Relleu a la monarquia britànica

Carles III, coronat rei en una històrica cerimònia que obre una nova era en la monarquia britànica

Uns 2.200 convidats assisteixen a l’entronització i milers de persones segueixen els actes a prop de l’abadia de Westminster i el palau de Buckingham sota la pluja

  • DIRECTE | Coronació de Carles III d’Anglaterra: últimes notícies sobre la seva proclamació com a rei

  • MULTIMÈDIA | Així ha sigut la coronació del rei Carles III (comparada amb la d’Isabel II)

  • MULTIMÈDIA | Els reptes, polèmiques i problemes del rei Carles III

Carles III, coronat rei en una històrica cerimònia que obre una nova era en la monarquia britànica

POOL

6
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Regne Unit ha culminat aquest plujós dissabte, 6 de maig del 2023, un relleu històric en la monarquia britànica. Carles III ha vist complert el seu destí als 74 anys i ha sigut coronat rei en una fastuosa cerimònia a l’ abadia de Westminster carregada de la pompa de les grans ocasions, però també més curta i austera que l’últim precedent, fa 70 anys. Un acte del qual han sigut testimonis uns 2.200 convidats de tot el món, entre ells un centenar de caps d’Estat, i milers de persones al centre de Londres i amb el qual s’ha solemnitzat, vuit mesos després de la mort d’Isabel II, l’inici d’una nova era en la institució.

pool

Amb una puntualitat envejable, els reis Carles i Camil·la han sortit a les deu i vint del matí (una hora més a Espanya) del palau de Buckingham a bord del carruatge del Jubileu de Diamant, construït en ocasió del 60è aniversari del regnat d’Isabel II, amb el qual han recorregut els dos quilòmetres que separen la residència dels monarques britànics de l’abadia. Un recorregut també més curt que el que va fer Isabel II el 1953.

El ritu a l’interior de Westminster ha reproduït una cerimònia que es remunta a l’any 973, però també ha inclòs alguns canvis amb què Carles ha volgut marcar el principal objectiu del seu regnat: la modernització d’una institució que molts veuen poc conforme amb els temps actuals i amb un suport minvant entre la població.

Per exprés desig del rei, l’aristocràcia ha sigut relegada dels rols que mantenia fins ara, i al seu lloc han ocupat un paper preponderant dones, representants de minories ètniques i líders d’altres confessions religioses, així com individus condecorats per la seva feina en benefici de la comunitat.

A l’entrada de l’abadia, el monarca ha sigut rebut per un nen que s’ha dirigit a ell: «Sa majestat, com a fills del Regne de Déu li donem la benvinguda en nom del Rei de reis». Carles III ha respost: «En nom seu i seguint el seu exemple, no he vingut a ser servit, sinó a servir», i ha donat inici així a la cerimònia religiosa oficiada per l’arquebisbe de Canterbury, el primat de l’Església d’Anglaterra, Justin Welby.

Jurament i unció

Després de prestar jurament sobre la Bíblia, el monarca ha sigut ungit amb oli d’olives cultivades a la muntanya de les Oliveres de Jerusalem i consagrat a l’Església del Sant Sepulcre per a l’ocasió. Aquesta part, la més solemne, s’ha dut a terme en secret, amb el rei i l’arquebisbe amagats rere un plafó de tela brodada amb motius d’àngels i un arbre amb 56 fulles que representen cadascun dels països de la Commonwealth.

Assegut a la cadira de roure de sant Eduard, Carles ha rebut l’orbe, diversos ceptres i espases, així com un anell que simbolitzen el poder, l’autoritat i els deures del monarca i el poder de Déu. I finalment, l’arquebisbe de Canterbury li ha col·locat sobre el cap la corona de sant Eduard, d’or massís de 22 quirats i 444 gemmes i pedres precioses encastades. El seu fill Guillem, el príncep de Gal·les, s’ha agenollat i li ha jurat lleialtat.

A continuació ha sigut el torn de la reina Camil·la, que ha sigut coronada amb la corona de Maria de Teck, amb la qual va ser entronitzada la besàvia del seu marit el 1911. L’arribada al tron de Camil·la també suposa una imatge històrica per la controvèrsia que va envoltar al seu dia, dins i fora de la família reial, qui va ser l’amant de Carles durant el seu matrimoni amb la difunta princesa Diana de Gal·les.

