Proximitat ideològica

Rússia busca atraure amb cants de sirena occidentals conservadors

  • Última hora de la guerra de Rússia i Ucraïna

Rússia busca atraure amb cants de sirena occidentals conservadors

ALEXEY BABUSHKIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EFE

4
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Rússia busca atraure occidentals conservadors, que estiguin cansats dels «70 gèneres» i que busquin viure d’una manera més tradicional. L’advocat de migració Timur Beslangurov, que treballa a la companyia VISTA Foreign Business Support, va afirmar recentment a l’agència estatal RIA Novosti que hi ha prop de 200 famílies nord-americanes i canadenques que es volen traslladar a Rússia per «raons ideològiques», i s’està construint una urbanització als afores de Moscou on s’allotjaran. El lletrat atribueix l’interès a venir a Rússia a la «propaganda de valors radicals». «Avui tenen 70 gèneres, i qui sap què vindrà després», va reiterar. Sense aportar cap dada concreta, també va apuntar que desenes de milers de persones sense arrels russes es volen mudar a Rússia per raons ideològiques. El país euroasiàtic és avui dia un dels referents entre els més tradicionalistes i conservadors d’Occident.

En els seus discursos de l’últim any, el president Vladímir Putin ha fet especial recalcament en els valors tradicionals i en el rebuig del «liberalisme occidental», a més d’aprovar lleis més restrictives com l’anomenada llei contra la propaganda homosexual, una cosa que ha insistit que no és el que els russos volen al seu territori. Ha sigut un element més de diferenciació amb l’Occident que «vol destruir Rússia», segons el Kremlin. Per això, el Govern de Putin ha teixit relacions amb els sectors més conservadors dels països europeus i els Estats Units per intentar forjar aliances. Això s’ha evidenciat en el passat recent amb la connexió entre el poder rus i diferents partits d’extrema dreta, com el francès Reagrupament Nacional, de Marine Le Pen; la italiana Lliga Nord, de Matteo Salvini, o Vox, de Santiago Abascal.

«Moltes persones normals emigren i estan considerant Rússia [com a destí], però s’enfronten a enormes problemes burocràtics amb la llei d’immigració del país», va afegir Beslangurov. El país euroasiàtic és un dels estats que menys facilitats ofereix als estrangers d’Occident, en especial ara que oficialment els considera en la seva pràctica totalitat «països no amistosos». El projecte d’urbanització tindria el vistiplau de l’administració de la regió de Moscou i seria finançat per les mateixes famílies que hi anessin a viure.

No és l’únic cant de sirena per a tots els que creuen que «Occident ha perdut el cap». El 2022 un anunci de l’Ambaixada russa a Espanya va posar èmfasi en aquests valors tradicionals en un vídeo en anglès, acompanyat del missatge: «És el moment de mudar-se a Rússia». En aquest vídeo s’apel·la a diferents elements del país, com la cuina o la història, a més de remarcar elements que interpel·len especialment els homes conservadors, com els «valors tradicionals», «les dones boniques» o l’absència de «la cultura de la cancel·lació».

Comunitat petita

La nord-americana és una comunitat relativament petita a Rússia, especialment comparada amb la de països de l’extinta URSS com la uzbeka, la ucraïnesa o l’armènia, totes, amb més d’un milió de persones. Segons dades estatals russes, en el cens del 2021 només hi havia 1.275 nord-americans registrats, i fins i tot era una comunitat més petita que l’espanyola, de 1.500.

Notícies relacionades

Abans de l’ofensiva ja hi havia un cert perfil de nord-americà que, si bé no era majoritari, era conegut entre la comunitat d’‘expats’. Ho exemplifiquen persones com Greg Rossell, que regenta una barberia a Moscou. Aquest californià no només llueix la Z de suport a les tropes russes tatuada al rostre, sinó que també porta habitualment tota mena de símbols pro-Putin –com ara pedaços amb el rostre del mandatari– i banderes confederades i de Novorossia –un projecte polític a les parts ocupades del Donbass–. El seu suport és tal que fins i tot va afirmar haver lluitat al front, lluint amb orgull diferents símbols russos, i va assegurar en les xarxes socials que estaria encantat d’interrogar «escòria occidental». En entrevistes amb bloguers russos ha afirmat que una de les coses que més li agrada de Rússia és anar pel carrer i no veure homosexuals, transsexuals i feministes, i utilitza sense cap pudor la paraula ‘negrata’ per parlar d’afrodescendents.

Un altre cas ben conegut és el del neonazi Rinaldo Nazzaro, que va viure a Sant Petersburg durant anys. També conegut com la ‘Llança normanda’ o el ‘Llop romà’, des d’allà va estar dirigint La Base, un grup paramilitar extremista que busca desencadenar una guerra racial als Estats Units i que ha entrenat diferents radicals en l’ús d’armes de foc. En alguns fòrums va estar buscant experts en guerra de guerrilles i en supervivència per a la seva organització.

Temes:

Rússia