Dret a morir dignament

Portugal despenalitza l’eutanàsia malgrat el veto presidencial

Portugal despenalitza l’eutanàsia malgrat el veto presidencial

BIEL ALIÑO / EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Parlament portuguèsha aprovat la despenalització de l’eutanàsia malgrat l’últim veto polític del president lusità, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, i el rebuig de la dreta, que amenaça amb recursos davant el Tribunal Constitucional que no paralitzaran l’aplicació de la norma.

Han passat gairebé sis anys des que la Cambra va debatre per primera vegada el tema i han sigut necessàries diverses versions de la llei per superar els quatre intents de Rebelo de Sousa de tombar la proposta: dos vetos políticsi dos per qüestions legals al Tribunal Constitucional.

Finalment, la llei s’ha aprovat avui amb 129 vots procedents de les files socialistes, amb majoria absoluta a la Cambra, el Bloc d’Esquerra, els animalistes, Livre i Iniciativa Liberal, l’únic partit de dreta que s’ha afegit a la iniciativa. En contra, 81 vots del Partit Comunista –l’excepció del suport entre l’esquerra–, el conservador Partit Social Demòcrata i l’ultradretà Chega. Tant socialistes com el PSD han donat llibertat de vot als seus diputats i, com a resultat, quatre del PS hi han votat en contra i vuit dels conservadors ho han fet a favor.

Petició de referèndum

El veto presidencial no impedeix l’entrada en vigor de la llei, perquè, com va explicar a Efe la diputada socialista Isabel Moreira, la Constitució estableix que, malgrat el veto presidencial, amb una majoria superior a 116 diputats tira endavant. Rebelo de Sousa, catòlic practicant, ara té un termini de vuit dies per promulgar la norma.

El president s’ha volgut avançar a les especulacions i ha assegurat que l’últim veto respon a una «precisió» i no a un problema d’inconstitucionalitat i que «no hi ha cap drama» amb l’aprovació. Des del PSD i Chega, no obstant, amenacen de recórrer al Tribunal Constitucional –tot i que el procediment no paralitzaria l’aplicació de la normativa– i aposten per convocar un referèndum.

Al carrer, el 61% dels portuguesos donen suport a la despenalització de l’eutanàsia, segons un sondeig elaborat al febrer per Aximage per a diversos mitjans del país, que també va revelar que la xifra creix fins al 70% en el col·lectiu d’entre 18 i 35 anys.

Sis anys de debat

Portugal s’afegeix així a altres veïns europeus, com Espanya i Bèlgica, després d’un procés que ha durat sis anys, ha travessat tres legislatures socialistes i ha requerit cinc votacions en el ple del Parlament.

«Cap país ha discutit durant tants anys tantes garanties, tants detalls, tants procediments com Portugal», sosté Isabel Moreira, convençuda que el text aprovat avui és «molt garantista».

Notícies relacionades

El text aprovat defineix la mort mèdicament assistida com la que «passa per decisió pròpia», aplicable en majors d’edat que demostrin un «patiment de gran intensitat, amb lesió definitiva de gravetat extrema o malaltia greu i incurable» i quan és «practicada o ajudada per un professional de la salut». Dona prioritat al suïcidi assistit i es podrà aplicar en casos de malalts incapaços físicament de fer-ho per si mateixos. A més, limita el procediment a ciutadans portuguesos o amb residència al país.

El president té ara vuit dies per promulgar la llei, que entrarà en vigor l’endemà de la publicació al Diari de la República.