El paper d’Enric

Moltes mirades estaven posades en un dels convidats, el príncep Enric. Embolicat en polèmiques per la revelació d’episodis enutjosos per a la corona en les seves memòries i el documental de Netflix, el fill petit del rei ha assistit a l’acte sense la seva dona, Meghan Markle. La duquessa de Sussex va anunciar a mitjans d’abril que no acudiria a la coronació i que es quedaria als Estats Units, on viu, amb els seus dos fills, Archie i Lilibeth.

Enric ha sigut col·locat a tercera fila, amb alguns dels seus cosins, i no ha sigut present ni en la desfilada de tornada a Buckingham ni en la salutació del balcó que han fet els reis juntament amb altres membres de la família reial. Juntament amb Carles i Camil·la han aparegut els prínceps de Gal·les, Guillem i Caterina, i els seus tres fills; els ducs d’Edimburg, Eduard i Sofia, i la princesa Anna, germana del monarca. De fet, després de la cerimònia, el duc de Sussex ha agafat un avió per tornar a Los Angeles i celebrar el quart aniversari d’Archie.

Tampoc hi ha tingut cap paper el príncep Andreu, que va ser desposseït l’any passat de tots els títols militars i patronatges reials arran de les denúncies d’abús sexual de la nord-americana Virginia Giuffre quan ella era menor d’edat.

Els reis Felip i Letícia han sigut els únics membres de la família reial espanyola que han anat a la coronació. En aquesta ocasió no han assistit el rei Joan Carles ni la reina Sofia –a diferència del funeral de la reina Isabel II–, ni tampoc la princesa Elionor. El cap d’Estat ha arribat a l’abadia vestit amb l’uniforme de capità general de l’Exèrcit de Terra, mentre que la reina Letícia ha triat un vestit rosa de Carolina Herrera.

Pluja inclement

Mentre es desenvolupava la cerimònia a l’interior de l’abadia, milers de ciutadans han aguantat durant hores sota una pluja que no ha tingut pietat i que ha obligat a retallar la desfilada aèria planificada. Molts s’han concentrat al llarg del recorregut entre Buckingham i Westminster, i d’altres han anat a diversos parcs de la ciutat on s’han instal·lat pantalles gegants per seguir els actes.

A Hyde Park, els devots seguidors de la casa reial anaven preparats amb Pimm’s (licor d’herbes amb ginebra) i ampolles de ‘xampany’ anglès per brindar i aclamar cada moment clau de la cerimònia. La Debbie, britànica però resident a Madrid des de fa 21 anys per amor, ha viatjat a propòsit per viure l’esdeveniment històric després d’haver-se perdut el jubileu i el funeral d’Isabel II. Està amb la seva amiga Lorraine, londinenca, que expressa una àrdua defensa de la institució: «Representa continuïtat i estabilitat, i està al marge de la política».

«La seva contribució és increïble. Aporten més diners que no reben, atrauen turisme, fan moltes obres de caritat...», opina sobre els Windsor la Penny, també veïna de Londres. «Confio en Carles. Ha estat aprenent la seva feina durant 60 anys, ha tingut els millors mestres», afegeix en Matthew, el seu marit.

Els fastos de la coronació, el cost de la qual ha generat una enorme controvèrsia, també han provocat protestes al carrer dels republicans. El responsable del principal moviment antimonàrquic britànic, Republic, Graham Smith, i cinc membres més de l’organització han sigut detinguts a primera hora d’aquest dissabte durant els preparatius de la protesta a Trafalgar Square.

Notícies relacionades

Un membre de Republic ha assegurat a EL PERIÓDICO que la policia els ha arrestat per «portar pancartes i megàfons». L’activista, que respon al nom de Radical, ha assegurat que la policia no els ha advertit amb temps: «La Policia Metropolitana estava al corrent que portaríem material perquè ho posava a la nostra web. No ens han advertit en cap de les reunions presencials i via Zoom que hem mantingut aquests dies», ha explicat.

Malgrat les detencions, els antimonàrquics han pogut portar a terme la protesta i mostrar les pancartes en contra del rei i exigint l’abolició de la monarquia.