Guerra d’Ucraïna

Rússia extrema la seguretat a Moscou i altres ciutats per la commemoració del Dia de la Victòria

Rússia extrema la seguretat a Moscou i altres ciutats per la commemoració del Dia de la Victòria
4
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El dia gran de Rússia s’acosta, més important i esperat fins i tot que la festivitat nacional mateixa: es tracta del 9 de maig, el Dia de la Victòria, en què es commemora la derrota de l’Alemanya nazi en mans de la Unió Soviètica en la Segona Guerra Mundial. La «Gran Guerra Patriòtica», tal com al país euroasiàtic es denomina aquest conflicte, va acabar amb la vida de 20 milions de ciutadans soviètics. Per aquesta raó, i per la influència que el triomf soviètic ha tingut en la història contemporània del país, ha perdurat el culte a aquest dia, una cosa que ni tan sols la guerra d’Ucraïna ha aconseguit modificar.

Per a l’ocasió, la plaça Roja, el lloc més important de la desfilada a Moscou, s’ha tancat durant dues setmanes, un període de temps molt superior a l’habitual. Davant la presumpta amenaça de nous atacs amb drons, després del dubtós incident de la matinada de dimecres passat, les autoritats han preferit blindar el cor de la capital russa i preparar-lo per a l’ocasió. A la plaça només hi haurà lloc per als militars que participin en l’acte i uns quants convidats seleccionats pel Kremlin, incloent-hi alguns veterans de la contesa. Els dies previs a la gran efemèride, habitualment es poden veure alguns dels blindats circular per carrers del centre de la ciutat abans dels assajos, cosa que sol destrossar l’asfalt d’alguns dels carrers més transitats de Moscou.

«Aquest dia és molt important per a nosaltres, és una cosa que des de ben petits se’ns ensenya», explica l’Aleksandr, nom fictici per preservar la seva intimitat. Aquest home creu que està bé recordar-los a tots –«pares, avis i coneguts que van lluitar contra els nazis»– tot i que considera que el desplegament actual és desproporcionat. La Maria, una moscovita que també prefereix amagar el seu nom, assegura que «el més bonic és no oblidar mai el que els nostres avis van fer per nosaltres (sacrificar-se i lluitar), fins i tot en moments com aquest». Els carrers ja estan engalanats amb banderes vermelles, símbols del 9 de maig, a més d’alguns lemes com «Gràcies, avi, per la victòria». També alguns vianants porten la cinta de sant Jordi, taronja i negra, un símbol de record als que van morir en la guerra, tot i que els últims anys s’ha convertit en un símbol molt utilitzat pels separatistes de l’est d’Ucraïna i nacionalistes i comunistes de Rússia.

Tot i que hi ha alguna crítica, sol ser un tema tabú i el que pràcticament cap rus posa en dubte és la importància d’aquesta data, independentment de com cregui que s’hauria de celebrar. L’Svetlana, una altra ciutadana anònima, és de les que considera que la desfilada és «una cosa innecessària». «Es veu molt agressiu i desfasat, sembla una cosa de la Guerra Freda», argumenta.

Temps diferents

A causa de la guerra, la situació no és l’habitual, i per aquesta raó, la celebració tampoc ho serà. Hi haurà menys vehicles que de costum i alguns esdeveniments s’han cancel·lat de manera prèvia. És el cas de la desfilada del Regiment Immortal, suprimit a totes les ciutats de Rússia. Es tracta d’un esdeveniment en el qual ciutadans a cada ciutat porten el retrat d’un familiar o un conegut que va morir en la guerra per honrar-lo i recordar el sacrifici que van fer. La suspensió ha sigut impopular, tot i que les autoritats la justifiquen per la seguretat. A les regions més pròximes al front, com és el cas de Bélgorod i Kursk, no es farà cap tipus d’acte especial per precaució, ni tampoc en altres ciutats més allunyades del front com les localitats siberianes de Tiumén i Surgut.

Notícies relacionades

Aquest imaginari de la Segona Guerra Mundial ara també és utilitzat per l’oficialisme rus per apel·lar als homes a seguir els passos dels seus avis o besavis, per defensar la pàtria. Aquest fet s’evidencia en els anuncis que circulen per xarxes socials que conviden els homes a «ser mascles» o en els cartells per animar els homes a defensar la pàtria. En les últimes setmanes milers de locals dels centres de ciutats russes llueixen un cartell en el qual es veu tres soldats i un lema: «La nostra professió, defensar la pàtria». 

En espera d’una contraofensiva ucraïnesa que sembla no arribar mai, el cap dels mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, ha anunciat que, si no rep la munició que necessita, el mateix 10 de maig, un dia després de la gran data, retirarà els seus homes del front a la ciutat de Bakhmut, on han sigut clau en l’intent de conquesta d’aquesta localitat del Donbass ucraïnès.