Temor a l’aplicació xinesa
Un exdirectiu de TikTok denuncia que la Xina té «accés suprem» a les dades dels usuaris
¿Per què TikTok inquieta tant els Estats Units?
Aquests governs estan prohibint TikTok als seus funcionaris
El degoteig d’escàndols posa TikTok amb l’aigua fins al coll. Un exdirectiu de ByteDance, l’empresa xinesa propietària de la popular aplicació de vídeos, ha acusat la companyia tecnològica de ser una «eina de propaganda útil per al Partit Comunista Xinès», que sembla que té «accés suprem a totes les dades, fins i tot les emmagatzemades als Estats Units».
L’acusació forma part de la demanda per acomiadament improcedent presentada divendres passat al Tribunal Superior de San Francisco per Yintao Yu, excap d’enginyeria de les operacions nord-americanes de ByteDance entre l'agost del 2017 i el novembre del 2018. En aquesta demanda s’assenyala que a les oficines del gegant tecnològic a Pequín operava una unitat especial formada per membres del Govern xinès que supervisava les aplicacions i guiava «com promovien els valors comunistes fonamentals». També tenien accés a un «interruptor de la mort» amb què aparentment podien desactivar aquestes ‘apps’ al seu aire.
Les pràctiques abusives van més enllà del control del règim de Xi Jinping. La demanda de Yu acusa ByteDance d’haver robat contingut a plataformes rivals com Instagram o Snapchat durant els seus primers anys i d’haver falsejat l’activitat a TikTok amb la «creació sistemàtica d’usuaris ficticis». A més, també assenyala que els enginyers de Douyin (la versió xinesa de TikTok) van manipular l’algoritme per silenciar vídeos de suport a temes difícils per a Pequín com les protestes prodemocràtiques a Hong Kong i per impulsar missatges d’odi contra el Japó.
La demanda de Yu assegura que va ser acomiadat de manera improcedent després de denunciar una «cultura d’anarquia» dins de ByteDance que permetia que els enginyers operessin sense supervisió. Fins i tot acusa el fundador del gegant tecnològic, Zhang Yiming, d’haver pagat suborns a Lu Wei, un alt funcionari del Govern encarregat de la regulació d’internet i condemnat el 2018.
Onada de prohibicions
Les acusacions presentades davant els tribunals arriben en un moment especialment complicat per a ByteDance. Desenes de governs han prohibit l’ús de TikTok entre els seus funcionaris per temor que l’‘app’ pugui ser utilitzada per Pequín com una arma d’espionatge. És el cas dels Estats Units, França, el Canadà o el Regne Unit, entre d’altres. Washington fins i tot ha amenaçat amb una prohibició total de la plataforma al país–on acumula més de 100 milions d’usuaris– si els accionistes xinesos de ByteDance no es desprenen de les seves accions.
El director executiu de TikTok, Shou Zi Chew, va comparèixer davant del congrés nord-americà el març passat per prometre als legisladors que «no serà manipulada per cap govern». Tot i així, no va convèncer ningú. Aquest divendres, ByteDance va respondre a la demanda amb un comunicat en el qual va rebutjar les acusacions i va assegurar que són «al·legacions sense fonament» i que «durant el seu breu temps a la companyia» Yu va treballar a Flipagram, una aplicació que es va interrompre fa anys per raons comercials».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia