Tensió bèl·lica

Lukaixenko diu que hi pot haver «armes nuclears per a tots» els que s’uneixin a Bielorússia i Rússia

Lukaixenko diu que hi pot haver «armes nuclears per a tots» els que s’uneixin a Bielorússia i Rússia

Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Reuters

El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, va declarar que, si qualsevol altre país vol afegir-se a una unió Rússia-Bielorússia, hi pot haver «armes nuclears per a tothom».

La setmana passada, Rússia va fer un pas endavant amb el seu pla de desplegar armes nuclears tàctiques a Bielorússia, el primer desplegament d’aquest tipus de caps nuclears fora de Rússia des de la caiguda de la Unió Soviètica, el 1991, fet que va suscitar preocupació a Occident.

En una entrevista concedida a última hora de diumenge a la televisió estatal russa, Lukaixenko, l’aliat més ferm del president Vladímir Putin entre els veïns de Rússia, va afirmar que ha «d’entendre’s estratègicament» que Minsk i Moscou tenen una oportunitat única d’unir-se.

«Ningú està en contra que el Kazakhstan i altres països mantinguin les mateixes estretes relacions que nosaltres mantenim amb la Federació Russa», va declarar Lukaixenko. «Si a algú li preocupa... és molt senzill: unir-se a l’Estat de la Unió de Bielorússia i Rússia. Això és tot: hi haurà armes nuclears per a tothom». Va afegir que era la seva pròpia opinió, no la de Rússia. Rússia i Bielorússia formen part formalment d’un Estat de la Unió, una unió i aliança sense fronteres entre les dues antigues repúbliques soviètiques.

Bloc comercial

El president kazakh, Kassym-Jomart Tokayev, que dirigeix una la nació de 20 milions d’habitants que manté estrets llaços històrics amb Moscou, però s’ha negat a reconèixer l’annexió russa de parts d’Ucraïna, va rebutjar la invitació de Lukaixenko a unir-se a la Unió.

Notícies relacionades

«Aprecio la seva broma», va dir Tokayev a Telegram, i va afegir que el Kazakhstan ja era membre d’un bloc comercial més ampli liderat per Rússia, la Unió Econòmica Euroasiàtica, de manera que no calia augmentar la integració. «Quant a les armes nuclears, no les necessitem, perquè ens hem adherit al Tractat de No Proliferació Nuclear i al Tractat de Prohibició Completa dels Assajos Nuclears», va afirmar en un comentari que podria interpretar-se com una fiblada a Moscou i Minsk.

Rússia va utilitzar el territori de Bielorússia com a plataforma de llançament per a la seva invasió del veí comú Ucraïna el febrer de l’any passat, i des d’aleshores la seva cooperació militar s’ha intensificat, amb exercicis d’entrenament conjunts en territori bielorús.