Explotació laboral
Centenars d’‘esclaus’ treballen en parcs fotovoltaics al sud d’Itàlia
El Malik no tenia papers i necessitava diners. Sense cap altra alternativa, va començar a treballar a la intempèrie fins a 14 hores cada jornada, també en dies de pluja torrencial, fred i vent fort, i sense la indumentària indicada. Cobrava una misèria i no tenia dret ni a menjar, aigua o un lavabo on fer les seves necessitats. El Babukar, també originari de l’Àfrica, va explicar que el feien subjectar, amb un altre company, materials metàl·lics per als quals es necessitaven 4 o 5 obrers, complint així mateix jornades lleonines per a les quals li van donar 500 euros en dos mesos. L’Augustin va dir que treballava també en dies festius, de vegades de nit i gairebé sense pausa. També va veure que, un dia, un company es va fer mal i no van cridar una ambulància. «Se’n va anar a casa i no el vaig tornar a veure», va dir.
Els protagonistes d’aquests esgarrifosos relats (els noms s’han canviat per protegir la seva identitat) són centenars de treballadors estrangers, la gran majoria del Senegal. Es van convertir en blanc de l’empresa Tecnova SRL que operava en zones adjacents de Bríndisi i Lecce, a la regió italiana de la Pulla (sud), en el sector de l’energia fotovoltaica, segons va poder corroborar una investigació d’EL PERIÓDICO a través de fonts pròximes al cas i documents d’aquest. El Tribunal de Lecce va dictaminar aquest abril penes de presó de fins a 18 anys de presó contra set persones vinculades a la companyia, en un històric judici per treball esclau i extorsió durant el qual es van sentir 483 denunciants,dels més de 1.000 treballadors de l’empresa. Migrants que es van atrevir a enfrontar-se als seus vexadors en els tribunals.
Els condemnats són quatre espanyols (dos en qualitat de gerents), dos colombians (un de resident a València) i un marroquí. Els delictes pels quals van ser processats inclouen associació a delinquir per reduir en esclavitud i extorsió agreujada. La sentència de condemna en primera instància cita els noms. Es tracta dels espanyols José Fernando Martínez Bascuñana, Luis Manuel Gutiérrez Núñez, Didier Gutiérrez Canedo i Laura García Martín, els colombians Luis Miguel Cárdenas Castellanos i Andrés Felipe Higuera Castellanos, i el marroquí Brahim Lebhihe. Cap és a la presó, ja que es desconeix el seu parador.
Tallar-se els peus
El cas, que presenta aspectes encara no aclarits, ha donat visibilitat a un fenomen poc conegut: el treball forçat en la indústria de les renovables. Es tracta d’una novetat respecte a l’àmpliament documentada explotació d’estrangers en el sector agrícola. L’advocat Salvatore Centonze, que ha representat 150 denunciants que es van constituir en acusació particular, diu que «es tracta d’un dels principals judicis per esclavitud celebrats a Itàlia» en els últims anys. «Tot va començar amb una legislació italiana del 2010 que preveia incentius a empreses del sector», afirma.
Segons la reconstrucció feta per Centonze, de fet, els condemnats operaven sota el paraigua de l’empresa, amb seu a Bríndisi, que ara s’ha declarat en fallida. «Així van aconseguir 14 parcs per construir estructures fotovoltaiques», assegua. «El problema és que, per no perdre aquests incentius, havien de completar la feina en temps molt breus i per això van intensificar la producció», explica.
La fiscal Carmen Ruggiero, de la Direcció Distrital Antimàfia (DDA) de Bríndisi, a càrrec del cas, posa l’èmfasi també en el menyspreu expressat contra els treballadors estrangers, que «també rebien pagues de 2 euros l’hora» i es trobaven en una situació de «gran vulnerabilitat». «En una conversa (dels acusats), se’ls sent dir que si les botes no són del seu número, les tallin o es tallin els peus», diu la lletrada. «El que va destapar el cas és que finalment aquests treballadors es van rebel·lar [la primavera del 2011], van sortir al carrer a manifestar-se i fins i tot hi va haver problemes d’ordre públic. Això va posar el focus en el cas», assenyala Ruggiero.
Desforestació
Notícies relacionadesLa fiscal, com també Centonze, explica que tot i així encara no es va burxar en profunditat el vincle amb Espanya, al no ser conseqüent per a les finalitats de la investigació, però que aquest aspecte (la nacionalitat espanyola dels acusats) no s’ha detectat amb freqüència. «Tot i així, vaig tenir un altre cas, diferent d’aquest, però en què vaig investigar sobre el robatori d’uns panells solars que eren enviats a Espanya i l’Àfrica», diu Ruggiero.
El fiscal en cap Leonardo De Castris, de la Fiscalia de Lecce, creu que en el cas va ser fonamental que les víctimes explicaran la seva versió, una cosa que no sempre passa. A més, De Castris, que en la seva trajectòria ha seguit altres processos d’explotació d’immigrants en el sector agrícola, tampoc descarta que, en el futur, surtin a llum altres episodis similars, ja que en els dos sectors es donen fenòmens semblants, com l’ús de mà d’obra barata. Però el motiu també té lloc per una paradoxa, diu el jurista: «En aquesta zona d’Itàlia, el sector de l’energia solar està creixent perquè la desforestació ha augmentat com a conseqüència de la plaga de la Xylella, que va matar milers d’oliveres».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista