Entendre-hi més
Itàlia, laboratori de negacionisme climàtic i activisme
Després de les pluges torrencials de l’Emília-Romanya, en el Govern de Meloni encara hi ha qui nega l’escalfament global
Activistes tenyeixen de negre la Fontana di Trevi
Activistes tenyeixen de negre la barcassa de la plaça d’Espanya
Almenys 14 morts en les inundacions de l’Emília-Romanya
Diumenge passat, mentre Itàlia descobria amb por els efectes de les inundacions a la regió nord-oriental de l’Emília-Romanya, que en tot just sis hores van generar les precipitacions equivalents a la mitjana de sis mesos i van causar 14 morts i 23.000 evacuats, nou activistes del grup Última Generació (‘Last Generation’) van irrompre a la Fontana di Trevi. Amb l’aigua per la cintura, els ecologistes van desplegar pancartes on es llegien consignes contra la crema de combustible fòssil, el principal causant de l’escalfament global, abans d’abocar a l’aigua turquesa de la font un líquid a base de carbó vegetal que en pocs segons la va tenyir de negre. La policia va arribar minuts després i va treure per la força els activistes davant l’atònita mirada de centenars de turistes. Alguns van insultar els ecologistes, però d’altres els van aplaudir.
"Cosa pensate di risolvere?" "Perché vi accanite contro i monumenti?"
— Ultima Generazione (@UltimaGenerazi1) 21 de mayo de 2023
Perché?
Perché non possiamo continuare a fingere che vada tutto bene. Non possiamo continuare a "sperare" che chi è al potere faccia il suo dovere. #UltimaGenerazione #FontanadiTrevi #crisiclimatica pic.twitter.com/NkyTnu9ocz
Des del desembre més d’un centenar de joves italians han sigut denunciats per la policia de Roma a causa de les seves protestes climàtiques, que ja han convertit en objectiu de la pintura o de la tinta la Font de la Barcassa de la plaça d’Espanya, l’edifici del Senat i la Font dels Quatre Rius, de l’escultor Gian Lorenzo Bernini. També hi ha hagut protestes a Florència, bressol renaixentista, i el Vaticà, on actualment s’està portant a terme el judici contra dos activistes que l’estiu passat van enganxar les seves mans a la base de l’escultura del Laocoont. Tot això ha convertit Itàlia en un dels epicentres de la controvertida estratègia d’atacar icòniques obres d’art per cridar l’atenció per la inacció davant la crisi climàtica.
Càstigs més durs per als ‘ecovàndals’
Càstigs més durs per als ‘ecovàndals’El Govern d’extrema dreta de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, va enviar fa unes setmanes al Parlament una nova llei que augmenta les sancions per qui destrueix i danya el patrimoni artístic. Actualment al Senat, la proposta de llei augmentarà les sancions administratives fins als 60.000 euros, mentre que penalment les penes aniran d’entre sis mesos i cinc anys de presó.
El ministre de la Cultura, Gennaro Sangiuliano, promotor del nou text legislatiu, va dir després de l’atac a la Fontana di Trevi que espera que sigui aprovat al més aviat possible. «Els atacs als monuments per part dels ecovàndals s’està convertint en un ritual pesat que desafortunadament té un cost per als ciutadans», va dir. La neteja de la Barcassa de la plaça d’Espanya va costar 4.500 euros, explica a EL PERIÓDICO Tania Renzi, funcionària de l’ens romà que té cura del patrimoni artístic de la ciutat. «La de la Fontana di Trevi va costar més, tot i que encara no sabem la xifra exacta», afegeix.
L’alcalde de Roma, Roberto Gualtieri, membre del socialista Partit Democràtic (PD), va demanar una treva als ecologistes. «La lluita contra el canvi climàtic és necessària, però no amb aquests mètodes que contaminen el medi ambient», va dir, després de recordar que perquè la Fontana di Trevi recuperés l’aigua amb tonalitat turquesa es van haver de buidar els 300.000 litres d’aigua.
En una entrevista amb EL PERIÓDICO, Luca Trivellone, portaveu d’Última Generació, explica des de Pàdua que no interrompran les seves accions. Es justifica de les crítiques adduint que en el passat tampoc es va entendre la lluita pels drets civils de Martin Luther King Jr. o Mahatma Gandhi, però que la història els va acabar donant la raó. I recorda que les protestes tenen una raó ben concreta: «En 40 anys de reunions internacionals i activisme, no s’ha aconseguit res concret contra el canvi climàtic. Només paraules. Ens encaminem cap a un planeta amb tres graus més de temperatura. Això tindrà conseqüències devastadores per a les pròximes generacions. Per això portem a terme aquestes accions no violentes».
Sense danys permanents
Trivellone, estudiant de Psicologia, assegura que cada una de les protestes contra els monuments s’organitza amb setmanes d’antelació i amb la certesa que no hi haurà danys permanents. També es trien els objectius a atacar per la seva significació.
«¿Per què la Fontana di Trevi? Allà hi ha una estàtua al fons que representa la salut que brinda l’aigua, perquè l’aigua és vida, i veure el negre del nostre carbó vegetal a l’aigua representa que ens estan matant amb el verí de la indústria fòssil. Per això hem volgut posar el focus allà», explica, i recorda l’escenari de desolació i devastació que han causat les inundacions a l’Emília-Romanya.
Meloni va abandonar la cimera del G-7 a Hiroshima per posar-se les botes d’aigua, visitar les zones afectades per les inundacions i aprovar un paquet d’ajuda financera d’urgència que puja a gairebé 2.000 milions d’euros. Però el seu Govern es resisteix a vincular la tragèdia amb un esdeveniment extrem provocat pel canvi climàtic. «No és veritat que [el que ha passat] sigui una cosa que no hem vist en dècades», va dir fa uns dies Lucio Malan, líder al Senat de Germans d’Itàlia, el partit postfeixista fundat per Meloni. «El canvi climàtic no és un dogma».
Les autoritats adverteixen que es trigaran anys i costarà milers de milions recuperar un territori que ha quedat destruït pels despreniments i per la destrucció de centenars de carreteres. Alguns pobles de l’Emília-Romanya estan literalment aïllats i els seus alcaldes temen que quedin despoblats de la nit al dia. Fins allà han arribat alguns activistes d’Última Generació per treballar com a voluntaris treient el fang del carrer i donar suport a la població. Però no per això aquest grup ha aturat els actes per expressar la seva indignació. Quaranta i vuit hores després de tenyir de negre la Fontana di Trevi ja havien portat a terme una altra mediàtica protesta a Roma, quan dos activistes es van ruixar amb fang a les portes del Senat. El fang que ha causat l’acció continuada de l’home a l’Emília-Romanya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació