a la qual acudiran uns 2.200 convidats, uns 6.000 menys que els que van anar a la coronació de la seva mare, Isabel II, i que serà seguida per televisió per milions de persones arreu del món.

Mentre arriba el moment, tot el recorregut que realitzaran Carles i la seva dona, Camil·la, fins a l’abadia i de tornada a Buckingham, ja es troba pràcticament ple de tendes de campanya i cadires de càmping de ‘royal fans’ que volen seguir el festeig reial de prop. L’ambient és molt festiu: la Union Jack (la bandera del Regne Unit) és omnipresent, igual que les corones. N’hi ha de plàstic, de cartró i fins i tot rèpliques en ganxo de la corona de Sant Eduard.

«Som aquí perquè estimem la família reial. També vam venir per al funeral i el jubileu», expliquen la Flora i la Federica, dues joves italianes que fa cinc anys que treballen a Londres. Igual que la majoria, passaran la nit allà.

Sandra Mitchell i la seva mare, Lorna, són de Swansea (Gal·les) i creuen els dits perquè no plogui, tot i que les previsions diuen el contrari. De fet, la desfilada aèria podria ser suspesa si en el moment que toqui enlairar-se els avions hi ha precipitacions. La Sandra i la Lorna han acudit per viure un «moment històric», però són crítiques amb la institució i consideren que «necessita canvis».

L’Audrey i el James han viatjat des de Kent amb les seves filles, Emi i Ella, però dormiran en un hotel. La nenes són petites encara. «Hem vingut per presentar els nostres respectes a la família reial. Estimem la família reial», explica el James, que es declara fan de Carles.

També fan, i molt, dels ‘royals’ és Damian Carpenter, de Leeds. Des del 1981, no s’ha perdut cap acte. Ha assistit a casaments, jubileus i funerals. A tots. «La família reial és part del que som com a país, les nostres tradicions, la pompa i la circumstància... durant centenars d’anys», afirma. I considera que la institució reporta molts diners al país. «És una bona inversió».

El Damian ha vist aquest matí el rei i els prínceps de Gal·les, que s’han passejat pel Mall saludant alguns dels presents, després de l’últim assaig de la cerimònia a l’Abadia de Westminster. Han donat mans, s’han fet ‘selfies’ amb els entregats assistents, i han conversat amb alguns d’ells. La Catalina ha explicat que els seus fills estan «una mica nerviosos davant el gran dia».

Aquesta tarda, el monarca s’ha reunit amb els líders de la Commonwealth, la mancomunitat de nacions que agrupa les excolònies de l’imperi britànic, i posteriorment va assistir a la recepció a Buckingham als convidats més especials, entre ells els reis d’Espanya, Felip i Letizia, i caps d’Estat d’altres països.

29.000 policies

La seguretat és molt evident a tot el centre de Londres. El desplegament ha mobilitzat 29.000 policies durant tota la setmana, 11.500 només per al gran dia, el desplegament més gran de la història del país. Hi ha un agent situat a cada metre dels 2 quilòmetres del recorregut entre Buckingham i l’abadia. Es formen grans embussos humans quan els policies tallen els carrers per deixar passar vehicles oficials. Però els ciutadans aguanten estoicament. Demà dissabte serà molt pitjor.

En altres zones de Londres, el tragí és pràcticament el mateix de sempre. Només s’endevina l’esdeveniment pels souvenirs i per algunes banderes que decoren comerços o cases.

«Per ser sincers, no estic emocionada. No penso seguir la cerimònia», explica Laura Nkala, dependenta d’una parada de fotografia al mercat de Camden. «La premsa al Regne Unit l’estan mostrant com una persona desinteressada, però a mi em preocupa com utilitzarà el seu poder», afegeix aquesta jove londinenca.

Notícies relacionades

«A mi m’és igual tota aquesta moguda, en general a la gent d’aquí no li agrada», explica Or Poren Cohen. «Però atrauen turistes i això és una cosa bona per al país», afegeix aquesta guia turística nascuda a Tel Aviv, però que fa cinc anys va decidir mudar-se a Londres, «¡la millor ciutat del món!».

Al metro, l’Ali sospira exasperat al veure la portada de l’‘Evening Standard’, un diari gratuït que es reparteix a l’entrada del suburbà, i passa directament a la secció d’esports. A la primera plana apareix una foto del rei anunciant la coronació que tindrà lloc en menys de 24 hores.