Guerra a l’Àfrica
«Escenes aterridores» a l’orfenat estatal del Sudan
Els dies posteriors a l’esclat de la guerra a Khartum, la capital del Sudan, la doctora Abeer Abdullah corria d’una habitació a una altra de l’orfenat més gran del país per atendre centenars de nadons i nens petits mentre els combats mantenia allunyat la majoria del personal excepte un grapat. Els crits dels nens ressonaven per l’edifici mentre un intens tiroteig sacsejava els voltants.
Després van venir onades de morts. Els nadons estaven allotjats als pisos superiors de l’orfenat estatal, conegut com Mygoma. Sense prou personal per atendre’ls, van sucumbir a una greu desnutrició i deshidratació, va explicar la doctora. A més dels ja fràgils nounats de la seva clínica mèdica a la planta baixa, alguns van morir arran d’una febre alta, va dir.
«Calia donar-los menjar cada tres hores. No hi havia ningú», va dir Abdullah, parlant per telèfon des de l’orfenat, amb els plors dels nadons de fons. «Intentem administrar-los teràpia intravenosa, però la majoria de vegades no podíem rescatar els nens».
Les morts diàries van augmentar a dues, tres, quatre i més, explicava la doctora. Almenys 50 nens –dues dotzenes d’ells, nadons– han mort a l’orfenat en les sis setmanes que han passat des que va esclatar la guerra a mitjans d’abril, segons Abdullah. Això inclou almenys 13 nadons que van morir el divendres 26 de maig, va dir.
«Escenes aterridores»
Un alt funcionari de l’orfenat va confirmar aquestes xifres i un cirurgià que ha treballat com a voluntari al centre durant la guerra va dir que havien mort almenys diverses dotzenes de nens orfes. Tots dos van dir que la majoria eren nounats i menors d’un any. I tots tres van citar la desnutrició, la deshidratació i les infeccions com a causes principals.
El cap de setmana passat es van produir més morts. Reuters va revisar set certificats de defunció datats de dissabte i diumenge que van ser compartits per Heba Abdullah, una òrfena convertida en cuidadora. Tots citaven la fallada circulatòria com a causa de mort i tots menys un esmentaven també la febre, la desnutrició o la sèpsia com a causes contribuents. Les escenes de nadons morts als seus bressols han sigut «aterridores», va dir Abdullah, que afegeix: «És molt dolorós».
Reuters va parlar amb vuit persones més que han visitat l’orfenat des que va començar la guerra o han estat en contacte amb altres visitants. Tots van dir que les condicions s’han deteriorat molt i que les morts s’han disparat.
Entre ells es troba Siddig Frini, director general del Ministeri de Desenvolupament Social de l’estat de Khartum, que supervisa els centres d’atenció, inclosos el pressupost, el personal i els subministraments. Frini va reconèixer l’augment de les morts a Mygoma i el va atribuir principalment a l’escassetat de personal i als recurrents talls d’electricitat causats pels combats. Sense ventiladors de sostre ni aire condicionat, a les habitacions fa una calor sufocant al maig de Khartum i la falta d’electricitat dificulta l’esterilització dels equips.
Possibilitat d’evacuació
Frini i la directora de l’orfenat, Zeinab Jouda, van remetre les preguntes sobre el nombre total de morts a Abdullah, doctora en cap de Mygoma. Jouda va dir que tenia constància de més de 40 morts i va explicar a Reuters que els combats van mantenir allunyats els cuidadors –coneguts com mainaderes– i la resta del personal els primers dies de la guerra. El divendres 26 de maig, Jouda va declarar que s’estava debatent la possibilitat d’evacuar els orfes de Khartum.
Notícies relacionadesMohammed Abdel Rahman, director d’operacions d’emergència del Ministeri de Salut del Sudan, va dir que un equip està investigant el que està passant a Mygoma i que donarà a conèixer els resultats un cop hagi acabat.
La zona continua sent perillosa. A finals de la setmana passada, atacs aeris i d’artilleria van arribar al districte on es troba Mygoma, segons la metge Abdullah i dues persones més. Després d’una explosió en un edifici veí, van haver d’evacuar els nadons d’una de les habitacions de l’orfenat, va explicar la cuidadora Heba Abdullah.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034