Conspiració contra la reina
L’FBI revela un complot de l’IRA als anys 80 per matar Isabel II
Carles III, coronat rei en una històrica cerimònia que obre una nova era en la monarquia britànica
Poc abans d’una visita d’Isabel II a San Francisco el 1983, un oficial de policia de la ciutat que freqüentava un bar irlandès va advertir l’FBI sobre una possible amenaça contra la reina per part d’un simpatitzant de l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), que finalment no es va portar a terme. Així ho revelen diversos documents de l’agència ara desclassificats i als quals ha tingut accés la cadena NBC News, que assegura que el simpatitzant de l’IRA volia venjar la mort de la seva filla.
El policia que va donar avís de l’amenaça va afirmar que el 4 de febrer de 1983, un mes abans que Ronald i Nancy Reagan rebessin Isabel II i el seu marit, va rebre una trucada d’un home que coneixia aquell bar i que va afirmar que «la seva filla havia sigut assassinada a Irlanda del Nord per una bala de goma», assenyala la cadena. «També va dir que volia intentar fer mal a la reina Isabel i que ho faria llançant algun objecte des del pont Golden Gate al iot reial Britannia quan passés per sota, o intentaria matar la reina Isabel quan visités [el parc nacional de] Yosemite», assenyalen els documents.
Documents desclassificats
La informació es troba entre les 102 pàgines de registres de l’FBI sobre Isabel II que s’han donat a conèixer públicament en resposta a una sol·licitud presentada per l’NBC News i altres mitjans a l’agència federal després de la mort de la reina el 8 de setembre. Els registres van ser publicats a The Vault, la pàgina web d’accés públic de l’FBI, i inclouen documents relacionats amb les diverses visites de la reina als Estats Units, que es remunten a 1976.
Tot i que els documents indiquen que l’amenaça contra Isabel II a San Francisco no deixa de ser una advertència d’una persona enfadada, «reflecteixen clarament una font persistent de perill potencial per a la reina cada vegada que visitava els Estats Units», precisa la cadena nord-americana. L’IRA, format a principis del segle XX, tot i que convertit en un braç armat del moviment polític nacionalista Sinn Féin en la dècada dels 60, buscava la sortida de les forces britàniques d’Irlanda del Nord i unificar Irlanda, sovint per mitjans violents.
Els documents mostren que els agents de l’FBI van compartir rutinàriament intel·ligència i preparatius amb el Servei Secret dels Estats Units, les agències de policia locals i altres forces de l’ordre sobre l’IRA i els seus simpatitzants de forma prèvia i durant les visites d’Estat de la reina.
Antecedents d’amenaça
Notícies relacionadesAntecedents d’amenaçaLes preocupacions de l’FBI sobre la possible violència de l’IRA contra membres de la família reial no eren infundades. El 1979, el cosí segon d’Isabel, Lord ‘Dickie’ Mountbatten, pròxim al llavors príncep Carles, va morir en un atemptat amb bomba de l’IRA a Irlanda, recorda l’NBC.
El 1989, abans de lavisita de la reina a la costa est i parts del sud dels Estats Units, un memoràndum intern de l’FBI va assenyalar que, malgrat no conèixer perills específics, «la possibilitat d’amenaces contra la monarquia britànica és sempre present per part de l’Exèrcit Republicà Irlandès».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia